Уикенд ОКОло: Бургас - градът, заобиколен от 3 езера, море и остров

05.10.2023 07:03 Димчо Райков
Бургас - четвъртият по население град в България
Заливът Света Параскева
Единственият български обитаем остров - Света Анастасия
Античният и средновековен град Деултум доас
Русокастро е средновековна крепост на 33 км западно от Бургас в община Камено.
Устието на Ропотамо - впечатляващ пейзаж и растителност
Невероятното рибарско селище Ченгене скеле на юг от Бургас
Ехото е между Вълчаново кале и устието на Ропотамо.
Вая е част от Бургаския езерен комплекс.
Солниците са в южната част на Атанасовското езеро.
Крепостта Ранули е със запазена крепостна стена.
В "Пода" е единствената у нас смесена колония на бяла лопатарка, блестящ ибис, малък корморан, нощна, червена, гривеста, малка бяла и сива чапла.
Има експозиционна зала и 20 дка действащи солници.
Античната куполна гробница край Поморие
Замъкът край Равадиново е от западноевропейски тип.
Прословутият миден плаж
Ранновизантийското селище Акра
Култовият скален комплекс Бегликташ
Мечо блато е прочуто с красивите си водни лилии.
Възстановеният басейн на Акве Калиде

В новата ни рубрика "Уикенд ОКОло" ще представяме забележителности, които могат да се видят за два дни на максимум 50-ина километра от областните градове в България. Проектът се реализира съвместно с Министерството на туризма.

Публикациите ще излизат всеки четвъртък до края на годината. Те ще улеснят планирането на вашите уикенди, в които не само да отдъхнете, да се насладите на вкусна и сезонна храна, но и да разгледате интересни забележителности  - манастири, музеи, природни феномени.

Днес ви предлагаме всичко, което си заслужава да видите в Бургас и неговия регион, съчетаващ море, планина, артефакти и тракийски светилища.

Бургас, четвъртият по големина град в България, има стратегическо място на картата на Европа. До него се стига лесно - по суша, въздух и вода. Разположен на брега на Черно море - на източната граница на Европейския съюз, градът има международно летище, морска и жп гара, две автогари. Магистрала го свързва със столицата, а добри пътни връзки има с всички останали черноморски градове.

Красивият Бургаски залив е най-големият на Българското черноморско крайбрежие. Градските плажове предлагат удобства и простор, а са и най-евтините. На плаж може да се отскочи и в кварталите "Сарафово" и "Крайморие".

През последните години от спирка за почивка на север и юг Бургас се превърна в курорт със собствен облик, който може са се похвали с единствения обитаем остров Света Анастасия, императорски терми в комплекса "Акве Калиде" и собствени фестивали, които привличат многохилядна публика.

А в радиус до 50 км се намират градове като Несебър, Поморие и Созопол, които трябва да бъдат посетени поне веднъж по време на ваканцията.

Над Бургас, известен като града на птиците и езерата, минава един от основните миграционни пътища в Европа - Виа Понтика. А Атанасовското, Бургаското и Мандренското езеро образуват най-големия комплекс от крайморски езера у нас. В тях могат да се видят 340 от всички 430 вида птици, обитаващи България.

Северната част на Атанасовското езеро е резерват. Има солници от 1906 г., а в южната част на езерото е разположен най-големият спа център с луга и кал на открито в страната. През лятото става любимо място за бургазлии и за стотици туристи, много от тях чужденци.

Рай за местните жители и за гостите са красивата Морска градина с екзотична растителност, културният център "Морско казино", Летният театър и експоцентърът "Флора", в които всеки ден се случва нещо интересно - изложения, базари, концерти. Бургас е град с уникален дух, който предлага не просто туризъм, а палитра от незабравими преживявания.

И все пак да тръгваме в трите възможни посоки - на север, на запад или на юг в търсене на природа и старини.

Заливът Света Параскева - късче от рая, сгушено в резерват "Ропотамо"

Само на 2-3 км от устието на река Ропотамо се намира прекрасен малък залив, наречен Света Параскева. Той е идеално място за уединение с природата, а до него се стига по маркирана туристическа пътека.

Има и втора пътека през гората откъм тракийското светилище Бегликташ край Приморско.

В залива ще попаднете на останки от църква, която според исторически данни е била опожарена от турците. Около храма са открити следи от други постройки и част от аязмо.  

Заливът Света Параскева е обвит в мистика и легенди за пиратски кораби, кръстосвали морето, пълни със съкровища.

Самият залив представлява много дълъг фиорд с дължина на врязване в сушата близо 700 м. През различните епохи заливът е имал различни функции. От древността до Средновековието е бил част от комплекс пристанища, обхващащ всички заливи от Маслен нос до устието на Ропотамо.

През Средновековието мястото опустява и е служило като пиратско скривалище.

Всеки, стигнал до залива, обгърнат от зеленина и дълбоко врязан в сушата, ахва от изумление. Накъдето и да се огледа човек в далечината, няма да види нито хора, нито бетонни постройки. Има малка плажна ивица.

Туристическата пътека до залива всъщност е един от 8-те пешеходни маршрута в резерват Ропотамо, които могат да се обходят по време на лятната почивка.

Остров Света Анастасия - романтика и легенди за пиратски съкровища

Остров Света Анастасия е едно от най-романтичните места по нашето Черноморие. Забулен в мистерия, за него се разказват легенди за пиратски съкровища и тайнствени подземни тунели.

На острова е имало манастир, а за известно време е служил и за затвор.

Площта му е близо 9 декара. Намира се в Бургаския залив, на 6 км от брега. Смята се, че островът се е появил след изригването на вулкан. Бурите и морските вълни пък са създали причудливи скални образувания - Гъбата, Дракона, Вкаменения пиратски кораб, Портата на слънцето.  

За първи път е нанесен на картата на Черно море от холандския картограф Николаос Витсен в края на XVII в. Манастирът "Света Анастасия Фармаколитрия" (Лечителката) е единствената островна обител в България, част от която е запазена до наши дни.

Днес островът е една от любимите туристически дестинации. Предлага на гостите си ресторант с морска кухня, кафене, малък амфитеатър, храм, музей и уединен плаж. На разположение на тези, които искат да се насладят максимално на романтиката, е уютен хотелски комплекс.

До острова се стига с двата общински катамарана "Бургус" и "Анастасия", които правят редовни курсове от Магазия 1 на пристанището. През последните няколко години островът се оформи като уникално артпространство, в което се организират концерти и фестивали.

Деултум - римска история на 20 км от Бургас

Само на 20 км югозападно от Бургас в община Средец се намира едно от чудесата на България - античният и средновековен град Деултум доас.

На голяма площ под открито небе там могат да се видят древноримски колони, останки от улици, бойна кула, порти, терми, басейн, нимфеум, части от добре изградена канализация. Деултум се води археологически резерват и разполага с музей, в който са изложени интересни артефакти.

Там са показани предмети от бита и забавленията на гражданите на римската колония, сред които съдове за вино, разнообразна керамика, монети, лампи, зарове за игра, бронзов бюст на император Септимий Север, останки от статуи, женски пособия за разкрасяване, включително и огледало с надпис "Красавице, вземи ме".

Деултум е основан през първата половина на I век от новата ера при управлението на Тит Флавий Веспасиан на мястото на тракийско селище.

Навремето е бил единствената колония от свободни римски граждани на територията на днешна България, която се е простирала чак до Бургас. Според някои историци именно в Деултум е бил покръстен цар Борис.

Първите съвременни проучвания на Деултум са направени в периода 1981-1985 г., когато се строи металургичният комбинат в съседство на с. Дебелт.

Русокастро - Средновековието запазено на хълм

Русокастро е впечатляваща крепост на 33 км западно от Бургас в община Камено, която се извисява на хълм насред голо поле на площ от 35 дка. До подножието му лесно си стига с кола. Както повечето средновековни градове в България, и тя е изградена върху тракийско светилище.

Смята се, че е била вдигната през V век след Христа да пази Византия на север от аварските племена. По-късно след създаването на българската държава е служила за неин граничен гарнизон на юг.

На Русокастро се е състояла последната голяма победа на България над Византия през 1332 г., когато цар Иван Александър разгромява войската на Андроник III.

На Русокастро са открити изключително ценни находки, сред които много рядката плочка икона от слонова кост, представяща сцената на Благовещение, каквото досега не е срещана в България. 

Последното откритие преди дни на историческата крепост е сребърен грош на Изабела дьо Вилардуен, княгиня на Ахая и Морея, херцогиня на Торес, кралица на Сардиния и титулярна кралица на Солун.

И до ден днешен е запазен ровът, опасващ крепостта. Той е с дълбочина около 60 см и е опасвал стените й, части от които са запазени и на места достигат дебелина от 5,5 метра.

Името на крепостта идва от червения камък, с който е построена.

Устието на река Ропотамо - тропическият рай на България

Устието на река Ропотамо е може би най-прекрасното място по Българското Черноморие, което би удивило и най-предубедения турист. Стъпи ли човек на лимана, който образува реката, усещането е, че се е озовал в тропически рай.

Златистият пясък на плажа се допълва от гъста лонгозна растителност, която следва Ропотамо по цялото й поречие.

Пейзажът впечатлява и със скалните образувания, извисяващи се над брега на реката преди да се влее в Черно море.

Едно от тях е Лъвската глава, както изглежда прочутата скала, погледната от долу. Екзотичният пейзаж е част от едноименния резерват "Ропотамо", където е забранено всякакво строителство. Единственият признак за човешка дейност са няколкото дървени кея за връзване на рибарски лодки.

Девствената природа е опазена досега, тъй като районът е недостъпен с автомобил. До устието може се стигне само пеша по стръмни труднопроходими горски пътеки или с лодка.

Във водите на реката могат да се видят костенурки и различни видове риби. Всеки, който е бил на плаж на устието, е повторил, а споделянето на кадрите оттам с близки и приятели са задължителна част от преживяването.

Намира се само на 6 км от Приморско, като до реката може да се стигне по отбивка от главния път към брега, който води до пристана с лодките. А по другия ръкав на реката се предлага разходка с лодка - също незабравимо преживяване, което гарантира прекрасни спомени.

Ченгене скеле - дестинация за уикенд на бургазлии

На 15 км южно от Бургас се намира прочутото рибарско селище Ченгене скеле, превърнало се в своеобразна туристическа атракция. Простира се около два канала, на които са накацали живописни рибарски хижи с лодки. До него се стига лесно по два пътя - по отбивка от главния Бургас-Созопол и през парка "Росенец".

Като селище се е оформило след 1972 г., когато лодките на бургаските рибари са преместени там заради разширяване на градското пристанище. Оттогава досега обитателите му се увеличават с постоянно живеещи и виладжии през лятото.

Познавачите казват, че на Ченгенето може да се опита най-вкусната рибена чорба, за която се носят легенди. Прясната риба е в изобилие през всички сезони на годината.  

Преди две години на рибарското селище община Бургас отвори етнографски комплекс, където посетителите могат да хапнат и да разгледат музейна експозиция с такъми и предмети от бита на рибарите, да видят демонстрация по плетене на мрежи и морски възли, както и да научат повече за Черно море и обичаите на местните хора.

За удобство на посетителите наблизо има и паркинг, който от сутрин до вечер зиме и лете се пълни с коли.
На културно-туристическия комплекс се организират целогодишни концерти, базари и изложби.

До селището има и плаж, заобиколен от гора, която го прави много приятен в големите жеги през лятото. От това лято най-новата му атракция е уейкпаркът.

За много бургазлии, а вече и за туристи Ченгене скеле се пръвърна в любима дестинация за уикендите.

Светилище Ехото - едно от чудесата на мистична Странджа

Светилище Ехото е един от уникалните скални комплекси, които могат да се видят в планината над Приморско. И едно от най-скоро разкритите светилища в Странджа.

Намира се близо до тракийското светилище Бегликташ, което е много популярно и доста по-лесно достъпно. Ехото е между Вълчаново кале и устието на Ропотамо, а от върха му се разкрива прекрасна гледка към залива Света Параскева.  

На върха на един от огромните скални масиви има множество древни изсичания. От там се създава продължително и много ефектно ехо. Мястото, откъдето тръгва ехото, е в сърцето на скалния масив.

Звукът се отклонява от съседните върхове, като се чува неколкократно повторение, разказват изследователи на светилището.

В основата на скалите с ехото има 5 пещери. Върхът е осеян с десетки издълбани дупки, които вероятно са били използвани за ритуали в древността.

Местни хора твърдят, че на пролетното равноденствие слънцето изгрява в права линия между изсечените в хоризонталната и вертикалната скала кръгове.

Eзерото Вая - най-голямото в България

Езерото Вая, известно още като Бургаското, е най-голямото естествено езеро в България. То е разположено между кварталите "Горно Езерово" и "Долно Езерово", като дължината му е почти 10 км. От морето го отделя пясъчна коса, в която е изграден индустриалният квартал на Бургас.

В южния си край езерото образува плитък залив, който в миналото е имал връзка с Мандренското езеро. Водата му е слабо солена, с много разнообразна флора и фауна.  

Вая е част от Бургаския езерен комплекс - един от трите най-значими комплекса от влажни зони за концентриращи се водолюбиви птици по българското крайбрежие. В района на езерото са установени 245 вида птици. 71 от тях са включени в Червената книга на България, а 9 вида са световно застрашени.

Според орнитолози Бургаското езеро е единственото място в България където се концентрира до 7% от черноморската популация на тръноопашатата потапница. Някои от птиците като чапли, големи корморани, гмурци гнездят, а други като гъски, патици, пеликани, лебеди го използват за зимуване и почивка по време на миграциите.

Затова езерото е обявено за орнитологично важно място в Европа, а западната му част е защитена територия.

Бургаските солници - спа зона с луга и лечебна кал

Бургаските солници се превърнаха в обществена спа зона, където на крачка от морето може да се намажеш с лечебна кал или да се топнеш в езерце с луга.

Допреди 4 години това удоволствие бе напълно безплатно, а напливът огромен. Но от 2019 г. от солодобивното дружество въведоха такса, макар и символична. Общината пък направи доста подобрения в района около солниците - голям, паркинг, велоалея, по която се движат електробуси и возят желаещи да стигнат до спато на открито.

То се намира в южната част на Атанасовското езеро. Около басейните с луга и кал има няколко заведения, където може да се хапне риба или да се изпие чаша кафе. 

Мястото се посещава много и от бургазлии и от гостите на града, които бързо научават за лечебната кал и лугата. Плажът край Солниците е просторен, има и свободни места и зона с чадъри и шезлонги. Много от туристите съчетават калните бани с морски за още по-голям лечебен ефект.

До спа зоната на солниците може да се стигне с кола по главния път Бургас-Варна, като се хване отбивка вдясно преди кв. "Сарафово", но и пеша или с колело. В този случай се тръгва от края на Северния плаж по широка алея, като разстоянието е 2-3 км. По този маршрут се движат и електробусите.

Крепостта Ранули - щабът на Вълчан войвода

Ранули е тракийска, антична и средновековна крепост, която се извисява на хълм, наречен Вълчаново кале. Намира се на около 4 км от Приморско и на 2 км от устието на река Ропотамо, точно под скално образувание, наречено Лъвската глава.

Покрай Вълчаново кале минава калдъръмът на античния крайбрежен път и точно под крепостта той пресича реката по единствения брод. Според историци крепостта е имала изключително важно стратегическо значение.

Запазената крепостна стена следва очертанията на платото на върха и огражда площ около 30 дка. Изградена е от ломен камък без спойка - начин на градеж, който се датира от предримската епоха.

Във вътрешността на крепостта се забелязват следи от зидове на постройки с правоъгълна форма.
Една от тях е едноабсидна черква. По повърхността има значително количество керамика, по-голямата част от която от Ранното средновековие, а другата част е характерна за VIII-XIV век.

Според историците това е един от най-големите крепости - градове в България. В Средновековието е бил областен център. Според легендите пък прочутият Вълчан войвода е използвал загражденията на крепостта за свой щаб по време на Османската империя.

Природозащитен център "Пода" разкрива магията на птичия свят

Ако сте решили да посетите природозащитен център "Пода" край Бургас, осигурете си поне няколко часа, а най-добре цял ден, защото ще се потопите в магията на птичия свят.

С пернатите може да се срещнете от терасата на природозащитния център или по специална екопътека. И в двата случая ще имате под ръка бинокли, далекогледна тръба и сладкодумни орнитолози, които ще ви разкажат интересни и неподозирани факти за птиците. 

Местността, разположена в южния край на Бургас, по пътя за Созопол, е едно от малкото места в Европа, където на площ от едва 1 кв. км са установени 315 вида птици. Това е 1/4 от всички видове на Европа.

Тук е единствената по Българското черноморско крайбрежие смесена колония на бяла лопатарка, блестящ ибис, малък корморан, нощна, червена, гривеста, малка бяла и сива чапла.

А ако искате не само да наблюдавате, но и да снимате птиците, ще трябва да си наемете фотоукритие в "Пода". Има и възможност за настаняване за нощувка до двама души след предварителна резервация.

Музеят на солта в Поморие - единствен в Източна Европа

Музеят на солта в Поморие е единственият в България и Източна Европа за производство на сол чрез слънчево изпарение на морска вода. Има експозиционна зала и 20 дка действащи солници.

В тях се произвежда сол по същия начин, по който е ставало в древността. Посетителите могат да видят на живо всички технологични операции и да разговарят със соларите за тънкостите на занаята. 

Според историци солниците са съществували още преди основаването на древния град Анхиало (около V в. пр.Хр.). Музеят разполага с уникална колекция от снимки от началото на миналия век, която проследява развитието на солодобива в района, стари топографски карти, макети и автентични соларски съоръжения и инструменти.

Посетителите могат да изгледат интересни видеофилми с помощта на съвременни аудиовизуални средства, да си купят различни сувенири. Или пък да наблюдават птиците на Поморийското езеро чрез специални камери, монтирани в самите солници.

Поморийският музей на солта е един от стоте национални туристически обекта в България.

Античната куполна гробница край Поморие е с уникална архитектура

Античната куполна гробница край Поморие, известна сред местните като Кухата могила, има уникална архитектура. Тя се състои от две преддверия, дромос (коридор) и централна камера. Следи по входното стъпало подсказват, че тук е имало двукрила врата, многократно отваряна.

Камерата представлява полуцилиндричен пръстен с централна куха колона, носеща свода, която се разширява нагоре като гъба и се слива с кръглата стена на залата.  

Точно това архитектурно решение прави уникален този античен паметник. В източната част на свода личат следи от хоросанова мазилка, покрита с тъмнозелена боя, което според специалистите предполага, че централната зала е била измазана и украсена със стенописи.

В стената има 5 симетрично разположени ниши. Този уникален паметник съчетава в себе си римска строителна техника с тракийска традиция. Датировката на гробницата мавзолей се отнася към II-IV в. сл.Хр.

През Античността в мавзолея са се извършвали религиозни ритуали. Гробницата е обявена за паметник на културата от национално значение. До нея се стига по пътя Бургас-Варна, намира се малко преди входа на Поморие.

Замъкът край Равадиново - предпочетен от Холивуд, любим за младоженци

Замъкът в средновековен стил край созополското село Равадиново е една от атракциите, които туристите не пропускат. Той е любимо място за фотосесии на младоженци, а след като влезе в световни пътеводители, бе предпочетен и от холивудски продуценти за снимки на няколко кинопродукции.

Нарича се "Влюбен във вятъра" и е собственост на созополския предприемач Георги Тумпалов, който започва градежа преди 20-ина години.

Замъкът от западноевропейски тип бързо става притегателен център за исторически туризъм. На ден се посещава от хиляди туристи, които се дивят на величествената сграда, пренесена все едно от средните векове. 

Около нея има красив парк с езеро, в което плуват бели и черни лебеди. Заслужава си да се види и подземната винарна в комплекса, до която има изграден параклис.

За замъка в Равадиново приживе историкът Божидар Димитров бе казал, че макар и да изглежда до някъде привнесен, изкуствен модел в България, има исторически факти, че в Созопол е бил изграден такъв замък през XIV в. от италианския граф Амедей Савойски.

Маслен нос - бял миден плаж и история за тюлени

Прословутият миден плаж на Маслен нос край Приморско е другото култово място, което си струва да посетите, ако сте избрали почивка по Южното Черноморие. Намира се на 6 км от Приморско и до него може да се стигне пеша или с високопроходима кола.

Маршрутите са два - от бившата резиденция "Перла" или от светилището Бегликташ. В първия вариант се тръгва по черния път, който се отделя вляво преди резиденцията. Разстоянието от там до плажа е 4 км и се изминава пеша за около час.  

Вторият маршрут е по екопътека, дълга около 2,2 км, от които 1,7 км по горска пътека и 500 метра по черен път.

Разстоянието се изминава пеша за около 30-40 минути. Пътеката е добре обозначена с табелки и червена маркировка.

Но има и друг, много по-романтичен начин да стигнете до плажа. Той е да наемете корабче от яхтения кей в Приморско. Стигнете ли веднъж, ще останете очаровани от невероятния бял миден плаж, над който се извисява малко параклисче. Мястото е любимо и за гмуркачите заради живописните подводни скали наоколо.

Тук се намира и прочутата Тюленова пещера, в която преди много години е имало тюлени.

Акра - древна византийска крепост край Черноморец

Ако искате едно различно преживяване край морето, насочете се към Черноморец и по-точно към нос Акин. Там се намира ранновизантийското селище Акра. До мястото се стига по стария път от Черноморец към Бургас, като се минава покрай бившето военно поделение, разположено на полуострова.

На няколко места по пътя има табели, които указват посоката. Внушителна бойна кула е първото съоръжение, което ще видите, стигайки до археологическия комплекс. 40 дка от древния град са на сушата, а около 20 дка - под вода.  

Крепостната стена се спуска от високата част на полуострова към брега.

Според учените малко византийско градче на полуострова - сателит на Аполония, е било предимно с военни функции.

Голяма част от крепостта се намира под водата заради вдигането на морското равнище през последните 1500 години. Крепостната стена е построена в края на V в., по време на управлението на император Анастасий.

През 2012-2013 г. екип от НИМ под ръководството на доц. д-р Иван Христов проучва крепостната стена и вътрешността на носа. На терен работят две експедиции - сухоземна и подводна. Открити са десетки жилищни и селскостопански сгради, обитавани около един век.

Сред находките има монети, накити, фрагменти от керамични съдове, които дават представа за живота в района през рановизантийската епоха.
Селището съществува до края на VI в., когато е завзето от аварите.

Обектът е регистриран за първи път през 1992 г. от директора на археологическия музей в Созопол археологът Димитър Недев. Освен крепостната стена Акра и огромна кула в морето, която е част от пристанищен град, е открито и още по-старо селище, съществувало повече от 1000 години.

Бегликташ - Българският Стоунхендж

Тракийското мегалитно светилище Бегликташ е разположено на 3-4 км от Приморско, на хребета над Маслен нос. За да се стигне до него, се минава покрай Северния плаж и резиденция "Перла" и се продължава по асфалтиран път през гората, до достигане на отбивка, където има табела с надпис "Бегликташ" и бариера.

Дължината на отбивката до светилището е 1,4 км, които обикновено се вървят пеша. Уникалната структура и мистерията, която витае около светилището, наричано Българският Стоунхендж, го правят един от най-предпочитаните туристическите маршрути.  

Още древните траки са открили красотата и неповторимата енергия на земите около Приморско. Бегликташ представлява комплекс от групи високи скали, всяка с различна роля, служили в древни тракийски ритуали при посрещането на изгрева.

Комплексът се състои от централна скална площадка, заобиколена от други групи долмени, всеки от които с определена функция в орфическите ритуали и по-специално олецетворяващи свещения брак между Богинята майка и Богът Слънце.

Култовият скален комплекс е и идеален декор за оперни спектакли на открито, които вече са традиция и привличат стотици туристи през лятото. Бегликташ е и отправна точка за няколко екопътеки, които водят до живописния залив Света Параскева, Маслен нос, Лъвската глава и устието на Ропотамо.

Мечото блато - водни лилии и костенурки

Ако сте на плаж в Аркутино - eдна от най-красивите и все още запазили девствеността си пясъчни ивици, задължително се отбийте до блатото Аркутино, известно още като Мечо блато.

То е прочуто с красивите си водни лилии, които цъфтят от юни до септември. Блатото, което се намира на територията на резерват "Ропотамо", е отделено от морето с пясъчни дюни, на които цъфтят красиви пясъчни лилии с характерните си бели цветове.

Площта му е 62,2 хектара. Част от блатото е открита, а другата е осеяна с гъста водна и блатна растителност.  

Освен водните лилии, тук могат се видят водни костенурки и редки видове птици. Блатото е основна междинна спирка на птиците по прелетния път Виа Понтика.

Археологическият комплекс "Акве калиде"

Място с хилядолетна история и възможности за релакс и забавления.

Археологическите ценности, намерени на мястото - крепостните стени на древния град Терме (Термополис), римските бани от І век сл. Хр. с топъл и студен басейн, различни средновековни помещения са достъпни за туристите чрез изградените модерни пасарелки, които улесняват преминаването и разглеждането им.  

Музейната експозиция включва всички артефакти, открити на Акве Калиде – златни, сребърни и бронзови монети от различни епохи, златна обеца, пособия за баня, печати, керамика, мраморни декоративни детайли и надписи, култови предмети.

Комплексът разполага също с многофункционална сграда с кафене и магазин за сувенири. Цялото околно пространство е благоустроено и превърнато в приятно място за отдих с много зеленина, паркова мебел и фонтани.

Пространството пред банята е оформено като действащ амфитеатър, който събира на това мистично място почитателите на хубавата музика, киното и театъра. 

Други от От страната и света

"Мост на Небесата" възпява божиите чудеса под звездите

На 7 и 8 юни фондация "Нашият дом е България" организира благотворителни концерти в подножието на уникалния природен феномен Фестивалът "Мост на Небесата" ще превърне за пети път природния феномен

Мъж пука гуми на паркинг в София

Мъж беше заснет да пука наред гумите на автомобили на паркинг в столичния квартал „Люлин". Кадрите бяха публикувани от една от потърпевшите в социалните мрежи

Общината обжалва решението на съда срещу новата организация на движението в центъра на София

Столичната община е обжалвала решението на Административния съд - София, според което новата организация на движението в центъра на столицата е направена незаконно, без да има основание за промяната

Нови заплахи от ревност към афганистанец и жена му

Почти два месеца след като афганистанец беше пребит с метален прът, а жена му беше гонена и замеряна с камъни - виновници за деянието няма. По техни разкази нападателите са организирана група от мъже

Дете шофира на пътя във Врачанско, майка му го снима

Пореден случай на дете зад волана. Момче шофира по път във врачанско село, а на седалката до него майка му снима видео и го напътства.  Подателят на сигнала твърди

>