Уличната храна: волен дух в гурме меню

30.09.2023 05:00 Елица Стоилова
Маси за похапване на крак от варели - градски попарт
Една от "вкусните" каравани в центъра, адресите им понякога се сменят.
Новото китайско като улична храна също е гурме.

Тя пише нова кулинарна карта на София

Ако неспокойният дух на кулинарния гуру и пътешественик Антъни Бурдейн продължава да обикаля света в търсене на съвършената храна, то със сигурност този път в книгите му ще има и софийски адреси. Което приживе не се случи.

Това, че българската столица вече е заслужила място в гурме отбивките на ценителите, се доказва от препълнените ресторанти и появата на менюта, които ще стоят убедително на масата във всяка кулинарна столица. Да добавим и факта, че в София всяка година едно колоритно общество от модерни хора с фино небце и свободен дух отбелязват подобаващо рождения ден на Бурдейн - разбира се, с приготвянето на невероятна храна и питиета.

А той определено си падаше по добрата улична храна. Семпла, за да изпъкне продуктът, подбран без компромиси. Кратка листа, което не значи малък избор и бърза храна. Напротив, сериозната подготовка е задължителен предварителен ритуал, преди финално пред теб да бъде сглобен един истински гурме сандвич. Просто го няма посредничеството на севритьора и условностите на предварителното планиране, които изисква ходенето на ресторант. Те са заменени от усещането за свобода.

Волен дух в чисто меню - уличната храна е част от модерната религия. Не просто количка за хотдог или добрата стара баничка, кепабче или пица на парче, а новата гурме стрийт фууд. Превърнала се е в задължителен елемент от облика на съвременния град, в който хората имат големи изисквания към храната си, но малко време да ѝ се посветят. И това да я вземат на крак, в компанията на колеги, приятели или семейството, отговаря на техния ритъм на живот.

Именно стрийт фуудът е новият софийски тренд. Нагласата на софиянци бе постепенно култивирана през последните години, а обонянието им привикваше с охота към този приятен начин да опиташ нови вкусове. Първи бяха коледните базари, които още седмици преди да е замирисало на сняг, обвиваха сърцето на града с аромата на подправките към греяното вино, на вурстчета и бисквити с джинджифил и канела. Пространството между царския дворец и Народния театър бързо се превърна в място за вкусни срещи между щандовете на базара, пресъздаващ празничните традиции на запад от Виена.

После вкусни щандове взеха да се появяват и по периодичните фермерски пазари, а за нула време и гурме бургерите се настаниха трайно по софийските улици. Не просто сандвич, а бавно печено телешко или дърпано свинско в уханно хлебче. А картофите - с розмарин и морска сол. Хит станаха караваните за такива бургери, едни от собствениците дори продадоха франчайз в Румъния.

И по артсъбитията в София се появиха зони за вкусно подкрепление. Уж добре познатото китайско намери по-претенциозни проявления, а сушито излезе от луксозните заведения и от представата на българина, че може да се боцка на вилица и да се яде с различни сосове от соевия. Зае няколко ъгъла на централни локации - точно като суши баровете по света. Между никнещите нови места, където можеш да се подпреш на висока маса за закъснял обяд или подранила вечеря с чаша вино или крафт бира, бурно се развиваха и местата за занаятчийски сладолед - знаменита среща между италианския стил и фермерското българско мляко.

Не просто похапване, а преживяване и ритуал между стените на 100-годишни сгради с гледка към парка или към Витоша.

Прегърната най-вече от младите столичани, чужденците у нас и хората, пообиколили света, културата на уличното гурме започна да завзема нови територии. От тази година София вече има 3 фууд квартала. В тях на едно място са събрани всички видове улична храна, която човек може да си пожелае - от супа в картонена купа, през салати, паста, печени меса, бургери и веган изкушения, до джелато и бъбъл тий. През почивните дни там тичат деца, а вечер лампичките проблясват като светулки, разнасят се аромати, смях и хипстърски дух - един почти кинематографичен кадър.

Други от От страната и света

Трима пловдивчани обвинени в Битоля, че изкупуват народни носии

Било незаконна търговия с вещи, които са под защита като част от културното наследство Трима българи са обвинение в РС Македония, че изкупуват народни носии

Преодоляването на стълби вече не е проблем за инвалидните колички

Пловдивската "Добролетие" има мисия - да подобри живота на най-уязвимите Преодоляването на стълби вече не е проблем за хората в инвалидни колички благодарение на стълбищните катерачи

Росен Желязков ще участва в срещата на върха на държавите по Източния фланг

Министър-председателят Росен Желязков ще вземе участие в първата среща на върха на Източния фланг, която ще се проведе на 16 декември 2025 година. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет

Определиха изпълнителите за трите обособени позиции за пътнически жп превози

Либерализацията в сектора на пътническите железопътни превози със сигурност ще продължи. Това заяви вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията в оставка Гроздан Караджов в предаването „Лице

Цветелина Пенева, ЦИК: За читави промени в Изборния кодекс трябва консенсус между партиите, не става за няколко месеца

За читави промени в Изборния кодекс трябва консенсус между партиите, не може такива промени да се правят за няколко месеца. Това каза пред БНТ зам.-шефката на обществения съвет към ЦИК Цветелина

>