Уличната храна: волен дух в гурме меню

30.09.2023 05:00 Елица Стоилова
Маси за похапване на крак от варели - градски попарт
Една от "вкусните" каравани в центъра, адресите им понякога се сменят.
Новото китайско като улична храна също е гурме.

Тя пише нова кулинарна карта на София

Ако неспокойният дух на кулинарния гуру и пътешественик Антъни Бурдейн продължава да обикаля света в търсене на съвършената храна, то със сигурност този път в книгите му ще има и софийски адреси. Което приживе не се случи.

Това, че българската столица вече е заслужила място в гурме отбивките на ценителите, се доказва от препълнените ресторанти и появата на менюта, които ще стоят убедително на масата във всяка кулинарна столица. Да добавим и факта, че в София всяка година едно колоритно общество от модерни хора с фино небце и свободен дух отбелязват подобаващо рождения ден на Бурдейн - разбира се, с приготвянето на невероятна храна и питиета.

А той определено си падаше по добрата улична храна. Семпла, за да изпъкне продуктът, подбран без компромиси. Кратка листа, което не значи малък избор и бърза храна. Напротив, сериозната подготовка е задължителен предварителен ритуал, преди финално пред теб да бъде сглобен един истински гурме сандвич. Просто го няма посредничеството на севритьора и условностите на предварителното планиране, които изисква ходенето на ресторант. Те са заменени от усещането за свобода.

Волен дух в чисто меню - уличната храна е част от модерната религия. Не просто количка за хотдог или добрата стара баничка, кепабче или пица на парче, а новата гурме стрийт фууд. Превърнала се е в задължителен елемент от облика на съвременния град, в който хората имат големи изисквания към храната си, но малко време да ѝ се посветят. И това да я вземат на крак, в компанията на колеги, приятели или семейството, отговаря на техния ритъм на живот.

Именно стрийт фуудът е новият софийски тренд. Нагласата на софиянци бе постепенно култивирана през последните години, а обонянието им привикваше с охота към този приятен начин да опиташ нови вкусове. Първи бяха коледните базари, които още седмици преди да е замирисало на сняг, обвиваха сърцето на града с аромата на подправките към греяното вино, на вурстчета и бисквити с джинджифил и канела. Пространството между царския дворец и Народния театър бързо се превърна в място за вкусни срещи между щандовете на базара, пресъздаващ празничните традиции на запад от Виена.

После вкусни щандове взеха да се появяват и по периодичните фермерски пазари, а за нула време и гурме бургерите се настаниха трайно по софийските улици. Не просто сандвич, а бавно печено телешко или дърпано свинско в уханно хлебче. А картофите - с розмарин и морска сол. Хит станаха караваните за такива бургери, едни от собствениците дори продадоха франчайз в Румъния.

И по артсъбитията в София се появиха зони за вкусно подкрепление. Уж добре познатото китайско намери по-претенциозни проявления, а сушито излезе от луксозните заведения и от представата на българина, че може да се боцка на вилица и да се яде с различни сосове от соевия. Зае няколко ъгъла на централни локации - точно като суши баровете по света. Между никнещите нови места, където можеш да се подпреш на висока маса за закъснял обяд или подранила вечеря с чаша вино или крафт бира, бурно се развиваха и местата за занаятчийски сладолед - знаменита среща между италианския стил и фермерското българско мляко.

Не просто похапване, а преживяване и ритуал между стените на 100-годишни сгради с гледка към парка или към Витоша.

Прегърната най-вече от младите столичани, чужденците у нас и хората, пообиколили света, културата на уличното гурме започна да завзема нови територии. От тази година София вече има 3 фууд квартала. В тях на едно място са събрани всички видове улична храна, която човек може да си пожелае - от супа в картонена купа, през салати, паста, печени меса, бургери и веган изкушения, до джелато и бъбъл тий. През почивните дни там тичат деца, а вечер лампичките проблясват като светулки, разнасят се аромати, смях и хипстърски дух - един почти кинематографичен кадър.

Други от От страната и света

Успешните думи - разликата между мисля и вярвам е като между светулка и светкавица

Начинът, по който дори наум наричате нещата, има значение за крайния резултат "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие

Димитър Главчев пред "24 часа": Само не ни пращайте в Украйна, ме помолиха едни младежи на Витоша

Български военнослужещи под никаква форма няма да бъдат изпращани в Украйна. Това увери служебният премиер Димитър Главчев в интервю за "24 часа", което ще бъде публикувано във вестник "24 часа" и на

Доловен е сигнал от хеликоптера на Раиси, военни отиват натам

Военни отиват към точното място, където е катастрофирал хеликоптера с президента на Иран Ебрахим Раиси на борда. Това съобщи държавната информационна агенция ИРНА

Ултиматум: следвоенен план за Газа до 8 юни или Бени Ганц напуска Нетаняху

Още един мъртъв заложник на "Хамас" откриха израелските сили - повод за натиск върху правителството на премиера Израелският министър от военния кабинет Бени Ганц заплаши да подаде оставка

Кой ще се пребори за Сливенски владика - викарият на дядо Николай или главният секретар на Синода? (Обзор)

Новият митрополит ще бъде избран на 26 май, след като в епархията посочиха имената на Арсений Знеполски и Герасим Мелнишки Имената на двама епископи от списъка с шестима кандидати за митрополитския

>