Лекарите оборват 6 популярни мита за рака на белия дроб

29.09.2023 20:01 Любомира Николаева

Въпреки че, за съжаление, ракът на белия дроб е много разпространен в световен мащаб, обикновено се разбира погрешно, смята д-р Фред Хирш, изпълнителен директор на Центъра за върхови постижения в торакалната онкология в Института за ракови заболявания “Тиш” в Ню Йорк. Разговор със специалистите като него в темата обаче разбиват митовете.

1. Това е съдба, няма начин да се намали рискът? Заблуда е

Има няколко доказани поведения за намаляване на риска от рак на белия дроб, обяснява онкологът пред “Медикъл нюз тудей”. На първо място той поставя превенцията на тютюнопушенето, както и усилията за ограничаване на пасивното пушене.

Пушенето е може би най-известният риск за рак на белите дробове - над 80% от диагностицираните са пушачи, но не е единственият. Другите фактори включват фамилна история за рак на белия дроб, често дишане на замърсен въздух, излагане на радон или азбест, предишно облъчване на гърдите, хронично белодробно заболяване. Други продукти за пушене също се считат за потенциален риск от развитие на рак на белия дроб, твърди онкологът. Никога не е късно човек да се откаже. Дори хора с вече установен рак на белия дроб имат по-добра прогноза, ако спрат пушенето. 

Непушачите, които са изложени на пасивно пушене у дома или на работа, трябва да го преосмислят – оказва се, че живеят с 20–30% увеличен риск за развитие на рак на белия дроб.

Също така особено за хора от рискови групи е добре да живеят в места с чист въздух. Животът в градове с високо замърсяване на въздуха е категоричен рисков фактор. Особено в комбинация с употребата на тютюневи изделия от който и да е вид.

Друга форма на превенция, вече в обсега на политиките за обществено здраве, е скринингът за рак на белия дроб с нискодозова компютърна томография. Тя никъде по света не е за масово изследване, но се препоръчва при високорискови групи като хора на и над 50 г., които са пушили по кутия на ден в продължение на 20 или повече години. Това дава възможност за ранно откриване и намалява смъртността от рак на белия дроб с повече от 20%.

2. Само стари хора боледуват? Не!

Това категорично не е вярно. Въпреки че повече от половината хора, диагностицирани с рак на белия дроб, са на възраст над 65 г., все повече млади хора под 50-годишна възраст развиват рак на белия дроб. Статистически това по-често се случва на жени.

3. Пушенето на канабис не увеличава риска? Медицината повече вярва в обратното, но още проучва

Специалистите смятат канабиса за рисков фактор не само за белия дроб, но и за други органи, но имаме нужда от повече дългосрочни проучвания. Епидемиологичните доказателства за връзката са ограничени и противоречиви.

Едно от предизвикателствата за прецизно заключение е, че хората, които пушат канабис, често пушат и тютюн. Това прави разграничаването на ефектите от всеки фактор по-трудно.

4. Ако бях с рак на белия дроб, щях да имам симптоми? Невинаги е вярно

Ракът на белия дроб може да бъде открит в напълно асимптоматични случаи или при хора с леки дихателни оплаквания. Това според специалистите е една от причините, поради които скринингът за рак на белия дроб при хора с висок риск е толкова важен. Науката допуска, че дори при непушачи може да има предимство на скрининга, но клиничните проучвания все още нямат дефинитивен отговор.

При безсимптомни форми на рака той може да бъде открит случайно при образно изследване. Появата на някои оплаквания, като невъзможност да се поеме дълбоко въздух и затруднено дишане, умора “от нищо”, кашлица, болка в гръдната област, необяснимо отслабване, промяна на гласа, може да е сигнал да се потърси консултация със специалист по белодробни болести.

Дори да се окажат основателни тревогите, ранното откриване на рак на белия дроб увеличава възможностите за лечение. 

Днес дори ракът на белия дроб, диагностициран при по-напреднало заболяване, има добър потенциал за дългосрочно оцеляване в определени случаи.

Напредъкът в терапията и резултатите при пациенти с авансирал карцином, който има специфични генетични мутации, дават възможност за насочени терапии и подобрени прогнози.

5. Операцията води до разпространение на рака? Подвеждащо е

Операцията за рак на белия дроб не води до разпространение на рака на белия дроб, каза д-р Хирш. “Операцията за карцином на белия дроб се препоръчва в ранен стадий и на този етап може да излекува рака.

Ако туморът е голям или има локално регионално разпространение, химиотерапия или имунотерапия преди операцията допълнително ще намали риска от ракови клетки в кръвта. Клиничните изследвания показват, че този подход удължава преживяемостта и намалява риска от смърт.”

6. Антиоксидантните добавки гарантирано предпазват? Данните от изследвания са двупосочни

Антиоксидантите са вещества, които се борят със свободните радикали – химикали, които представляват странични продукти от превръщането на храната в енергия, от излагане на цигарен дим, от замърсен въздух и дори от слънчевата радиация. Прекомерното хронично натрупване на свободни радикали в тялото причинява състояние, наречено оксидативен стрес, което може да повреди клетките и да доведе до хронични заболявания.

Накратко: увреждането от свободните радикали може да промени инструкциите, кодирани в човешката ДНК. Антиоксидантите играят важна роля в защитата на клетъчната ДНК от увреждане, което може да доведе до мутации, причиняващи рак, или до други геномни щети. Тогава изглежда логично, че набавянето им в организма отвън ще има защитна роля. Според онколога: “За съжаление, повечето проучвания не успяха да демонстрират убедителна защита срещу рак на белия дроб в клинична среда. Има проучвания, които показват, че някои диетични антиоксиданти, като каротеноиди и витамин С, могат да предпазват от рак на белия дроб, но като цяло резултатите са двусмислени. Необходими са по-специфични проучвания при пушачи, както и изследвания за дозировките.”

Има стотици различни вещества, които могат да действат като антиоксиданти. Сред най-известните специалистите по хранене на Харвардския университет класират витамините С и Е, бета-каротина и други представители на каротеноидите, минералите селен и манган. В по-широката листа влизат глутатионът, коензимът Q10, липоевата киселина, различни флавоноиди, феноли, полифеноли, фитоестрогени и много други. Повечето се срещат в природата и тяхното присъствие в храната вероятно ще предотврати окисляването или ще служи като естествена защита срещу рискове на околната среда. Но за съжаление, няма доказателства, че сред тях има вещества, които със сигурност застраховат срещу рак на белия дроб.

Други от Докторе кажи

Един случай на коклюш е регистриран в област Добрич

Един случай на коклюш е регистриран на територията на област Добрич в периода 13 - 19 май. Това е посочено в информационния бюлетин, публикуван на сайта на Регионална здравна инспекция - Добрич

Още един случай на дете с коклюш е установен в Ловешко

Още един случай на дете с коклюш е установен в Ловешко, съобщават от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Заболяването е доказано при 7-годишно дете в Троян

Скандалът със заразената кръв, при който хиляди се заразиха с ХИВ и хепатит С

Голям здравен скандал се вихри във Великобритания. Предстои специална комисия да публикува своята оценка и резултати след петгодишно разследване на т.нар

Д-р Аспарух Илиев: Новият вариант на коронавируса не е лек

COVID-19 атакува с нов вариант, наречени „флирт". Ръководителят на лаборатория в Берн, д-р Аспарух Илиев, каза в „Твоят ден" по "Нова нюз", че протичането му е сходно с предишните варианти

Тези билки изхвърлят шлаки и токсини от дебелото черво

Хиляди българи решават проблема със запека с помощта на Колон Клийнър В червата на всеки от нас могат да се натрупат до 15 кг отрови, които могат да причинят тежки последствия за организма

>