Димитър Ганев: Ако Хекимян и Терзиев са на втори тур, за кого ще са гласовете на БСП и "Възраждане"

25.09.2023 16:16 Юри Велев
Политологът от "Тренд" Димитър Ганев

ГЕРБ се опитват да отворят ветрилото за подкрепа извън техните партийни среди, казва политологът от "Тренд"

- ГЕРБ издигнаха за кандидат кмет на София Антон Хекимян, който бе директор на новините и актуалните предавания по bTV. Как изглежда като профил кандидатът и в сравнение с Васил Терзиев, конкурентът от ПП-ДБ?

- Очевидно след 18-годишна доминация на ГЕРБ в Столична община от партията са решили да издигнат фигура, която не е свързана с партията в София с цел да се покаже мощно освежаване - чухме от Георги Георгиев, че половината от първите 30 кандидати в листата за общински съветници ще са нови лица. Целта е да не тежи управлението на София досега върху кандидата им. Прави впечатление че последните няколко дни се споменаваха варианти за кандидат за кмет, които не са партийни лица.

Вероятно ГЕРБ си правят сметка и въз основа на социологически проучвания, че изборите в София ще се решат на 2 тура. А винаги едни строго партиен кандидат по-трудно може да разшири подкрепата между първи и втори тур. Затова при такъв тип решения се търсят популярни лица, които не са свързани с партия, не са обременени от политика, за да могат да растат повече от един партиен кандидат между първи и втори тур. В случая с Антон Хекимян логиката е, че ако двата най-големи електората, които ще останат извън втория тур ще бъдат на БСП и "Възраждане", ГЕРБ се опитва максимално да отвори ветрилото за евентуална подкрепа извън техните партийни среди за втория тур. Това, изглежда е търсеният профил на кандидата.

- Ако Терзиев и Хекимян стигнат на втори тур, кой се очертава с по-големи шансове за успех?

- Не би било професионално да коментирам шансовете за успех - като изследовател на общественото мнение не мога да си позволя без да имам данни от терен да казвам кой е фаворит. Но в крайна сметка двамата - Терзиев и Хекимян изглеждат като фаворити, ако се съди и по резултатите на последните парламентарни избори - най-големите политически сили са ГЕРБ и ПП-ДБ.

Оттук нататък първия ключов въпрос е доколко Терзиев и Хекимян ще убедят електоратите на двете партии да ги подкрепят напълно. Дали ГЕРБ ще възприеме Антон Хекимян - на този въпрос Хекимян ще може да отговори в рамките на кампанията, нека видим как ще се представи. И дали проблемите с биографичните обременености на роднините на Васил Терзиев ще демобилизират електората на ПП-ДБ.

Вторият ключов въпрос, който вече зависи от кампанията и посланията на кандидатите, е доколко ще успеят да излязат извън тези партийни среди и най-вече кой от тях ще може да комуникира и отправи послания към два ключови електората - на БСП и на "Възраждане". Това вероятно ще са най-големите електорати, останали извън балотажа.

Какво още коментира политологът - четете в утрешния брой на "24 часа"

Други от От страната и света

Под възглавница на пейка децата открили пистолета, с който депутатският син рани 12-годишната си леля (Обзор)

Преместиха в болница в София момичето, улучено в крака Повдигат обвинение на Димитър Бонзов, оставил оръжието с куршум в цевта на партито. Законът предвижда до 10 г

Засилен полицейски контрол за осигуряване на пътната безопасност

КАМЕЛИЯ АЛЕКСАНДРОВА Акцията е част от мерките за ограничаване на предпоставките за възникване на пътни произшествия Специализирана полицейска операция за осигуряване безопасността на движение по

Технократ без ден в армията поема руските войски от Шойгу

Андрей Белоусов, за когото твърдят, че не е корумпиран, ще има рекорден бюджет за отбрана Некорумпиран технократ, който не е служил и ден в армията, но е тренирал самбо и карате

Красимира Трифонова помоли съда за човечност, не била удушила Пейо, разхождала кучето си със съседка (Обзор)

Разследващи установили нейно ДНК по ключа и USB кабел в жабката на колата на Пеев "Мъжът е потеглил сам с колата си, телефонът му се движел 12 часа докато изчезне"

Посланикът на Швейцария Раймунд Фурер даде висока оценка на МВнР

Посланикът на Конфедерация Швейцария в София Раймунд Фурер даде висока оценка на експертизата на българската Дипломатическа служба и на обучителните програми на Дипломатическия институт към

>