Двама математици и бивш кмет с шансове за балотажа в Пловдив

24.09.2023 12:49 Ваня Драганова
Тримата основни кандидати за кмет на Пловдив - Славчо Атанасов, Костадин Димитров и Ивайло Старибратов (отляво надясно).

В ГЕРБ се надяват кандидатът им Костадин Димитров да спечели от раз

Сложни изчисления ще трябва да направят в предстоящата кампания двама от кандидатите за кмет на Пловдив, но пък те са математици и би трябвало да се справят. Това са номинираният от ГЕРБ досегашен управник на район „Тракия“ Костадин Димитров и издигнатият от „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ проф. Ивайло Старибратов.

Костадин Димитров ще трябва да анализира и пресметне какви са разликите между район „Тракия“ и Пловдив, за да насочи правилно посланията в кампанията си. В „Тракия“ той е безспорно обичан и уважаван – на изборите през 2019 г. спечели от раз с 58,49% подкрепа, кандидатите за останалите райони отидоха на балотаж. Този район обаче е специфичен – кварталът е нов, тази година се навършват 50 г. от създаването му, и драстични проблеми на другите части на Пловдив като липсата на места за паркиране например там почти няма. А не е само трафикът – кметът на втория по големина град трябва да се грижи за културното наследство, за чистотата на въздуха, за градския транспорт и т. н., нерешените въпроси са много. По информация на „24 часа“ поддръжниците на идеята именно Костадин Димитров да е кандидатът за кмет на Пловдив са обещали на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов той да спечели на първия тур, но това ще се случи само ако той успее да спечели сърцата и на хората, които не са стъпвали в „Тракия“ от години. А и обичайно в Пловдив се стига до втори тур.

Професорът по математика Ивайло Старибратов пък е изправен пред сложната задача да мобилизира по-голямата част от онези 36 072 избиратели, които на 2 април т. г. гласуваха за ПП-ДБ. Азбучна истина е, че парламентарните и местните избори са различни, а и отношенията в коалицията са сложни – не е тайна, че в „Да, България“ държаха кандидатът за кмет да бъде депутатът Манол Пейков, а в ДСБ залагаха на колегата му в парламента Йордан Иванов. И сега има разочаровани, които няма да отидат до изборните секции. Бившият директор на Математическата гимназия Ивайло Старибратов не влиза в битката за местната власт за първи път, преди 4 години беше кандидат за общински съветник от листата на „Демократична България“, но беше поставен на неизбираемото десето място. Събра 356 преференции, с които нямаше как да пренареди листата. След това беше депутат в 45-ото и 46-ото народно събрание, но не може да се похвали с разпознаваемостта на основните си опоненти – Костадин Димитров и Славчо Атанасов.

Малко по-проста е ситуацията при бившия кмет Славчо Атанасов, който се кандидатира за пети път. Сега зад него застава коалиция от 7 партии, 3 от които – „Кауза Пловдив“, ЗС „Александър Стамболийски“ и ВМРО, имат групи в Общинския съвет на Пловдив от години. В обединението изчисляват, че имат шансове да получат около 20 000 гласа, а Славчо Атанасов има и личен рейтинг, и може да отиде на балотаж. Ако това действително се случи и на втори тур един срещу друг застанат Костадин Димитров и Славчо Атанасов, ключов ще е въпросът за кого ще гласуват симпатизантите на ПП- ДБ. При обявяването на кандидата на ГЕРБ за кмет на Пловдив Бойко Борисов съобщи, че партията му ще подкрепи номинациите на ПП-ДБ на балотажите, но дали и обратното би се случило, не е ясно.

Това са тримата основни кандидати и може да се прогнозира, че ако се стигне до втори тур, на него ще отидат двама от тях. Единият най-вероятно ще е Костадин Димитров, кампанията ще реши кой ще е другият.

Иначе в битката за Пловдив влизат и депутатите от „Възраждане“ и ИТН Ангел Георгиев и Станислав Балабанов, БСП издига арх. Костадин Палазов, има и независими кандидати като бившия главен редактор на в. „Марица“ Руси Чернев и адвокат Юлияна Рангелова. Предстои да се види какво решение ще вземе Дани Каназирева, която беше сред възможните кандидати на ГЕРБ. Иначе със своята партия "Съюз за Пловдив" е участвала в кметската надпревара на последните 3 вота. 

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>