Моника Чопакова: С “Точния човек” ще разказваме историите на щастливи хора и успешни компании

20.09.2023 11:21 Самуил Огнянов

“24 часа” и Bulgaria Wants You обединяват опита си в нов проект за това как по-лесно всеки да има успех в професията си, казва директорът "Оперативни дейности" на платформата

- Г-жо Чопакова “24 часа” и Bulgaria Wants You стартират нова инициатива, наречена “Точният човек”. Разкажете повече за нея.

- Ще разказваме историите на щастливи хора и успешни компании, които ще каним в различните формати на рубриката “Точният човек”.

Идеята е да обединим усилията си, за да информираме нашата аудитория как по-лесно да постига успех в професионалния си път, така че всеки читател, слушател или зрител да се чувства “точният човек” на “точното място” по отношение на своя работодател. И не на последно място - да бъде щастлив от своя избор.

Специалната рубрика ще достигне до аудитория от над 1,8 млн. читатели месечно чрез микса от канали, които предлага – принт, онлайн, подкаст поредица и видеоинтервюта.

- Каква ще е ролята на партньорите, които я организират?

- Ние виждаме, че възможности за кариера и живот в България не липсват, а от практиката ставаме свидетели на много, много добри условия, които компаниите и градовете у нас могат да  предложат.

Ролята на Bulgaria Wants You и бранда с най-голямо доверие сред печатните и онлайн медии “24 часа” в този изцяло нов медиен проект е солидарно да споделим отговорността към нашите партньори, потребители и читатели, като ги информираме за тенденциите и състоянието на пазара на труда, новите и най-търсените професии, доходите в различни сектори и на различни позиции и т.н.  

- Необходима ли е такава инициатива, хората не успяват ли да намерят подходящата работа за тях?

-  За някои хора търсенето на работа всъщност е процес по намиране на себе си, за други късметлии професията е призвание и от крехка възраст знаят какво искат да постигнат и в коя сфера да се развиват. 

Струва ни се логично да имаме обща рубрика, в която да събираме примери и съвети за кариерно развитие и да споделяме добрите работодателски практики. 

И изобщо не е лесно да си намериш работа, която да ти пасва на опита, образованието и компетенциите! Особено такава работа, с която да не ти се налага да правиш определени компромиси.

- Към кого е насочена рубриката - към тези, които сега търсят първа работа, или за хората, които искат да намерят нови професионални предизвикателства?

- Така поставен въпросът, не бих изолирала нито една от категориите търсещи хора. Рубриката е насочена към всеки, който търси достъпни, логични, рационални възможности за кариера и живот в различните кътчета на България, еквивалентни на техните разбирания, умения и опит. 

- Какво всъщност питат най-често младите хора, които се замислят да се завърнат и да правят кариера в родината, какви са техните желания, съмнения?

- Завръщащи се на всякаква възраст търсят най-напред сигурност в доходите си. Искат да знаят какви са заплатите и какви са възнагражденията у нас в техния сектор. Затова внимателно подбират и проучват бъдещия си работодател. Емоционалните аспекти като доверието, което е силно разклатено при емигрантите, и страха им, че завръщайки се, ще се провалят, не могат да се пренебрегнат. Това реално ги спира да не са направили първата крачка досега.

- Какво всъщност е важно за търсещите работа, от какво се интересуват?

- Краткият отговор е щастие. Търсят място, където да изкарват достатъчно пари, с които да си позволяват лукса да им остава повече време за това, което обичат да правят. Културата на компанията и хората, с които ще споделят по-голямата част от деня си, са важни критерии, когато се оглеждат за нова работа.

- Очаквате ли “Точният човек” да вдъхнови хората да търсят най-подходящото работно място за тях?

- Това, което очаквам, е да провокираме вътреличностен дебат. Не изключвам и някой да бъде вдъхновен по някаква линия, но “Точният човек” цели да информира и да предоставя интересно и различно съдържание тип “за размисъл”. Крайната цел: повече щастливи хора, намерили мястото си. 

- Възможно ли е успешно и пълноценно кариерно развитие в България и как?

- Да, разбира се. И много хора споделят моето мнение. А на втората част на въпроса - как - следете рубриката! 

- Бизнесът непрекъснато се оплаква от липсата на кадри. Наистина ли това е проблем в България?

- Според последната статистика България и Румъния са с най-малко незаети работни места в ЕС (0,8%) през второто тримесечие по данни на Евростат. Най-високите нива на свободни работни места за същия период на 2023 г. са регистрирани в Холандия (4,7%), Белгия (4,6%) и Австрия (4,4%). Между другото, следващият кариерен форум от поредицата “Кариера и живот - защо в България” ще е именно във Виена на 4 ноември. 

Което трябва да ни наведе на мисълта, че темата е не просто да има хора, които да работят, но важното е бизнесът да съумява да задържа ценните си кадри в компанията. 

Но ако говорим за проблем в България, то това безспорно е липсата на визия от страна на държавата по отношение на демографската ни политика, както и самият факт, че хората в детеродна и трудоспособна възраст у нас са твърде малък процент от населението и се нуждаем от спешни мерки, преди социалната ни система да се срине. 

- Какво бихте посъветвали мениджърите, за да задържат хората?

- Общуване. Да отделят време и внимание за внедряване на хората в материята, която ще им поверят. В началото се поставят основите на всяко едно взаимоотношение: отговорност, йерархия, дисциплина и граници.

Много важен фактор е да ангажират хората в компанията си така, че всеки от екипа да вижда смисъла от полезността на продукта или услугата, в чието създаване или доставяне участват.

Други от Интервюта

Проф. Пламен Павлов: Въстанието на Петър и Асен е избухнало през пролетта на 1186 г., а не на Димитровден

Незаслужено Петър е в сянката на Асен, а Борил - обруган, казва историкът Краят на държавността ни не е през 1396 г. , а в средата на XV век - Проф. Павлов

18-годишните, на които им пука: Умни сме и искаме да сме новите политици – възпитани, модерни, чуващи и обединяващи

Виктория Танева, Дорина Иванчева, Пламен Младенов и Емануил Караиванов са 12-класници в 9-а френска езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София - дългогодишен участник в програмата "Училище

Красимир Вълчев: На 100 инженери в пенсия идват само 45 млади - да направим тяхното висше безплатно

Със 150-те милиона може да се освободят и студентите в природо-математическите специалности. Стипендиите обаче са по-добрият инструмент за проблема с достъпа до образование

Никола Минчев: С тези все по-грозни нападки между ГЕРБ и ПП-ДБ, става все по-трудно връщането на масата на преговорите

Възобновяването на предходната управленска формула, подчертавам – без активното участие на ДПС по всякакви въпроси, изглежда сложна задача към този момент, казва зам

Пенчо Милков: Работим за гражданите и за бизнеса - Русе е на първо място по социални услуги, растат инвестициите

Стремя се да съм винаги свързан с русенци. Редовно обикалям райони и квартали. Това ми позволява да усетя пулса на града и да изслушвам нуждите и проблемите на хората

>