Играта на Том и Джери между Запада и ислямската електронна армия

20.09.2023 07:00 Мохамед Халаф
Екстремистки ислямистки групи увеличиха използването на интернет за своите терористични проекти. СНИМКА: Архив

Юнис ал-Тасаули е един от първите, които лансираха идеята за ислямска електронна армия в интернет. Той е син на дипломат от богато семейство, получил е образование в най-престижните училища на Лондон и притежава научна степен по информационни технологии. Ал-Тасаули се постави в услуга на терористичните джихадистки организации, като им показа как да проникнат в официални уебсайтове, включително на службите за сигурност и разузнаване. За целта той използва форуми като „Ал-Ихлас“ и „Ансар Ал-Ислам“. Оказало се, че много сайтове в социалните мрежи публикуват статии и информация, обясняващи как да хакнете уебсайтове.

През 2004 г. британските власти успяха да го арестуват, след което той беше осъден на 16 години затвор по обвинения в насърчаване на джихадистки идеи и подкрепа на терористични операции в страната.

Редица екстремистки ислямистки групи увеличиха използването на интернет за своите терористични проекти. Това се дължи преди всичко на обстоятелството, че самите те се нуждаят от непряка комуникация между лидерите и членове на съответната организация и нейните военни командири, както и между нейните бази, центрове и последователи. Тази комуникация често надхвърля географските граници не само между държави, но и континенталния мащаб.

Друга причина за електронния тероризъм е все по-голямата трудност в поддържането на комуникации между членовете на такива организации поради засилените мерки за сигурност и наблюдения „на терен“. По такъв начин киберпространството играе ролята на алтернативна арена за тяхната дейност, което свидетелства за уязвимостта на Мрежата от този нов тип електронни заплахи.

Екстремистките организации вярват във важността на медиите и социалните мрежи като оръжие, което е не по-маловажно от оръжие не само по време на войната. Дори напоследък се смята, че военните акции може да се окажат безполезни, ако не са придружени от съответните медийни атаки. В този контекст социалните мрежи се използват преди всичко за гарантиране на военната комуникация между лидерите на екстремистки организации (планиращите) и базите на организацията (изпълнителите). Без подобна онлайн координация тероризмът не може да бъде практикуван, а акциите му – пропагандирани сред симпатизантите и по-широката общественост.

Интернет в услуга на тероризма

Всички екстремистки организации използват интернет и всяка от тях се състезава в уменията си в тази насока. Някои екстремисти например, общуват помежду си чрез игра на PlayStation, просто игра с "Чат“ върху платформата, използвайки обмена на съобщения в криптирани разговори. Комуникацията между тях включва и възлагане на терористични задачи, както свидетелстват засечени от службите за сигурност диалози между тях. Фактите и резултатите от различни изследвания показват, че често тези елементи са с крачка напред пред служби на сигурност.

Ограниченията, наложени от правителствата на различни страни върху дейността на насилствените и джихадистки групи, ги тласкат към използването на киберпространството. За тях използването му не е нито лукс, нито допълнение към посланията, а просто средство за постигане на целта. Затова трябва да бъде отправен призив към създателите на технологии в света да се опитат да възпрепятстват инфилтрирането им от зложелатели и насилници или поне да се преориентират към друга по-защитена технология.

Глобалните разузнавателни служби успяха да предприемат ефикасни мерки в редица държави срещу най-екстремистките организации, особено тези, които имат трансграничен и междуконтинентален обхват. На свой ред обаче това тласна въпросните организации към използване на интернет и онлайн приложения с цел разпространение на идеи и проникване в обществата, както и за планиране и провеждане на военно-терористични операции. Разчитането на съвременните технологии е причината за оцеляването на тези организации досега.

Така например използването на дронове, които все повече се налагат като най-опасно съвременно оръжие, зависи главно от интернет технологията. Наред с дроновете екстремистките организации започнаха да разчитат на изкуствен интелект и химически и биологични материали за постигане на целите си. Ето защо е важно да се обърне внимание на този вид заплахи, които все повече ще бъдат осъзнавани като най-сериозните за човечеството.

Стана ясно, че екстремистки организации са използвали интернет сървъри и двигатели чрез приложения за гарантирана анонимност от типа на Toor. Последното е използвано от американския флот и целта му е достъп до тъмната мрежа - Deep Web или Dark Web. Тази неподлежаща на контрол мрежа се използва и за прехвърляне на пари като крипто валута Bitcoin чрез криптирани приложения. Екстремистите използват т.нар. CashU, която също е извън контрола на съответните институции.

Муджахидска програма за сигурност

Програмата Mujahid Security е едно от най-опасните приложения в интернет, което се използва от групи на насилие и екстремизъм с цел комуникация и вербуване. Тези организации изглежда имат по-голям контрол върху тези приложения, което им позволява безпрепятствено да ги използват в терористичната си дейност. Колкото повече те могат да използват тези програми, толкова по-трудно ще бъде да се противопоставим на тях. При това прави впечатление, че те си използват предимно при спешни ситуации, когато факторът време е от най-съществено значение. Подобни приложения/програми представляват, метофорично казано, автономна ядрена подводница, която носи ядрени бойни глави. Такъв е случаят с криптираните комуникационни мрежи, които представляват комуникационния мост между тези организации.

Терористичните организации понякога обявяват нуждата си от кадри чрез гореспоменатите криптирани приложения, чиято мисия е да популяризират организацията и да привличат нови членове. С тази цел командирите на тези групи разпространяват примамливи оферти за нови рекрути срещу заплащане, което варира между три хиляди долара и многократно повече в зависимост от квалификацията на кандидатите. Това се прави чрез форуми и криптирани програми и чрез формуляр, който се попълва в „приложение“, което се публикува в тези форуми и преди всичко в мрежата „Шумух ал-ислам“, „Джихадистката media” и мрежата “Таер”, така че процесът на набиране се извършва в пълна тайна чрез приложения, които помагат на тези екстремисти да изпълняват мисията си.

Виртуален тероризъм

Последната от тези вълнуващи реклами беше в мрежата Shumukh al-Islam, където лидерите на организациите декларираха нуждата си от жени за своята пиар-кампания. В обявлението се обясняваше, че те са най-ефикасни при рекрутирането на нови членове.

Опасността от екстремистките групи не се ограничава до практикуването на „директен" тероризъм, а включва и „виртуален" тероризъм. Втората разновидност е особено опасна, поради трудностите по защитата на държавите и техните общества от онлайн пропагандата.

Инструменти и въздействие

Следователно може да се каже, че интернет за джихадистките групи е едновременно среда и инструмент. Глобалната мрежа наподобява огромна електронна библиотека, към чиято информация терористите се стремят, за да планират своите операции. Тази информация включва местоположенията на ядрени съоръжения, международни летища, мерките и структурите водещи борба с тероризма и т.н. При това огромната част от тази информация е достъпна за всеки в официални и други уебсайтове, които не нарушават никакви закони. Поради тази достъпност все повече организации, противодействащи на екстремизма, започват да предприемат по-адекватни мерки срещу него. Така например Европейският съюз прие програма, наречена „Европейският съвет за борба с интернет престъпността“. В нея се твърди, че разходите за възстановяване на щетите, причинени от информационни престъпления, са около 12 милиарда долара годишно.

Интернет помага на разпръснатите терористични организации в различните региони ,да комуникират помежду си и да се координират действията си , поради ниската цена на комуникация чрез интернет в сравнение с други средства и се характеризира с изобилието от информация, която може да се обменя. Интернет сайтовете са подходящо средство за рекрутиране на западни младежи от екстремистки сайтове, завоалиращи действителните си цели с оферти за електронни игри и виртуални убийства.

В този контекст Джеф Бардийн, експерт по сигурността по въпросите на дигиталния тероризъм, изтъква значението на бързите действия за справяне с киберпрестъпленията, включващи набирането на кадри чрез социалните медии, събирането на финансови дарения, координирането на военни операции терористични организации и дейности, които се стремят да разпространят идеологията на насилието чрез различни сайтове и социални мрежи. Той посочва, че ИДИЛ има 90 000 страници на арабски във фейсбук и 40 000 на други езици в допълнение към уебсайта си, който организацията стартира на 7 езика. Тази организация и други терористични групи са активни в социалните мрежи, за да изнудват емоционално и финансово млади хора с цел рекрутирането им за дейностите на организацията. Месечно към ИДИЛ се присъединяват около 3400 младежи, станали жертви на електронните кампании на организацията. При това те проявяват и активност за привличане на непълнолетни мюсюлмански жени.

Електронни пропагандни кампании

Washington Post съобщава, че първият уебсайт на Ал Кайда е Azzam.com. Той съдържа пълни инструкции за участието в „свещената война“/джихад и за рекрутирането на нови членове. В зората на дейността на тази терористична организация (2002 г.) сайтът получава пет милиона посетители на ден от цял свят. Разследванията по сигурността доказаха нарастващия брой тунизийски младежи, които са привлечени чрез уебсайтове, които призовават към „джихад“ и разпространяват идеология на такфир с цел присъединяване към редиците на въоръжени групи. Това е сериозна заплаха, особено за групи, които страдат от социални, икономически и психологически проблеми, което прави тези млади хора лесна плячка за тези сайтове. Специалистите потвърждават, че избират целевите групи, програмират ги и контролират мисленето им.

В доклад, подготвен в рамките на Програмата за борба с екстремизма към университета "Джордж Вашингтон", се казва, че през последните три години в САЩ са били извършени 19 терористични атаки с помощта на електронни пропагандни кампании, проведени от филиали на ISIS в Интернет. При това, съучастници са не само редовните членове на ISIS.

Ислямската електронна армия

Изследователите Александър Милагро и Шеймъс Хюз твърдят в скорошно проучване, че има професионални терористи, които работят за пропагандирането на нови методи за разпространение на екстремистка идеология сред западняците и за насърчаване на непрекъснати терористични атаки. Изследователите ги наричат "виртуални обучители". Те разработват и "планове за атака, далеч от всякакъв надзор или ръководство от страна на лидерите на терористичните организации", използвайки социални мрежи и сайтове за криптираните си кореспонденции и съобщения.

Юнус Ал-Тасаули е един от първите, които провъзгласиха раждането на Ислямската електронна армия в интернет. Трябва да се признае, че проблемът вече не се подценява от секторите за сигурност и специализираните звена и институции в западните държави. Вече функционират съответните институции и центрове за справяне със кибертероризма. Централното разузнавателно управление (ЦРУ) създаде Център за информационна война и нае хиляда експерти по информационна сигурност, които да работят денонощно за противодействие на електронния тероризъм. Това свидетелства, че ислямисткото предизвикателство ще срещне отпор и в киберпространството.

Други от Анализи

Младото поколение затъва в дългове

Младите работници и служители са с по-ниски доходи и имат по-големи финансови задължения в сравнение с тези на заетите на пазара на труда в САЩ, които са били на тяхната възраст преди 11 години

2500 лв. удря средната заплата до края на годината? (Графика)

Интересно е, че работодателите вдигат заплати, но и наемат нови хора - и тук държавният сектор дори изпреварва частниците Заплатите продължават да растат ускорено въпреки забавянето на инфлацията

Със или без коли в центъра на София и на големите градове?

Какво трябва да се направи за велосипедите и тротинетките Въпросът въобще не е странен и има много “за” и “против”. В Ню Йорк например само 45% от домакинствата, т.е. 20% от гражданите, имат коли

85% у нас живеят в собствен дом, 22% не могат да го отопляват

Ако в свое жилище живеят под 70% от европейците, в България този дял е 85%, се съобщава в доклад на Европейската комисия. По този показател се класираме на 7-о място в целия Евросъюз

Новият наплив - към курортните градове по морето и малките по границата със Сърбия

- Несебър е лидерът по ръст на населението през 2023 г. - В 188 общини новозаселилите се са повече от напусналите За поредна година България има положителен миграционен баланс

>