Превръщат празни офиси във вертикални ферми

19.09.2023 15:05 Алексения Димитрова
Голяма част от работата във вертикалните ферми е роботизирана, но се налага и човешка намеса. СНИМКА: РОЙТЕРС

Иновацията от Канада и САЩ носи ползи 3 в 1

Интересен начин да вдъхнат нов живот на празните офис сгради и фабрики измислиха в Канада. Там превръщат неизползваемите многоетажни кантори и производствени халета във вертикални ферми. Идеята вече си пробива път и в САЩ.

“Чудех се защо фермите вече не са в офис сгради. Би трябвало да бъдат, защото пазарът на офиси е толкова лош и става все по-лош”, казва Дан Хюстън, президент на канадската компания AgriPlay Ventures, която трансформира част от недостатъчно използваното офис пространство в Tower Center в Калгари в една от най-големите закрити градски ферми в Канада.

Идеята за вертикално земеделие не е нова. Ако се изпълнява правилно, този вид селскостопанско производство може да даде толкова продукция, колкото и традиционните методи, използвани в градски райони и по-малки пространства. Обещаващите данни са от доклад на IDTechEx, озаглавен “Вертикалното фермерство 2022-2023”, публикуван миналата година.

Допълнителна екстра на вертикалното фермерство е, че може да се радва на

целогодишно производство, без да се влияе от промените във времето и други външни вредители

Има и още един плюс – някои вертикални фермери могат да използват до 95% по-малко вода, отколкото други, според едно проучване на Университета на Британска Колумбия.

Изглежда обаче, много неща зависят от технологията. Според AgriPlay тяхната технология за вертикално фермерство е по-ефективна от други, защото използва само 10% от енергията, консумирана от тях.

Самият Дан Хюстън, който развива вертикално земеделие от 2 десетилетия, отдавна изразява мнение, че вертикалните ферми и офис сградите са два естествено привличащи се субекта. Освен сериозната криза, която завладя офис пространствата заради ковид пандемията, канадската провинция Алберта има и най-голям процент несигурност с храните в сравнение с други провинции. Според едно проучване на университета в Торонто, публикувано през август 2022 г., приблизително 1 на всеки 5 домакинства в провинцията живее в хранителна несигурност.

Излиза, че с един куршум могат да се ударят два заека –

решаване на продоволствената криза, която чука на вратата в много страни, но и спасяването на празните бизнес пространства

Фермата в Calgary Tower произвежда домати, ягоди, краставици, и други зеленчуци. Някои от отглежданите култури предлагат до 30 реколти годишно. “Calgary Tower Center трябваше да демонстрира как може да се отглеждат растения в затворено пространство. Оттогава създадохме добър продукт и вече сме готови да се разширим”, казва Хюстън, цитиран от Smithsonian Magazine.

В момента AgriPlay използва за идеята само един етаж от сградата в центъра на Калгари - около 25 000 квадратни метра, но иска да се разшири на още два. Компанията вече преговаря за повече от 100 000 кв. м офис пространства в града и околностите.

Според Дан Хюстън празните офиси осигуряват идеална среда за отглеждане на селскостопански продукти, тъй като вече са климатизирани, отоплени и добре вентилирани и не трябва да се правят много модификации.

Единственото, от което се нуждаят, според него е инсталирането на система за вертикално земеделие, разработена от AgriPlay.

Технологията е хардуер, който използва изкуствен интелект за преобразуване и инсталиране на персонализирани plug-and-play модулни системи. Според Хюстън системата се инсталира лесно, тъй като е проектирана специално, за да се побере в съществуващи офис пространства и не изисква предварителни познания за земеделие. Това я прави привлекателна и за потенциални производители, и за наемодатели на празни офис сгради.

“Нашата система казва на производителите какво да правят.

Не е нужно да знаят нищо за отглеждането на ягоди

Просто казват на системата, че отглеждат ягоди, и тя урежда останалото”, обяснява Хюстън.

Идеята с оптимизирането на празните офиспространства вече има последователи и в САЩ. Иноваторите Джаки Потър и Тейлър Барас от Area 2 Farm са изградили вертикална ферма в стара хартиена фабрика и складова база в района на Арлингтън, Вирджиния, за да произвеждат кореноплодни зеленчуци и подправки.

“Фермите днес не са това, което бяха”, казва Потър, цитирана от Smithsonian Magazine. Според нея и съдружника ѝ, както драстично се променят градовете през последните години, така се променя и съвременната хранителна система, затова фермерите трябва да са готови да се адаптират.

Идеята, че стопанствата могат да имат съвсем различни характеристики от познатите, спохожда Барас, когато проектира системата Silo за целите на Area 2 Farms.

Това е многостепенна конвейерна лента, която се движи вертикално през целия ден, за да възпроизведе естествения циркаден ритъм на растението.

Тъй като системата се движи автоматично, транспортната лента намалява част от тежката работа, която съпътства традиционното вертикално земеделие, каквато е например катеренето и слизането нагоре-надолу по стълби.

Освен това Silo

не изисква модификация на съществуващата сграда преди инсталиране

Компанията вече планира да изгради такава система в Юниън Стейшън във Вашингтон, за да демонстрира предимствата на технологията и да подпомогне местното производство на храна.

За да промотират инициативата и да насърчат и други да я разпознаят като авангардно решение, иноваторите се включват в добилата популярност инициатива Community Supported Agriculture (CSA) - земеделие, подкрепяно от общността.

Това е директен маркетинг, при който потребители и производители се подкрепят взаимно, като си поделят рисковете и ползите от производството на храни.

Иноваторите, вдъхновени за развитие на вертикалното земеделие са наясно, че то не може изцяло да замести традиционните методи, но са убедени, че може да осигури пресни продукти в райони, които имат малко производство на храна и недостатъчен достъп до здравословни храни.

Жилища или ферми – изберете сами 

Арлингтън, където Area 2 Farm развива идеята за ферма в празни офис сгради, не е единственото място в САЩ, което има проблем с незаетите офиси. Според изчисленията на Smithsonian Magazine незаетите офиспространства през първото тримесечие на 2023 г. са били близо 24%

В други градове положението е дори по-тревожно. Не са по-оптимистични данните, събрани в 10 големи американски града от Kastle - компания, която следи под лупа тенденциите в развитието на бизнес имотите. Според тяхно проучване нивата на използването в самите офиси в началото на 2023 г. се върти около скромните 50 на сто в сравнение с времето преди ковид пандемията.

Според един доклад за състоянието на офис площите в САЩ през втората четвърт на 2023 г., публикуван неотдавна от Cushman&Wakefield, близо 20 процента от офис пространствата в страната са празни. Според прогнози на същата компания повече от 300 милиона квадратни фута – около 28 млн. кв. м., могат да се окажат безвъзвратно ненужни до 2030 г.

Тези стряскащи цифри неминуемо хвърлят в ужас не само инвеститорите в офиси, които няма да има на кого да ги продават или отдават под наем, но и собствениците на ресторанти и други малки бизнеси, които предоставят услуги и обслужват наемателите на офисите.

Мрачни цифри тревожат и част от общините. Затова някои от тях решават да трансформират празните офис сгради в жилища. Такъв е случаят с района от Ню Йорк, известен като Мидтаун. В началото на тази година кметът Ерик Адамс обяви, че имат идея в следващите 10 г. да превърнат празните офиси в жилища за около 40 000 души.

Подобни планове вече обявиха и властите във Вашингтон, Лос Анджелис, Милуоки, Чикаго и Филаделфия. Знаменитата сграда на в. „Чикаго трибюн“ в стил неоготика в центъра на Чикаго, например, вече жилищна сграда с повече от 160 апартамента с луксозни общи части, в които има плувен басейн, парк и зона за релакс.

Превръщането на офис сградите в жилищни обаче не е никак евтино. Затова идеята за трансформирането на празните работни пространства във вертикални ферми идва тъкмо навреме.

Сега мнозина се чудят дали използването на празни офис площи за земеделие няма да промени градските центрове, каквито ги познаваме сега. Зелени работни места, добре поддържани вместо призрачни бизнес пространства, както и прясна и то местна храна – излиза че идеята за вертикалните офис ферми може да се окаже дори 3 в 1.

Други от От страната и света

Димитър Главчев пред "24 часа": Само не ни пращайте в Украйна, ме помолиха едни младежи на Витоша

Български военнослужещи под никаква форма няма да бъдат изпращани в Украйна. Това увери служебният премиер Димитър Главчев в интервю за "24 часа", което ще бъде публикувано във вестник "24 часа" и на

Доловен е сигнал от хеликоптера на Раиси, военни отиват натам

Военни отиват към точното място, където е катастрофирал хеликоптера с президента на Иран Ебрахим Раиси на борда. Това съобщи държавната информационна агенция ИРНА

Ултиматум: следвоенен план за Газа до 8 юни или Бени Ганц напуска Нетаняху

Още един мъртъв заложник на "Хамас" откриха израелските сили - повод за натиск върху правителството на премиера Израелският министър от военния кабинет Бени Ганц заплаши да подаде оставка

Кой ще се пребори за Сливенски владика - викарият на дядо Николай или главният секретар на Синода? (Обзор)

Новият митрополит ще бъде избран на 26 май, след като в епархията посочиха имената на Арсений Знеполски и Герасим Мелнишки Имената на двама епископи от списъка с шестима кандидати за митрополитския

11 жертви и 40 ранени след руски удари по Харковска област

Най-малко 11 души са загинали при обстрел днес в Харковска област в Североизточна Украйна, която от 10 май е обект на нова руска офанзива, съобщиха местните власти

>