Изправиха пред съда група, завлякла възрастни хора в Пловдив и Хисаря с 81 хил. лева

15.09.2023 22:28 Никола Михайлов
Охраната води Христо Тодоров към съдебната зала.

Заплашвали жертвите, че ще извикат биячи от "Столипиново" да ги пребият или че ще им бутнат покрива на къщата

Костадин Величков и Христо Тодоров от пловдивското село Калояново и Марин и Георги Костови от Шишманци застанаха пред Районния съд в Пловдив по обвинение за изнудване. Според прокуратурата групата взела 81 461,40 лв. от пенсионери от Пловдив и Хисаря.

В схемата участвали четиримата подсъдими и още един неустановен човек. Петимата действали в периода от 2020-а го 2022 г. За да принудят жертвите си да им дадат пари, те използвали заплахи.

Според прокуратурата Костадин Величков обикалял къщите на възрастните хора и ги убеждавал, че се нуждаят от ремонт на покрива, тъй като техният бил опасен и имало шанс да пострадат. Част от тях се съгласявали срещу дребни суми да получат дребни поправки. Тогава мъжът се обаждал на бригадата си, която започвала “ремонта”.

Вместо да вършат истинска работа обаче, псевдомайсторите размествали керемиди, сваляли улуци и разкривали покрива, след което започвали да изнудват пенсионерите да им платят хиляди левове или нямало да довършат. Заплашвали ги, че ще им се случи нещо лошо, че ще извикат биячи от “Столипиново” да ги пребият, ще бутнат целия покрив и т.н. След като получели парите си тръгвали, без да възстановят поразиите, които са свършили. Освен това карали жертвите си да подписват декларации, че нямат претенции към извършения ремонт и заплатената сума.

Възрастните, които отказвали услугите на бригадата, получавали същото отношение. “Майсторите” нахлували в домовете им, размествали керемидите и отказвали да си тръгнат, докато не си получат парите. Били готови на физическа саморазправа. Пенсионерите плащали от страх.

Разпоредителното заседание по делото на четиримата беше отложено, тъй като адвокатът на Костови не присъстваше. Стартът на процеса беше отложен за 19 октомври. Въпреки това обаче съдия Силвия Алексиева разгледа молбата за промяна на мярката за неотклонение на Христо Тодоров, който единствен от четиримата вече над 9 месеца е в ареста.

Мъжът е бил задържан на 25 ноември. Според адвокатката му Зоя Тошкова преди това той не се е укривал, а просто разследващите не могли да го намерят. Тя посочи още, че макар в миналото да е осъждан, Тодоров вече е реабилитиран и на него трябва да се гледа като на човек с чисто съдебно минало. Вторият му защитник пък посочи, че братът на Христо - Костадин Величков, е освободен, а всички са го наричали "Шефе" и той бил организатора на схемата. 

Прокурор Светлана Ангелчовска контрира адвокатите с твърдението, че Величков е освободен по-рано, тъй като 8-месечния срок за задържане е изтекъл преди обвинителният акт да бъде внесен в съда и той не е могъл да остане по-дълго в ареста. "Тодоров е бил обявен за общодържавно издирване, намерен е няколко месеца по-късно в друга област. Независимо от постоянния му адрес, той се е укрил на друг, без да се регистрира там и е бил задържан след анонимен сигнал", разказа тя. Адвокат Тошкова отсече, че да не се регистрира на новия си адрес е административно нарушение и според нея не може да се приеме, че клиентът ѝ се е укривал. 

"Искам съдът да не ме задържа повече, искам домашен арест или гаранция. Аз не знаех, че съм търсен. Телефонът ми беше счупен", каза Христо Тодоров в последната си дума. 

Въпреки твърденията на защитата, съдия Силвия Алексиева не го пусна с по-лека мярка за неотклонение. 

Други от От Пловдив

57-годишен пловдивчанин е в неизвестност от 6 месеца, апартаментите му са продадени

Според негов познат мъжът не искал да се разделя с никое от жилищата си, макар да нямал пари 57-годишният Иван Кацаров от пловдивския квартал "Кючук Париж" е в неизвестност близо 6 месеца

Виктория Радева с предизвикателство към пловдивчани за игра на шах в неделя

Европейската и републиканска шампионка по шахмат Виктория Радева ще направи утре – 19.05.2024 г., неделя, от 16 часа демонстративен сеанс по шахмат пред предизборния пункт на ГЕРБ-СДС на Главната в

Пловдивчанин не разбирал обвинението в дрифт, съдията: Търси се под вола теле

Глобата от 3000 лв. и отнемането на книжката са потвърдени Защитата на пловдивчанин, дрифтирал посред бял ден на централната улица "Васил Левски", се опита да го оправдае с довода

Кандидати от ГЕРБ присъстваха на откриването на Народния събор в Пловдив

Фактът, че виждам толкова много публика тук, е още едно потвърждение, че българите са здраво свързани с корените си, подчерта проф. Даниела Дженева Кандидати за народни представители от листата на

Пловдив чества 24 май с празнично шествие и много концерти

Ще бъдат връчени и отличия на изтъкнати преподаватели и творци Честването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност 24 чай в

>