Най-добрите училища по математика: 20 са в София, но има и в Пловдив (карта, списък)

15.09.2023 16:40

Частните доминират в топ 20 според изпитите след 4-и, 7-и и 12-и клас

Кои са елитните училища в България по математика - тези, които обучават най-добре по този предмет?

“24 часа” обобщи данните за топ 20 на училищата според резултатите по математика на националното външно оценяване в 4-и и 7-и клас и от матурата след 12-и клас - с уточнението, че при зрелостните изпити става дума за учениците, избрали този предмет за втория си изпит.

В броя ни от 9 септември изнесохме данните за топ 20 на училищата в трите списъка за резултатите по български език и литература. Данните получихме от Министерството на образованието и науката.

Представянето по математика е важно, защото

уменията в тази област са особено ценни и търсени

в нашето време на бързо развитие на дигиталните технологии, финансовата сфера и др.

Какво прави впечатление?

- Картата на елитните училища по математика (виж вдясно) е значително по-балансирана в цялата страна от тази на училищата според резултатите по български език и литература, където София силно доминира и присъстват едва още 10 града и 1 село. Резултатите по математика очертават картина отново със софийска доминация, но добри училища има в още 20 града, както и в 3 села. След София, оказва се, най-много

добри училища по този предмет има в Стара Загора - четири

- Част от най-добрите по български език училища са сред най-добрите и по математика.

- Голям дял от елитните за математика училища са частни. Такава впрочем е картината и според представянето по български език и литература.

- Тази година четвъртокласниците са постигнали средно 64,4 точки на оценяването по математика след 4-и клас. 12 от училищата в топ 20 са частни, 11 от тях - в София.

Открояват се и учениците от с. Труд, които са на шесто място

със среден резултат 91.73 точки, но в този списък има и две училища от Пазарджик и по едно от Пещера, Радомир и с. Рибново.

Пет от училищата са с най-високи резултати и след 7-и клас - частно средно училище “Наука за деца”, частно основно училище “Света София”, частно основно училище “Св. Климент Охридски ”, частно основно училище “Томас Едисън” и частно средно училище с ранно чуждоезиково обучение “ЕСПА”.

- В топ 20 на училищата според оценяването по математика в 7-и клас логично преобладават тези с математически или природоматематически профил, които впрочем са сред най-добрите и според резултатите по български език. Средният успех на всички училища на оценяването по математика е 35.29 точки.

Първа в този списък е Софийска математическа гимназия “Паисий Хилендарски”, но освен столични училища има и такива в Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Перник, Благоевград, Враца, Хасково и Габрово. От по-малките градове в топ 50 присъстват Димитровград и Гоце Делчев.

- Сред избралите да се явят на матура по математика най-добър е резултатът на Профилираната гимназия “Св. Климент Охридски” в Елхово, но трябва да се има предвид, че там са се явили 9-има ученици. 142-ма ученици обаче са били на този изпит в гимназията, която е на второ място - Софийската математическа гимназия “Паисий Хилендарски”. (В този списък има и училища с под 10 явили се, за разлика от първите два, в които са училища с повече от 10 явили се ученици.)

Иначе ето училищата първенци сред останалите “избирателни” втори матури (при минимум 10 души явили се от една гимназия):

История и цивилизации- Национална природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”- 5.32.

Физика и астрономия - Национална природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”– 5.24

География и икономика - Национална природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов” – 4.95

Химия и опазване на околната среда - Национална природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов” – 5.34

Философия - Природо-математическа гимназия “Акад. Сергей Корольов” – 4.51.

Други от Просветни

Директори: 4 точки за всички ученици на 13-а задача от матурата по литература заради липсваща диаграма

Заради липсваща диаграма в част от изпитните работи на матурата по български език и литература, МОН е редно да отреди на всички зрелостници 4 точки или да бъде анулирана задачата с техническа грешка

Посланикът на САЩ - гост на дипломирането на студентите в Американския университет

Посланикът на САЩ  у нас Кенет Мертен е гост на церемонията по дипломирането на 30-ия си випуск на Американския университет в България. Той пристигна във вуза и бе посрещнат от президента на АУБ

Медицинският университет в Плевен затваря утре в знак на протест

Медицинският университет (МУ) в Плевен затваря врати утре в знак на протест. Това съобщи Велина Дукова от пресцентъра на висшето училище. Академичната общност на университета подкрепя решението на

Зрелостници са получили тестове без диаграма на матурата по български език и литература

Има проблем, свързан с настройките на принтерите в различните училища, обясняват от МОН Техническа грешка в матурата по български език и литература вчера

КНСБ остава в стачна готовност, докато не се вдигнат парите на преподавателите

Малко над 80 млн. лв. ще получат до дни държавните висши училища за увеличение на възнагражденията на академичния и неакадемичния състав от 1 януари и за вдигане на стипендиите на докторантите във

>