Илияна Йотова на среща с българите в Албания: В мое лице имате силно лоби

14.09.2023 18:19 Винсент Тановски
Жителите на с. Големо Острени посрещнаха тържествено вицепрезидента Илияна Йотова. СНИМКИ: ВИНСЕНТ ТАНОВСКИ
Илияна Йотова се среща с представители на българските дружества в селото.
Илияна Йотова с кмета на селото Фестиме Миештри
Вицепрезидентът разговаря с местните жители на селото.

С тържествено посрещане от представители от българското национално малцинство в село Големо Острени започна посещението на вицепрезидента Илияна Йотова в Албания. Тя е там в навечерието на първото преброяване в страната от признаването на българското малцинство през 2017 г. Там тя се срещна с кмета на града Фестиме Миештри и други представители на местната власт, които посочиха проблемите на селото и общността. Според кмета най-големият проблем е напускането на младите.

„Основният проблем, който води до напускането на хората, е липсата на инфраструктура. Освен пътя, по който минахме, има още един път, който минава по границата от другата страна и е 21 км. Ако той бъде направен и бъде достъпно селото, бихме се превърнали в туристическа атракция“, обърна се Миештри към вицепрезидента Йотова.

„Видях, че в програмата ви е включена с вицепремиера г-жа Белинда Балуко, която отговаря за инфраструткурата. Тя отговаря за нашия регион. С нея имаме много добри отношения, безкрайно много ми е помагала. И би било много добре, ако по същия начин лобирате, за да може районът ни да получи по-голямо финансиране от държавния бюджет на Албания“, каза още Миештри. И допълни, че по отношение на образованието и здрвеопазването в региона могат да се справят със собствени усилия.

„Аз съм единственият представител на местната власт с български документи и паспорт, затова с всички сили ще се опитам да помогна за добрата комуникация.

От своя страна вицепрезидентът благодари за топлото посрещане и отбеляза, че са направени важни крачки откакто българската общност е призната в Албамния. Именно Илияна Йотова е първият български държавник, който посети странта непосредствено след признаването на българското малцинство през 2017 г.

„Вие сте забелязали, че имаме изключително активни представители на българската общност тук в Албания. Хора, които са достойни граждани на вашата страна, и които са естественият мост между двете страни. Освен с вашия вицепремиер ще имам среща с вашия президент, както и с председателя на албанския парламент. И бъдете сигурна, че ще разкажа за всички ваши проблеми тук и в мое лице може да виждате силно лоби“, обърна се Йотова към кмета и жителите на селото.

Тя заяви, че в лицето на премиера Еди Рама има голям съюзник, както и че има голямо желание за играждане на българско съботно-неделно училище в селото, за да могат младите хора да изучват по-добре българския език.

„Днес богатство е всеки един език и това е много важно във вашия реален път към членство в ЕС“, каза още Йотова.

Тя заяви, че в лицето на премиера Еди Рама има голям съюзник. Имаме и своето желание за

И пожела по-успешни резултати по отношение на образованието, както за възможността за специализации на младите хора от двете страни, така и за самите връзки между университетите. Във връзка с предстоящото преброяване в страната тя припомни, че то е първото, откакто са признати българите за малцинство през 2017 г.

„Сама знаете, че в успешния път за присъединяването към ЕС е изключително важно да се спазват правата на малцинствата и да се подсигуряват условия за изучаване на майчиния език, да се запазват традициите и обичаите и да имат всички права, така както имат всички останали граждани на Албания. И да бъдат убедени всички, които са от български произход, че те са достони граждани на своята страна“, заключи Йотова.

Други от От страната и света

"24 часа" на 19 май - вижте първите страници през годините

Вижте първите страници на "24 часа" от 18 май през годините до днес. Заглавията са интересни - спомнете си през какво преминаваше България. И сюжети, които обясняват защо сме там, където сме

Православен календар за 19 май

Св. свщмчк Патрикий, еп. Брусенски. Св. мчк Калуф Египтянин Св. Патрикий бил епископ в град Пруса по времето на император Юлиян Отстъпник. Той открито изобличавал заблудите на езичниците и

Работите, за да живеете, или живеете, за да работите

Това е философски въпрос и често няма много общо с парите. Всъщност става дума за вътрешните ви ценности "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата

Малките звезди извън (транс)мъжа, (транс)жената и джендъра

Повечето небинарни страдат от психичния синдром "полова дисфория" - душевно страдание от несъответствие между биологичния пол и джендъра Често той започва в детството

Сашко от Перник е имал смарт часовник с GPS, но го е свалил, след като е изчезнал

Сашко от Перник е имал смарт часовник с GPS, но го е свалил, след като се е отскубнал от ръката на баща си, казаха хора, участвали в издирването му.  Сашко е добре, каза пред NOVA баща му Александър

>