Обезкостено и пълнено с ориз печено пиле

07.09.2023 17:55

Добавят се стафиди и бира

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vkostova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

Валя Михайлова ни изпраща интересна рецепта за пълнено с ориз печено пиле.

ПРОДУКТИ 

1 пиле, 1 ч. ч. ориз, 150 г пресни гъби, 1 глава лук, 50 г стафиди, 50 мл бира, 2 с. л. вегета, черен пипер на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Обезкостяваме пилето, т.е. изваждаме му скелета, преди да го напълним. Това става, като в полузамразено състояние режем с остър нож плътно по кокала, като започнем от едната страна на пилето. Трябва да бъдем търпеливи и прецизни и да внимаваме да не се пробие кожата, за да не излезе плънката. След като отстраним скелета на пилето, зашиваме от едната страна и слагаме плънката, която сме приготвили.

Нарязваме наситно глава лук и я пържим с олио заедно с измития ориз, гъбите, нарязани на филийки, стафидите, двете с. л. вегета, черния пипер и след това задушаваме с 2 ч. ч. вода.

Зашиваме и от другата страна пилето, след като сме го напълнили. Слагаме го в тава с една ч. ч. пилешки бульон и една к. ч. бира. Намазваме го с масълце и слагаме във фурната да се изпече за около час до златисто. Пилето се надува като топчица, побрало е завидно количество плънка. Оризът, приготвен по този начин, става много вкусен, понеже няма кости, които да променят цвета и вкуса му по време на печенето. Съчетава се много приятно с прясна салатка и студена биричка. 

Други от Хоби

Плочи от дървесни частици ПДЧ (PB) и ПДЧ (МДФ/MDF): Изчерпателно ръководство за разликите и предимствата

Дървените материали се използват широко в строителството и производствените индустрии поради тяхната гъвкавост, достъпност и естетически привлекателен вид

Рецептата на Ути Бъчваров за агнешки бут с песто

Тази година имаме 2 в 1 празници като при изборите, но за разлика от тях, на които никой няма да отиде, хиляди щастливи българи ще се видят с роднините и приятелите си на Великден и Гергьовден

Иван Звездев: Паспортът на вкусното месо - пресен стрък лук, чесън и зелена салата

Бих наблегнал на правилото за подправяне на салата, защото паспортът на агнешкото е пресният стрък лук, чесън и зелена салата, казва Иван Звездев. Последователността е следната: първо се посолява

Топ 5 страни, които консумират най-много кафе

Може би за никого не е учудващ фактът, че кафените напитки са на второ място по консумация в света след чая. Близо 85% от възрастните им се наслаждават ежедневно заради ободряващия и стимулиращ ефект

5 тенденции за луксозните бижута през 2024

Луксозните бижута са символ на елегантност, изтънченост и статус от векове. Днес това също важи, но не само за кралските особи. Бижутата са достъпни за всеки

>