Как с. Скутаре стана новият пловдивски “квартал на богатите”

04.09.2023 15:49 Радко Паунов
Палати никнат насред полето в село Скутаре.Снимка РАДКО ПАУНОВ
Заможни хора се преселват в селото и вдигат хубави къщи.

Цените на имотите литнаха двойно, чудо е да намериш да се продава къща

Ако преди няколко години пловдивските села Марково и Белащица бяха атрактивни за заможните пловдивчани, сега на мода е Скутаре. Макар да не е в Родопската яка, а

насред полето, то привлича като магнит хората с възможности

“Непрекъснато се разраства. Имотите се купуват като топъл хляб. Преди години се чудехме на кого да продадем, сега почти няма. А цените им литнаха двойно.

По-рано декар земя се предлагаше за 40 000 лева, а днес вече е 70-80 хиляди”, казва кметът Стоян Добрев.

В покрайнините, буквално в полето, вече са построени дворци. И никнат нови. За пловдивските богаташи това е новото място за живот. Само на 5 км е от областния град, стига се бързо, а в същото време си все едно на вила.

“Над 1000 души се преселиха в последните две години. Бяхме около 2200 жители преди пандемията, сега минахме 3000”, допълва кметът. Казва, че само да се обяви нещо за продан, и светкавично се купува. Цяло чудо е да намериш, допълва не на шега той.

И това има обяснение. Ограниченията в големия град по време на пандемията накарали мнозина да се огледат за място близо до Пловдив. А Скутаре е  първото село, щом тръгнеш по “Рогошко шосе”. “Друго си е да излезеш на двора, има къде да паркираш, а не да се биеш за място, както е в големия град. Спокойствието, тишината и чистият въздух са другите предимства”, изброява Добрев.

Инфраструктурата е доста окаяна, но това не отказва новите заселници от града

Улиците не са в добро състояние. Само някои от тях са що-годе прилични, макар асфалтът да е доста вълнообразен. Навсякъде другаде е прах и кал, локви и бабуни. “Тръгваме да асфалтираме, а другаде насипваме с чакъл. Правим улично осветление, вкарваме земеделски земи в регулация”, уверява Добрев. Изградена е канализация, поставят се бордюри.

“Имаме ново читалище, ново училище и нова детска градина. Центърът е оправен. Разполагаме с 4-5 детски площадки, два стадиона, 300 деца тренират футбол”, не спира да изброява управникът.

В плановете му е да направи още един парк. “Във всеки район на селото гледаме да има място за отдих и игри за децата. Имаме много млади семейства и никое от тях не желае да напуска селото. Напротив, тенденцията е да идват хора от града. А прирастът е факт”, посочва Добрев. По тази причина

разширили детската градина

с още една група и всички са запълнени до максималния брой хлапета. “Училището ни също е пълно с ученици и обновено с волейболно, баскетболно и футболно игрище. Стараем се да подобрим живота на хората. Куца ни малко инфраструктурата, но каквото можем, правим”, твърди кметът. Като бивш полицай следи зорко да няма престъпност. Чука на дърво, че няма оплаквания.

За бившия кмет на Пловдив и ексдепутат Славчо Атанасов Скутаре е най-любимото място. Лятото не иска да ходи по никакви курорти, предпочита да е в бащината си къща, построена през 1992 г. “С жена ми сме там от април до ноември. Чакаме само да се запролети. Нощем пеят славеи, лаят кучета, призори кукуригат петли. Романтика”, казва той.

По думите му Скутаре е предпочитано заради стратегическото си местоположение. До селото се стига по “Рогошко шосе”, което е в отвратително състояние, както и по околовръстния път, който води към АМ “Тракия”. Има и жп гара.

“Скутаре на практика се превръща в квартал на Пловдив по подобие на “Коматево” и “Прослав”.

През 15 минути има маршрутка,

която отвежда до областния град и обратно. Съсредоточен е и бизнес, наблизо е най-голямата предачна фабрика”, изтъква Атанасов. По думите му от 1934 г. насам населението постоянно нараства за разлика от други селища, които затихват и се обезлюдяват.

“Обикновено малко имоти се продават, а в моята махала изобщо не се предлагат”, казва ексдепутатът. И допълва, че в последните години Скутаре е случило на добри кметове. Рядко могат да се видят неоправени къщи, тъй като повечето хора са предприемчиви.

Има поне 7-8 магазина, добре заредени със стоки, включително и такъв, който предлага храна за домашни любимци, а също книжарница, аптека. Тези удобства не принуждават местните да тичат до големия град да пазаруват.

А лятото Скутаре разполага и с плаж. Заможен човек направил в големия си двор басейн с консумация на кафе и разхладителни напитки и много млади родители с деца го посещавали. 

Други от От страната и света

Няма да станете шеф, като чакате за мястото на шефа

Това не е никакъв план, а голяма грешка, твърдят експертите по кариерно развитие "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие

Монтана е домакин на националното шахматно турне "Асеневци"

KAMEЛИЯ АЛЕКСАНДРОВА За трета поредна година Монтана е един от 40-те града в страната, домакин на националното шахматно турне "Асеневци". Утре, 9 май, в Младежкия дом ще се проведат уроци и игри за

Гордана Силяновска води при обработени 25% от резултатите на изборите в Северна Македония

При обработени 24,86 процента от резултатите на избирателните секции в Република Северна Македония кандидатът за президент, издигнат от ВМРО-ДПМНЕ, Гордана Силяновска получава 62,37 срещу 30

Синът на Андрей Луканов - Карло, ще се бори за депутат от листите на Григорова

Мая Манолова срещу Таня Дончева - досега партньорки, Гешев срещу Васил Божков в София. И Етиен Леви кандидат  Синът на бившия премиер Андрей Луканов - Карло

Соларите изместиха ядрената централа, трети ден дават 50% от тока ни

Заради бурното им развитие се оказва, че АЕЦ "Козлодуй" е свила печалбата с 38 млн. лева Трети ден фотоволтаиците дават над 50 или близо до 50% от електроенергията, която потребяваме

>