Кметът на Хисаря инж. Пенка Ганева: Привличаме хиляди с лечебни извори

06.09.2023 11:00 Ани Иванова

Пуснахме нов туристически портал с всички интересни обекти и маршрути

Инж. Пенка Ганева е кмет на Хисаря втори мандат с прекъсване. През първия управлява общината от 2011 до 2015-а. През 2019-а отново беше избрана.

- Г-жо Ганева, как обобщавате последните 4 години за община Хисаря?

- Отиващият си вече мандат беше белязан от големи трудности и изпитания за всички общини – ковид, постковид, война, инфлация, политическа криза и безизходица. Въпреки това успяхме да свършим доста работа. Първата ми задача беше родителите на всяко новородено дете да се подпомагат от общината, защото децата са най- важният ни капитал. Вече е факт.

Инициирах въвеждането на метода „Монтесори“ в детската градина “Мечо пух” и сега се обучават две групи. Подготвят се педагози от средното училище за продължаващо образование.

Една от основните ми цели беше да изпълня със смисъл ежедневието на децата и младежите в община Хисаря, да изпълня с живот нашия стадион “Крепост”. Първата стъпка никога не е лесна, но вече има занимания по футбол, волейбол, лека атлетика. Дадохме началото на мащабен футболен турнир и спортният календар започва да се запълва. Администрацията започна да организира Лятна академия за децата още в предишния ми мандат и досега всяка година през юли децата могат да посещават безплатни занимания в различни направления. За малките жители на Хисаря бяха изградени четири нови детски площадки в града, едната е приспособена за деца със специални потребности. Нови детски площадки има и във всички села.

В училището в квартал “Момина баня” се изгражда нова спортна площадка. Читалищата във Веригово и Миромир, Туристическият информационен център са ремонтирани. В Миромир е обновен гробищният парк. Обликът на парковете в града е изцяло променен с новото парково и градинско оборудване. В момента тече мащабен и амбициозен проект за ремонт на старата „Момина баня“.

Компостиращата инсталация работи. Купена е нова и много дълго чакана техника за общинското предприятие “Чистота, озеленяване, строителство и ремонти” – багер, специализирана автоматична машина за почистване на улици, две сметосъбирачки, чакаме и нова вишка. Значително ще се подобри качеството на предоставяните от предприятието услуги по сметосъбиране и сметоизвозване. Изградени и ремонтирани са улици, водопроводи в Хисаря и кварталите Момина баня, Миромир и Веригово. Рехабилитирани са над 12 км четвъртокласна пътна мрежа.

В селата са ремонтирани читалища, кметство, пътища, площади, улици, водопроводи, покриви на детски градини, изградена е спортна площадка. Ремонтиран е пенсионерският клуб в Ново Железаре. Изградихме водопровод, който изкара минералната вода от Красновски бани до селото. Мисля, че това са по-съществените за хората неща.

- Какво предстои да се направи в Хисаря, за да стане градът, известен като СПА столицата на България, още по-привлекателен за туризъм?

- Целта ни е Хисаря да се превърне в целогодишна дестинация за различни видове туризъм. Хисаря вече има свой общински туристически портал gotohisarya.com с всички интересни обекти, места за настаняване, заведения за хранене и развлечения, културни събития.

- Колко минерални извора има в Хисаря и колко легла за настаняване?

- 22 са лечебните минерални извори, които са с температура до 55 градуса. Използват се за питейно лечение на бъбречно-урологични, жлъчни, стомашно-чревни и чернодробни заболявания. Външната употреба помага срещу проблеми с опорно-двигателния апарат, обмяната на веществата и ендокринната система. Различните химични елементи предизвикват специфични реакции. Но за да има ефект, минералната вода трябва да се приема по определена методика и дозировка.

Други от От Пловдив

В пловдивските вузове - едни стачкуват, други - не (Снимки)

Половинчата е обявената за днес стачка в пловдивските висши училища, установи репортерска проверка. В най-голямото висше учебно заведение - Пловдивския университет "Паисий Хилендарски"

Затварянето на важно кръстовище в кв. "Кючук Париж" се отлага за юни

Предвиденото за днес затваряне на кръстовището между улиците „Димитър Талев" и „Петър Стоев" в район „Южен" се отлага. Това съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта"

Съдят пловдивчанин, опитал да убие брат си след отказ да му даде пари за дрога

Стефчо Ракипов е в ареста от края на октомври 2023 г.  Окръжна прокуратура - Пловдив внесе обвинителен акт срещу 66-годишния Стефчо Ракипов, който на 26 октомври м. г

Окончателно: 32 г. затвор за убийците на клошаря Лалко на Джумаята в Пловдив

В продължение на 10 минути биячите нанесли 20 удара по несретника, като вдигали  и изправяли тялото на жертвата Общо 32 години затвор получиха Кирил Стоянов и Цанко Петрунов

Гросмайстор Виктория Радева: Сега в България не е време за експерименти, ГЕРБ са сериозна партия

Гросмайстор Виктория Радева е европейска шампионка с отбора на България през 2023 г., 3 пъти републикански шампион за жени, 11 пъти  - за девойки, и е печелила много други състезания

>