Два пловдивски университета с нова съвместна магистърска програма „Диететика”

06.09.2023 09:35
проф. Галин Иванов

Обучението се въвежда за първи път в България, казва зам.- ректорът на Университета по хранителни технологии проф. Галин Иванов

През новата учебна година стартира нова магистърска програма „ Диететика”, която се организира от Университета по хранителни технологии - Пловдив, и Медицинския университет - Пловдив. Подобна програма се предлага за първи път в България. Тя е с мултидисциплинарен характер и отразява връзките между храните, храненето и здравето. Изучават се храните, техният състав, качество и хранителна стойност, хранителният прием, взаимодействията както помежду им, така и с биологичните и социални фактори на околната среда. Основната насока е превенция на болестите и поддържане на добро здраве.

- Проф. Иванов, какво свързва двата университета и какви ще са ангажиментите на всеки един от тях?

- Двата университета обединяват ресурсите си, за да организират обучение на световно ниво, обхващащо всички аспекти на науката за храните и храненето.

- Какво точно ще изучават студентите в тази магистърска програма?

- Обучението по специалността „ Диететика“ включва придобиването на базисни знания за храните и съвременните технологии, общи специализирани медицински познания за храненето като биологичен и социален феномен, за съвременните методи и подходи за оценка на хранителния прием и статус и за контрол на качеството на храните. Специално внимание ще бъде отделено на връзката между храненето и болестите, здравния риск и превенцията на болестите, диетотерапията, оценката на риска и безопасността на храните.

Още бащата на медицината Хипократ (460-370 г. пр. Хр.) е казал: “Нека храната ви бъде лекарство и лекарството — храна!”) Тези думи са актуални и днес и са определящи за качеството на съвременния живот.

Завършилите специалността ще придобият необходимите специфични професионални умения за организиране на здравословно и лечебно (диетично) хранене, съставяне и регулиране на хранителни режими, осъществяване на контрол върху качеството и безопасността на храните, разработване на препоръки за хранене според специфичните изисквания на отделни рискови групи от населението за превенция на болести.

- Какво е бъдещето на студентите, които ще завършат тази магистърска програма?

- Придобитата по време на обучението професионална компетентност дава възможност на завършилите магистри за успешна кариерна реализация като диетолози и консултанти по хранене в лечебни заведения и центрове за рехабилитация и продължаващо лечение. Изключително полезни ще са в учебни, производствени и болнични столове, детски градини и ясли, спортни школи, уелнес и фитнес центрове, старчески домове, санаториуми.

- Как тази специалност се позиционира в образователното и научно пространство на Университета по хранителни технологии?

- Науката за храните винаги е била и ще бъде актуална тема в обществото, тъй като е пряко свързана с качеството на живот и здравето на човека. В последните няколко години се изправихме пред сериозни предизвикателства, които категорично показаха важността на агрохранителната верига като елемент на националната и глобалната сигурност. Във връзка с това нараства ролята на Университета по хранителни технологии като научноизследователски център, предлагащ иновативни решения за проблемите пред хранителния сектор, свързани с устойчивостта на производството и неговата адаптация към климатичните промени, продоволствената сигурност и дигиталната трансформация.

Справянето със съвременните предизвикателства изисква обединяване на ресурсите на отделните научни и образователни центрове и прилагане на мултидисциплинарни подходи.

Новата магистратура по диететика е пример за подобно взаимодействие между две водещи в своята област образователни институции, което ще изведе на качествено ново равнище обучението в областта на храните и храненето в България.

Други от Просветни

Просветният министър Красимир Вълчев откри нов STEM център в гимназия в Монтана

"Министерството на образованието и науката продължава да работи за модернизация на образователната среда, като паралелно с инвестициите в STEM средата провежда и обучения за учителите за по-ефективно

Млади физици от Пловдив изграждат батерия от лимони

В гимназията по битова техника откриват STEM център по природни науки, роботика и киберфизични системи Как се изгражда батерия от лимони или как програмируеми вградени микроконтролери и сензори могат

Департамент със знак за качество на Кеймбридж помага на българчета в чужбина да следват тук

Звеното на Софийския университет работи с чужди студенти у нас и с хиляди учители Издава международно валиден сертификат за владеене на български Отворили сме широко вратите за обучение по български

Доц. д-р Дария Карапеткова е новият директор на Културния център на Софийския университет

Доц. д-р Дария Карапеткова от катедра "Романистика" на Факултета по класически и нови филилогии е новият директор на Културния център на Софийския университет

Синдикат "Образование" е против на намаляването на езиковите паралелки

От синдикат „Образование" обявиха резултати от национално проучване сред учители, експерти и заинтересовани относно актуалните промени в образователната политика на МОН за езиковото обучение в

>