Да отгледаш съвършен егоист

25.08.2023 08:00 Диляна Ценова
Родители на разходка с детето СНИМКА: Pixabay

Изкривеното съзнание на съвременните родители и как се компенсира простотията в България

Някои хора намират дребнотемието в медиите за дразнещо и безсмислено - като предупреждение върху цигарените кутии, че никотинът вреди на здравето. Недоумяват до каква нова информация се очаква да доведе въпросът: “Гордеете ли се с Нургюл?”, зададен на съселяните на младата шахматистка.

Но от друга страна, пренебрежението към детайлното разработване на новините не отива на аудитория, способна

седмици да спори разгорещено права ли е Валерия от “Ергенът”

да се откаже от доенето на кози, защото е веган.

От уличните анкети по принцип не се очакват сензации, те разнообразяват атмосферата с неподправената си емоционалност, но се случва и да изненадват с необичайни гледни точки, поставящи пред обществото нови теми за размисъл.

В началото на 90-те години студентската програма “Ку-ку” максимално се възползва от потенциала на директния журналистически подход с на пръв поглед самоцелната анкета “Правите ли метранпаж?”. Запитаните се изчервяват, думата им звучи “мръснишки”, както казва Любен Дилов-син.

Никой не се престрашава да признае, че я чува за първи път (малцина я знаят, от френски е и означава подреждане на страница във вестник). Тенденцията, на която тогава се натъква репортерът Евтим Милошев, е жива до ден днешен - простотията в България продължава

да се компенсира с обилно говорене на глупости

Нещо подобно се случи в първите дни след убийството на Алексей Петров, когато информацията едва-едва капеше. На 18 август медиите научават, че мъж и жена са забелязали вероятния убиец и са дали описанието му на полицията.

Двамата отказват да говорят, но репортерите отиват в селото им и интервюират техни близки. Новия ракурс дава майката на свидетелката - секунди след като се разминава с едър мъж на колело, двойката вижда на пътя простреляната приятелка на Петров. Думите ѝ са смразяващи:

Дъщеря ми, като види кръв, и ѝ става лошо и припада. Видели са жена, която маха, обърнали са се на другата страна, защото ѝ е станало лошо и са продължили. Двама украинци са отишли на мястото и са се разправяли.

И така убийството внезапно е изместено от съвсем страничен, по-глобален, болезнено актуален и рецидивиращ проблем: изкривеното съзнание на съвременните родители.

Говорим за празноглавците, които живеят с убеждението, че децата им са перфектни, а светът е крив. Съвършените егоисти, които възпитават съвършени егоисти - пет пари не дават за честта и достойнството на своите наследници, но не жалят средства, ако се наложи да ги измъкнат от затвора.

Същите, които вменяват домашното 

 възпитание на училището

и възприемат хипер-активното поведение като вродено медицинско страдание, а не като резултат от родителското си нехайство. За тях дипломата е по-важна от качеството на образованието.

Те са финягите, чието потомство не е научено да се храни с нож и вилица, да казва “Добър ден” и да чете, но мечтае да го дават по телевизията. Самодоволните, развенчаващи всички авторитети, докато не започнат изумено да се питат как са могли да отчуват само аутсайдери, некадърници и консуматори. Коравосърдечните като онази майка, чиято ценностна система не включва базови общочовешки морални категории.

Най-лошото е, че вместо да се заклеймява, бягането от отговорност и самодоволното високомерие се насърчават публично, понякога даже се ползват като добродетели в политически кампании.

През октомври 2021 г., след като Конституционният съд се произнася, че Кирил Петков е нарушил основния закон, като е излъгал за канадското си гражданство, баща му Петко е поканен в Би Ти Ви. Който е очаквал родителско разочарование или поне искрено съжаление, е останал разочарован: В момента, в който той е стъпил като министър в служебния кабинет на Румен Радев, той вътрешно е бил абсолютно сигурен, че повече не е канадски гражданин. Нямал е канадски паспорт, нямал е канадска шофьорска книжка.

Логиката на таткото е желязна:

Аз познавам Кирил в целия му живот и съм го учил да бъде честен и смел. Няма как един човек, който 40 години е честен и смел, изведнъж да стане нечестен и несмел. За подсилване на контраста на заден план в студиото трябваше да е окачено в рамка решението на КС.

 На 30 януари т.г. Костадин Костадинов се хвали във фейсбук, че синът му е участвал в масов бой. Моят син събира подписи за референдума за запазването на лева в неговото училище, пише лидерът на “Възраждане”. По-късно изтрива поста си, а проверката по случая отрича момчето да е агитирало на територията на училището.

Но както и да е, властта си е власт, а историята е тривиална – друг младеж изразява бурно несъгласието си с каузата на проруската партия, като скъсва бланка на подписката, при което малкият Костадинов го набива. Напрежението ескалира, в конфликта се включват още деца.

Последицата от повторната среща е групово раздадени балтии от привържениците на лева за привържениците на еврото. След като повежда в резултата с 2:0, в крайна сметка нашият отбор печели с хеттрик, защото и скъсаната бланка е възстановена с репарации в 30 екземпляра... Има моменти, в които много се гордея с децата си, и този е точно един от тях, обобщава водачът на третата сила в Народното събрание.

По традиция проявите на извратено родителство бързо залязват в сянката на “сериозния” хедлайн, бъдещите поколения чудовища растат тихо. Ама че дребнотемие!

Други от Лични

Свободният свят срещу иранския джихад

Техеран има деструктивното влияние не само в Близкия изток, а активно подкрепя войната срещу Украйна, предоставяйки дронове-самоубийци Светът стана свидетел на поредната ескалация на иранска агресия

Случващото се на пътя е огледало на българския парламент

Трябва изцяло нов закон за движение по пътищата и формула за фазово обучение. Докато има нежелание на институциите това да се случи, няма да има промяна

Потомците ще ни осъдят, фосилни глупаци!

Подземни паркинги във всички училищни дворове ще затворят устата на хейтърите Заглавието на този текст е компилация от двата най-популярни лозунга на “Грийнпийс” днес

Реорганизацията на бул. "П. Евтимий": 4 минуса провокират чувството за несправедливост

Супертесни велоалеи, паркиране, изяждащо платната, ненужно широки тротоари, които могат да са споделени - с много малки компромиси всички интереси могат да бъдат удовлетворени До подобни скандали

Знаете ли, че първият ученик на Христос е обикалял нашите земи?

4 важни български приноса в християнството На великденските празници да си припомним 4 важни факта за позабравената святост на днешните ни земи, за българите и християнството. 1

>