Излезе Diablo IV, която геймърите чакаха 11 години. Струвало си е

15.08.2023 05:00

Това лято беше световната премиера на Diablo IV. Това е първата пълноценна част от серията от 11 години.

След излизането на Diablo III създателите на видеоиграта пуснаха само допълнението Reaper of Souls, обновената версия на третата част и мобилната Immortal.

Затова четвъртата част беше дългоочаквана.
Diablo е една от най-известните и популярни серии видеоигри. Първата версия буквално промени индустрията - макар да не създаде нов жанр, но стана главна отправна точка.

Пуснаха я през 1997 г., когато в портфолиото на Blizzard Entertainment вече бяха стратегията WarCraft и няколко игри за конзолите на Sega Genesis.

Играта представлява разчистване на многоетажно подземие от чудовища и оборудване на героя с екипировка.

Diablo не е първата игра с подобен геймплей, но е най-успешната. През цялата 1997 г. тя остава втората най-продавана компютърна игра в света, като отстъпва само на Myst.

Но пък втората Diablo, която излиза през 2000 г., прави серията култова. Много геймъри смятат и до днес, че това е най-доброто в сегмента.

Сега за разчистване са достъпни не само тъмни подземия, но и пустини, блата и заснежени планини. Появява се и дървото на способностите, което внася стратегически елемент - трябва да се мисли как точно да бъде усъвършенстван персонажът.

Но въпреки очевидните финансови резулти доста фенове на играта остават недоволни от Diablo III. И без това неособено сложната игра става още по-проста.

Изчезва необходимостта да се планира развитието на героя, защото изчезва дървото на способностите, а те се разкриват от самосебе си.

В интервютата с разработчиците и в предварителните трейлъри от Diablo IV обещаха на геймърите завръщане към извора.

В играта беше върнато въпросното разклонено дърво, а естетиката беше обърната пак към тъмното фентъзи. Феновете чакаха истинското продължение на Diablo II и го получиха.

В четвъртата част най-после се появява пълноценен сюжет - с главни действащи лица, обрати и харизматична злодейка.

Санктуарий - свят, в който ангелите се борят с демоните, е заплашен със завладяване от поредния гадняр, а героят трябва да го отстрани. Този път заплахата идва от Лилит - демонка, която някога е създала Санктуарий.

След завръщането си от небитието Лилит иска да подчини хората, съблазнява смъртните и ги заставя да се откажат да се трудят. “Освободете се от веригите, станете прекрасни в греховете си”, казва тя на богомолците в църквата и те пребиват до смърт пастора си.

Това изглежда впечатляващо, като никога дотогава Diablo не е изглеждала толкова плашеща.
Именно злодейката е големият плюс на сюжета в четвъртата част. Но в играта има и други запомнящи се персонажи - архангел Инарий, бившият хорадрим Лорат, изследователката Нейрел - на всеки се отделя подобаващо внимание.

В играта са достъпни 5 типа герои - варварин, разбойник, вълшебник, друид и некромант - всеки от тях разполага с различни бойни качества.

Например варваринът разчита на грубата сила, друидът вика животни на помощ и сам понякога се превръща в звяр, а некромантът разчита на мъртъвци.

За първи път може да се настрои и външността на героя, макар това да не дава никакви предимства.

Други от Хоби

Плочи от дървесни частици ПДЧ (PB) и ПДЧ (МДФ/MDF): Изчерпателно ръководство за разликите и предимствата

Дървените материали се използват широко в строителството и производствените индустрии поради тяхната гъвкавост, достъпност и естетически привлекателен вид

Рецептата на Ути Бъчваров за агнешки бут с песто

Тази година имаме 2 в 1 празници като при изборите, но за разлика от тях, на които никой няма да отиде, хиляди щастливи българи ще се видят с роднините и приятелите си на Великден и Гергьовден

Иван Звездев: Паспортът на вкусното месо - пресен стрък лук, чесън и зелена салата

Бих наблегнал на правилото за подправяне на салата, защото паспортът на агнешкото е пресният стрък лук, чесън и зелена салата, казва Иван Звездев. Последователността е следната: първо се посолява

Топ 5 страни, които консумират най-много кафе

Може би за никого не е учудващ фактът, че кафените напитки са на второ място по консумация в света след чая. Близо 85% от възрастните им се наслаждават ежедневно заради ободряващия и стимулиращ ефект

5 тенденции за луксозните бижута през 2024

Луксозните бижута са символ на елегантност, изтънченост и статус от векове. Днес това също важи, но не само за кралските особи. Бижутата са достъпни за всеки

>