Сълзи и усмивки на лицето на Силвия при първата среща с близките след завръщането от К2 (Видео, снимки)

06.08.2023 11:30 Найден Тодоров
Силвия Аздреева при пристигането си на летище София, след като изкачи К2 и стана първата българска жена на втория най-висок връх на света. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Първата прегръдка - от и за мама Мария СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Със знамето на родния Петрич
Силвия с брат си Петър СНИМКА: НАЙДЕН ТОДОРОВ
Силвия със сестра си СНИМКА: НАЙДЕН ТОДОРОВ
Емоции от посрещането
Силвия със семейството СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
В очакване на героинята СНИМКА: НАЙДЕН ТОДОРОВ

Силвия Аздреева, която покори К2 и стана първата българска жена, стъпила на втория най-висок връх в света, се прибра в България. Завършила успешно експедицията си до определяния за най-опасен от 14-те осемхилядника, петричанката кацна на летище София - все още видимо изтощена от трудната мисия до върха и назад. Аздреева редуваши усмивки (доколкото силите й го позволяваха) със сълзи от срещата с най-близките си хора, дошли да я посрещнат след изпитанията в изключително тежките условия в планината Каракорум на границата между Пакистан и Китай.

Вижте емоциите от първата среща на Силвия Аздреева със семейството - майка си, сестра си, брат си, племенниците и най-близките хора, след завръщането от К2:

Силивя е първата българска жена и едва третият българин, изкачил втория по височина (8611 м) от 14-те осемхилядника. Петричанката стъпи на К2 заедно с Пасанг Нгима Шерпа на 27 юли в 12,53 часа местно време. Аздреева бе част от експедиция с компанията на най-известния алпинист в света в момента Нирмал Пурджа.

Преди година Силвия Аздреева покори най-високия връх в света Еверест (8848 м) и четвъртия по височина Лхотце (8516 м). Сега успя да изкачи и трети от 14-те осемхилядника - К2. И вече е стъпвала на първия, втория и четвъртия най-високи върха на планетата.

Досега само двама българи бяха изкачвали определяния като най-труден от всички осемхилядници - Боян Петров (31 юли 2014 г.) и Стефан Стефанов (25 юли 2019 г.). Други двама - Петър Унджиев и Атанас Скатов, загинаха под него.

След 52 г. опити К2 е покорен за първи път от италианци на 31 юли 1954 г. Точно 60 г. по-късно Боян Петров става първият българин на втория най-висок връх в света, след като българските опити започват от края на 80-те години на ХХ век. През 2019-а идва и моментът на бившия джудист и любител на катеренето Стефан Стефанов, който се превръща в първия нашенец, покорил трите най-високи върха - Еверест, К2 и Канченгьондза.

Обичащата планината, Силвия Аздреева, която допреди 2 г. се е качвала на връх най-високо на 2925 м (Мусала), отива уж само на трекинг, но на 11 ноември 2021 г. се качва на Ама Даблам (6812 м). През 2022 г. - отново с експедиция с компанията на най-известния алпинист в момента Нирмал Пурджа, Силвия покорява Еверест (15 май) и Лхотце (16 май). Прави последователно изкачване за 1 ден, 3 часа и 45 мин. Става втората българска жена (след Петя Колчева) на Еверест, първата българска жена и общо четвъртият българин на Лхотце и първият българин, направил успешно траверсата между най-високия и четвъртия най-висок връх.

На 27 юли 2023 г. покорява и К2.

Други от От страната и света

Йордан Йовчев гост на националните спортни игри за трансплантирани

Над 40 участници от цялата страна събраха Националните спортни игри за трансплантирани, които се проведоха в Югозападния университет Неофит Рилски – Благоевград по инициатива на Изпълнителна агенция

500 метра нов път ще отпушат временно трафика за Гърция, докато стане готова магистрала “Струма”

Минаването през Кулата - Промахон вече е за минути, но задръстванията се преместиха край Кресна и Симитли Затопля се, замириса на море и традиционният ад по пътя от и за Гърция започна отново

Свикват две извънредни заседания на СОС за лифтовете към Витоша и движението около НДК

Този четвъртък Столичният общински съвет ще има две извънредни заседания. Това съобщи председателят на СОС Цветомир Петров.  Първото заседание ще е от 10 часа и ще е за неработещите лифтове към

17-годишен без книжка се обърна с кросов мотор

Младеж пострада при инцидент с мотор край Благоевград. В събота около 17:30 часа в местността „Шейница", землище на с. Изгрев, неправоспособен 17-годишен водач на кросов мотоциклет „Ямаха"

Арестуваха телефонен измамник, взел 5000 лв. от малолетно дете

Телефонен измамник, взел 5000 лв. от малолетно дете, е арестуван в резултат на незабавно проведени съвместни действия, от полицейски служители на РУ-Дупница и РУ-Петрич

>