УЕФА разследва “Левски” заради фенска глупост

04.08.2023 21:42 Найден Тодоров
Стюарди се качват към горните редове в сектор "Б", за да изведат крайни запалянковци след хвърлените бомбички в заключителните минути на мача срещу "Шкупи", довели дори до бой в самия сектор със "сини" фенове. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

Решават за ново наказание на “сините” заради бомбичките в края на реванша срещу “Шкупи”, довели до разделение и бой между свои

УЕФА започна разследване за единствената, но може би и достатъчна глупост от фенове на трибуните на стадион “Георги Аспарухов” по време на мача “Левски” - “Шкупи” (1:0).

След може би най-изрядното възможно поведение на феновете при препълнен стадион и по време на напрежение между някои организации и ръководството, в 80-ата мин на реванша от втория предварителен кръг на Лигата на конференциите сякаш от нищото от една зона в сектор “Б” към пистата полетяха няколко възпламеняващи се бомбички. Поредицата гърмежи, последвани от огнени кълбета над пистата, доведе до бурни освирквания от “сините” запалянковци в останалите сектори. А в самия сектор “Б” настана бой между свои - явно неодобряващи глупостта са атакували онези, хвърлили бомбичките. Намесиха се и стюарди, които изведоха някои крайни запалянковци от сектора.

Преди мача срещу “Шкупи” имаше редица призиви привържениците да покажат безупречно поведение, тъй като “Левски” получи последно предупреждение за нова тежка санкция от европейската футболна централа. След първия мач срещу “Шкупи” в Скопие “Левски” отнесе 40 000 евро глоба, забрана феновете на тима да присъстват на следващото гостуване от евротурнирите и заплаха за частично затваряне на стадиона при следващото домакинство при последващо провинение. Причината - “дискриминационно поведение в трибуната с привърженици на ПФК “Левски”, включващо скандирания на етническа основа и политически лозунги, както и ексцесии в гостуващия сектор” по време на двубоя в Скопие.

“Левски” ще играе срещу “Апоел” (Беер Шева) в третия предварителен кръг на Лигата на конференциите. В гостуването на 10 август от 20,30 часа на стадион “Турнер”

в Израел няма да има

фенове на българския клуб

Реваншът на “Герена” е на 17 август от 20 часа. От предстоящото разследване и решението на дисциплинарната комисия на УЕФА зависи дали “Левски” ще понесе само нова глоба, или още за ответния мач срещу “Апоел” (Беер Шева) част от стадиона ще бъде затворен. Това не само ще попречи на много левскари да гледат и подкрепят любимците си на живо, но ще лиши клуба от още приходи в момент на тежко финансово състояние.

А иначе на “Герена” срещу “Шкупи” всичко изглеждаше хем максимално празнично за българската агитка, хем с интелигентно отправени послания към гостите.

“Синьото” море по трибуните бе пълно с бяло-зелено-червени знамена.

С първия съдийски сигнал сектор “Б” се превърна в “картина”, препращаща към Илинденско-Преображенското въстание, което избухва в Македония през 1903 г. Целият сектор се “оцвети” в червено, черно и жълто, а надписът на голям транспарант гласеше: “Илинден, майко, Илинден - за българите Великден”. Точно в навечерието на мача бяха отбелязани 120 г. от избухването на въстанието - връхна точка в националноосвободителната борба на македонските и тракийските българи.

Имаше един транспарант, насочен към българо-македонските отношения: “Ако някой ми каже, че съм македонец, ще му отрежа езика. Ако ми каже, че не съм българин - главата!”

В първия мач в Скопие ситуацията беше, меко казано, крайно по-негостоприемна. Фенове на “Левски”, пътували с автомобили с българска регистрация, бяха обстрелвани по улиците. Един български запалянко, свален от автомобила си, беше намушкан с нож и опериран по спешност в столицата на Северна Македония. Именно в деня на реванша пострадалият Драгомир Андонов бе транспортиран с хеликоптер от Скопие до София и настанен във Военномедицинска академия. Няма опасност за живота му. “Изведен е от реанимация и е настанен в стандартна хирургична клиника за довършване на лечението и рехабилитация”, съобщиха от ВМА.

Заради ексцесиите покрай първата среща феновете на “Шкупи” получиха забрана от УЕФА да присъстват на гостуването в София.

Героят за “Левски” в реванша сякаш бе предопределен от съдбата. След 100-минутна скука тимът на Николай Костов вкара, би “Шкупи” с 1:0 в реванша и с общото 3:0 стигна до третия кръг и “Апоел” (Бер Шева).

Отличеният преди двубоя за изиграния преди дни мач №100 за “Левски” Марин Петков влезе като резерва, а в 101-ата минута на 101-ата си среща вкара за успеха над “Шкупи”. След експлозията от емоции, дошли в 11-ата мин от продължението на редовните 90, и български, но дори и бразилски футболисти на “Левски” се наметнаха с български знамена и празнуваха с левскарите по трибуните.

От “Левски” благодариха на фенското множество, но отчетоха и “лъжицата катран в кацата с мед”. “Не спряхте през целия мач да сте пламенно зад отбора и дадохте сили на футболистите, за да изковем всички заедно този сладък и ценен успех. За пореден път доказахте, че сте 12-ият играч на “Левски” и въпреки някои провокации сътворихме поредния незабравим “син” празник”, написаха от клуба към феновете.

Други от Футбол

“Манчестър Сити” е абсолютният футболен крал на Англия с 4-а титла поред!

“Манчестър Юнайтед” е рекордьор по титли в Англия, “Ливърпул”, “Арсенал” и “Челси” са с милиони фенове по света, но от 19 май 2024 г. на Острова има един абсолютен футболен крал

За първи път в историята жена ще ръководи мач от Първа лига

След като в редица европейски първенства жени започнаха да ръководят срещи от елитните дивизии, това се случи и в българския елит. За първи път в историята жена ще е главен съдия на двубой от Първа

"Локо" (Пд) падна с 1:2 от "Левски" след обрат (Снимки)

"Черно-белите" отпразнуваха 20 години от първата си шампионска титла "Локомотив" (Пд)  загуби с 1:2 от  "Левски" (Сф) в мач от 33-ия кръг на efbet Лига

Полицията със строги мерки за мача между Локо (Пд) и "Левски", ограничават движението

Униформени от подразделенията на пловдивската дирекция на МВР и служители на жандармерията ще се грижат за охраната и обезпечаването на обществения ред по време на мача между отборите на "Локомотив"

"Ботев" със златен ритон от Панагюрското съкровище, подари им го кметът на Пловдив (Снимки)

Фонтанът пред общината бликна в жълто Невиждана еуфория заля площад "Стефан Стамболов", а фонтанът с пеликаните бликна в жълто. Стотици изпълниха пространството и скандираха "Ботев"

>