Отива ли си шефът на пловдивската полиция? Въпрос на време е, казват от МВР

03.08.2023 10:25 Радко Паунов
Васил Костадинов пред портрета на Васил Левски в директорския си кабинет.

Стягал се е да оглави националната жандармерия, но убийството в Цалапица може да му коства и сегашния пост

9 месеца - колкото една бременност, е начело на пловдивската полиция старши комисар Васил Костадинов. За краткия си престой в директорския кабинет на ул. "Княз Богориди" 7 той не блесна с нищо, категорични са полицаи от кариерата. А убийството на 24-годишния Митко в Цалапица преля чашата.

И министърът на вътрешните работи Калин Стоянов вчера му поиска оставката. Костадинов обаче отказва да я даде с аргумента, че нямало основание за това.

Въпрос на време е, смятат хора от системата на МВР. И коментират, че е морален акт той и началникът на районното в Стамболийски Ангел Керпиев да се оттеглят.

Според тях случаят "Цалапица" е пример как едно престъпление е било "проспано" от страна на органите на реда. Мълчаха повече от седмица, очевидно изобщо не им е минало през ум, че става въпрос за убийство, и едва в последния момент тръгнаха да обясняват, когато всичко вече е дълбоко погубено. 

"Не може министърът да ти иска оставката, а ти след минути да му опонираш, че няма да я дадеш при положение, че имаш смъртен случай на млад човек. Ако беше си свършил работата, никой нямаше да иска да те маха", коментират дългогодишни служители.

Те смятат, че Костадинов е подучен от човек на висока позиция в МВР в София да не дава оставка. Той също е пловдивчанин и на него неотдавна министърът също поиска оттеглянето, но нещо се замълча. Това инатене не е типично за МВР и следващата стъпка е на Костадинов да бъде назначена дисциплинарна проверка. А в такива случаи, който не е проверен, на него не са открили нарушения, твърдят хора от системата.

Мълвата носи, че пловдивският директор е очаквал друго развитие за кариерното си израстване, но убийството в Цалапица объркало плановете. Единият от сегашните му заместници е трябвало да поеме дирекцията в Пловдив, а самият Костадинов да бъде изстрелян на мястото на пенсионираният шеф на ГД "Жандармерия" Тодор Гребенаров.

Дългогодишни полицаи казват, че в последните 9 месеца пловдивската дирекция не била ръководена добре. И сочат като причина предишния опит на Костадинов, който е основно в малки населени места. Намират за, меко казано, неуместна прословутата акция по Гергьовден в пловдивски нощен клуб, където 400 души бяха събличани, за да бъдат обискирани. Резултатът беше намиране на нищожно количество наркотици.

Битката му с пътния травматизъм също е незадоволителна и Пловдив остава на едно от челните места по катастрофи, ранени и загинали. Акциите, проведени от Костадинов, минават в графата "половинчати". Под ръководството му пловдивската полиция се превърна в една от най-затворените по отношение на предоставянето на информация институции. А липсата на комуникация е проваляла не един началник. 

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>