Адвокат Екимджиев за обезобразеното момиче: НС да си прекъсне ваканцията и да приемат законите

01.08.2023 09:38
Адвокат Михаил Екимджиев

Не може да лежат по плажа, докато в страната кипи недоволство

Народното събрание да прекъсне отпуската си, да свика извънредна сесия и да се приемат законите. Не може да си лежат на плажа, докато това се случва в страната.

Това призова в "Тази сутрин" пловдивският адвокат и правозащитник Михаил Екимджиев във връзка с момичето от Стара Загора, което беше обезобразено с макетно ножче, обръснато до кръв и със счупен нос.

Задържан е приятелят ѝ - 26-годишният охранител Георги, който е криминално проявен, а случаят доведе до вълна от обществено недоволство и протести в цялата страна.

"Разликата между лека и средна телесна повреда е, че средната има трайно обезобразяване. Нишката се къса още при работата на прокуратурата, защото повредата, каквато и да е, е направена по особено жесток начин. Принуда – обръсването на главата – наказание до 6 години. Ако не беше пропуснато това, този човек щеше да бъде задържан и да не се стига до шикалкавене от институциите", заяви още той.

По думите му "ако съдебният състав беше проявил малко повече емпатия, би предложил разширена експертиза дали тези порезни рани няма да оставят трайни следи по нейното тяло".

"За 2-3 дни може да бъде извършена разширена експертиза, ама просто е по-лесно на съдиите да видят експертизата, за изпапагалстват какво е и после да кажат "ама ние не сме лекари", посочи Екимджиев. И допълни, че това е "повсеместен формализъм, който е сред магистратите".

Има проблем и в охранителния закон, посочва още адвокатът, припомняйки, че в него пише затова как "осъждани лица нямат право да работят, но е пълно с бандити, които ни охраняват". Освен това задържаният Георги не е бил на трудов договор, което, казва Екимджиев, показва колко още проблеми има в системата.   

"Неслучайно хората са бесни...вчера тази съдия си позволи да каже "аз можех да не ви давам обяснения". Когато обществото им гарантира имунитети, те дължат им обяснение", категоричен е адвокатът с богата практика. 

Други от Лични

Опасен ли е младият шофьор? Не, опасно е да няма камери, стотици камери

След трагедията в Пловдив пак говорим за безопасността на пътя. А правилото е: Карайте възможно най-бавно, не знаете кога и кой ще изскочи зад ъгъла!  Веднага трябва да се ограничи максималната

Свободният свят срещу иранския джихад

Техеран има деструктивното влияние не само в Близкия изток, а активно подкрепя войната срещу Украйна, предоставяйки дронове-самоубийци Светът стана свидетел на поредната ескалация на иранска агресия

Случващото се на пътя е огледало на българския парламент

Трябва изцяло нов закон за движение по пътищата и формула за фазово обучение. Докато има нежелание на институциите това да се случи, няма да има промяна

Потомците ще ни осъдят, фосилни глупаци!

Подземни паркинги във всички училищни дворове ще затворят устата на хейтърите Заглавието на този текст е компилация от двата най-популярни лозунга на “Грийнпийс” днес

Реорганизацията на бул. "П. Евтимий": 4 минуса провокират чувството за несправедливост

Супертесни велоалеи, паркиране, изяждащо платната, ненужно широки тротоари, които могат да са споделени - с много малки компромиси всички интереси могат да бъдат удовлетворени До подобни скандали

>