Как да шофираме в жегите

25.07.2023 20:18 Георги Луканов
За всеки 10 градуса промяна в температурата налягането в гумите се увеличава с 0,1 бара дори когато не се шофира. СНИМКА: "КОНТИНЕНТАЛ"
Кабриолетите със спуснат покрив също не са решение при екстремни жеги.
Модерните климатични системи вършат чудесна работа, но температурата не трябва да се различава драстино с тази навън.

Разликата между външната температура и тази в купето не трябва да е повече от 5 градуса

Екстремните летни температури отново ни връхлетяха, а с тях и проблемите, докато управляваме автомобилите.

Изследванията показват, че около 80 процента от хората не могат да се адаптират към особено високите температури.

През летните горещини климатиците са особено полезни в автомобилите, защото температурите във возилата се увеличават почти двойно. Поради тази причина лекарите предупреждават шофьорите, че в подобни ситуации трябва да спазват някои правила.

Ако в колата е включен климатикът, трябва да се внимава разликата между температурата навън и в автомобила да не е по-висока от 5 градуса, за да не предизвикаме температурен шок на тялото.

Повечето хора са склонни да охлаждат купетата на колите и домовете си с повече от 10 градуса по време на екстремни горещини, което не е безобидно. Първо, защото организмът физиологично не може бързо да се адаптира към температурния стрес, ако например в колата е 20 градуса, а като излезете на горещия асфалт, е около 40.

Сърцебиене, слабост, треперене, световъртеж може да възникнат като реакция от големите амплитуди. В такива случаи трябва незабавно да потърсите сенчесто място, да седнете и да пиете вода на малки глътки.

Бутилките с негазирана вода или неподсладен (студен) чай трябва да са винаги с вас през лятото.

Преди да излезете от автомобила, отворете малко прозорците

и изчакайте тялото да се адаптира към времето навън възможно най-безболезнено. При климатиците трябва да се внимава по време на шофиране да не издухват въздух директно към очите на водача, защото това лесно води до инфекции на синусите и ушите.

Шофьорите също трябва да имат предвид, че при високи температури автомобилът създава парников ефект, тъй като е изложен на слънчевите лъчи, така че салонът се загрява по-бързо, а това може да доведе до изгаряне на предното стъкло, но и на стъклата на другите врати.

Когато става въпрос за паркиране, трябва да търсите възможно най-сенчесто място.

Дори цветът на автомобила не е без значение през лятото, така че черното и колите в по-тъмни нюанси спрямо белите или пастелните варианти ще "закипят" по-рано. Но няма да има голяма разлика, ако всички коли стоят на слънце по- дълго.
За да предотвратите възможни изгаряния от прегрял волан и арматурно табло, препоръчително е да използвате сенник за предното стъкло и капак на волана. Ако нямате такива, опитайте се да покриете последните с бял памучен чаршаф или кърпа, преди да излезете от автомобила, а останалите седалки покрийте с по-издръжлив плат, защото кожената тапицерия може да причини изгаряния.
Хората с респираторни проблеми (астматици, с бронхити, алергици) трябва да обърнат специално внимание на възможността от вдишване на по-тежки миризми поради лятното почистване в автомобила, при които това, заедно с горещия въздух, може да предизвика пристъп. Средства, които не дразнят носа, очите и не задръстват пространството с миризмата си, може да бъдат намерени в специални отдели в магазините за здравословни храни и по-големите търговски центрове. Трябва да закупите и продукти за защита на пластмасови, т.е. гумени и електронни части в автомобила, които

изсъхват и се напукват под топлината на слънчевите лъчи

Винаги в колата, лекарите съветват, трябва да имате мокри дезинфекционни кърпички както за ръце, така и за почистване на интериора на автомобила.

За да избегнете евентуални здравословни проблеми, дължащи се на климатичните условия през лятото, лекарите казват, че трябва да се адаптираме. Според специалистите по време на внезапни промени във времето може да има промени в кръвното налягане, пулса и киселинно-алкалния статус в тялото.

Това може да повлияе на състоянието на съзнанието, появата на болки в гърдите, а при сърдечно болни дори по-сериозни състояния (инфаркт). Така нареченият психологически стрес, причинен от високите температури, може да бъде провокативен фактор за съществуващото заболяване, особено при хора с коронарни заболявания.

Високите температури на въздуха и продължителното излагане на топлина с недостатъчна защита (по-широко облекло, шапка, калпак, работа на сянка) често водят до нарушения в телесния баланс дори при здрави хора.

Най-често това са топлинни крампи

- на мускулите на ръцете и краката, които се появяват поради физически стрес в жегата. След това човек се изпотява обилно, докато телесната му температура е нормална: един литър вода трябва да бъде леко осолена (една чаена лъжичка сол) и да се изпие в рамките на един час, за да се компенсира загубата на сол в тялото.

Топлинното изтощение се среща по-често при по-възрастните хора и повече при тези, които приемат диуретици. В отговор на високата външна температура на въздуха сърдечносъдовата система се проваля и внезапно се появяват слабост, гадене, световъртеж, повръщане, припадък и др. Кожата е студена и покрита със студена пот, кръвното налягане е ниско, телесната температура е понижена.

Други от Хоби

Плочи от дървесни частици ПДЧ (PB) и ПДЧ (МДФ/MDF): Изчерпателно ръководство за разликите и предимствата

Дървените материали се използват широко в строителството и производствените индустрии поради тяхната гъвкавост, достъпност и естетически привлекателен вид

Рецептата на Ути Бъчваров за агнешки бут с песто

Тази година имаме 2 в 1 празници като при изборите, но за разлика от тях, на които никой няма да отиде, хиляди щастливи българи ще се видят с роднините и приятелите си на Великден и Гергьовден

Иван Звездев: Паспортът на вкусното месо - пресен стрък лук, чесън и зелена салата

Бих наблегнал на правилото за подправяне на салата, защото паспортът на агнешкото е пресният стрък лук, чесън и зелена салата, казва Иван Звездев. Последователността е следната: първо се посолява

Топ 5 страни, които консумират най-много кафе

Може би за никого не е учудващ фактът, че кафените напитки са на второ място по консумация в света след чая. Близо 85% от възрастните им се наслаждават ежедневно заради ободряващия и стимулиращ ефект

5 тенденции за луксозните бижута през 2024

Луксозните бижута са символ на елегантност, изтънченост и статус от векове. Днес това също важи, но не само за кралските особи. Бижутата са достъпни за всеки

>