Изнасят пловдивските съкровища и Панагюрското злато в САЩ за една година (снимки)

25.07.2023 18:16 24 часа Пловдив онлайн
Панагюрското съкровище ще гостува в САЩ.
Директорът на Археологическия музей доц. Костадин Кисьов (в средата) съобщи, че богатствата на Пловдив заминават за САЩ.
Вълчитрънското съкровище вече е във витрините на пловдивския музей и е част от изложбата "Власт и сила".
Зам.-кметът Пламен Панов се взира в големия златен съд, в който откривателите във Вълчитрън първоначално са хранили прасето, без да знаят за каква ценност става дума.
Вълчитрънското съкровище е изработено през бронзовата епоха.

Те ще заблестят във витрините на музея "Пол Гети" в Лос Анжелис

Богатствата на Пловдив заедно с Панагюрското съкровище ще бъдат изнесени в САЩ и ще останат там цяла година. Те ще заблестят във витрините на частния музей "Пол Гети" в САЩ. Това съобщи директорът на Археологическия музей доц. Костадин Кисьов. По този начин светът ще се докосне до изкуството на древните траки. Сред експонатите ще бъдат златните накити от богатите погребения, открити от проф. Богдан Филов в Дуванлий през 30-те години на миналия век.

Шедьоврите заедно с Панагюрското злато, което принадлежи на пловдивския музей, ще пътуват за САЩ през 2024 г., уточни Кисьов.
Преди това в края на т.г. част от находките на одриските царе от Дуванлий и Чернозем ще гостуват в Северна Македония за три месеца. Те ще са част от представителна изложба, организирана от Министерство на културата, Националния археологически институт с музей към БАН и Регионалния археологически музей в Пловдив.

Стана ясно, че от днес до 18 декември в Пловдив ще бъде представена изложбата “Власт и сила: Късната бронзова епоха по нашите земи”. В нея основен акцент е Вълчитрънското съкровище, което Националния археологически музей с институт при БАН предостави. То е произведено през бронзовата епоха (3200 – 1200 г. пр. Хр.) която бележи повратен момент в развитието на човешката история. Посетителите имат възможност да видят 166 движими културни ценности от фонда на НАИМ при БАН. Експонатите включват находки от Изворово, Ада тепе, Семерджиево, Върбица и Горско Косово. Те са допълнени от експонати, съхранявани във фондовете на РАМ – Пловдив, в това число и такива от колекция “Ватеви”.
Вълчитрънското съкровище включва 13 златни съда и е символ на престижа и властта, която е имал неговият древен притежател.
Доц. Кисьов благодари на община Пловдив в лицето на зам.-кмета Пламен Панов, тъй като единствено в града археолозите продължават да работят активно в резултат от осигуреното финансиране от страна на общината. Пет екипа от музея проучват и в момента ключови обекти като Небет тепе, Източната порта, могилата в район "Южен" и "Брезовско шосе".

Други от Култура

Поет от Пловдив с наградата от конкурса за поезия "Дамян Дамянов"

Наградата „Дамян Дамянов" за 2024 г. от десетия национален конкурс за поезия на името на поета в родния му град Сливен получава Кръстьо Раленков от Пловдив

Милена Велчева показа в сърцето на Пловдив православните покровители на Европа (Снимки)

Картините ми не са композиции от цветове и абстракции, стремя се да излъчват красота, която доближава до божественото, казва художничката Съпругът й - големият поет и писател Иля Велчев

Смразяващите “Съседи” от България в топ 10 на проектите, които трябва да се видят във Венеция

В 218 дни - до 24 ноември, творците интерпретират темата "Чужденци навсякъде" Най-голямото откритие беше малък павилион на брега срещу Джудека, където артисти и историци са намерили начин да направят

Пловдивският "Одисей" зашемети Будапеща, някои плакаха (снимки, видео)

С 11–минутни нестихващи аплодисменти публиката в Будапеща възнагради актьорите на Драматичен театър – Пловдив за представлението "Одисей", с което беше открито единадесетото издание на международния

Стихосбирка на Георги Господинов с номинация за френска награда за преводна поезия

Стихосбирка на Георги Господинов е номинирана за френската награда "Маларме" за преводна поезия, съобщи той в публикация в профила си във Фейсбук. "Много се радвам, че стихосбирката "Там

>