Средиземноморска супа с риба и морски дарове

25.07.2023 06:51

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vkostova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Лятото е време за вкусна и бързо приготвяща се храна. Предлагам една средиземноморска супа с богат вкус и аромат”, ни пише Жана Стоянова.

ПРОДУКТИ 

Задушени черни миди зедно с бульона, който са отделили (300-400 г)1 ч. бяло вино, скариди, 1 ципура (опечена на грил и обелена), 5-6 речни риби (средно големи), 250 г миди - ядки, глава лук, морков, девесил, магданоз, черен пипер (на зърна и счукан), 400 г консерва домати, 3-4 с. л. зехтин, сол на вкус, 1 ч. л. лют пипер на люспи, 3-4 опечени люти чушки по желание

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Задушаваме черните миди с 1 с. л. зехтин, счукания чесън, девесила и виното, докато се отворят.

Изпичаме ципурата на грил и почистваме от кости и кожата. Сваряваме речните риби, почистваме ги и прецеждаме бульона.

Сотираме в зехтин нарязаните моркови, лук, чесън, девесил и дръжките на магданоза за 5-6 минути. Добавяме рибния бульон и варим 5 минути, добавяме и консервата домати. Когато поври 5-6 минути, добавяме мидите, скаридите, мидените ядки и накъсаното месо от рибите. Овкусяваме със сол и черен пипер и варим още 5 минути. Накрая добавяме нарязания магданоз и счукания чесън. 

Сервираме супата, поръсена с щипка лют пипер и чушка по желание.

Други от Хоби

Плочи от дървесни частици ПДЧ (PB) и ПДЧ (МДФ/MDF): Изчерпателно ръководство за разликите и предимствата

Дървените материали се използват широко в строителството и производствените индустрии поради тяхната гъвкавост, достъпност и естетически привлекателен вид

Рецептата на Ути Бъчваров за агнешки бут с песто

Тази година имаме 2 в 1 празници като при изборите, но за разлика от тях, на които никой няма да отиде, хиляди щастливи българи ще се видят с роднините и приятелите си на Великден и Гергьовден

Иван Звездев: Паспортът на вкусното месо - пресен стрък лук, чесън и зелена салата

Бих наблегнал на правилото за подправяне на салата, защото паспортът на агнешкото е пресният стрък лук, чесън и зелена салата, казва Иван Звездев. Последователността е следната: първо се посолява

Топ 5 страни, които консумират най-много кафе

Може би за никого не е учудващ фактът, че кафените напитки са на второ място по консумация в света след чая. Близо 85% от възрастните им се наслаждават ежедневно заради ободряващия и стимулиращ ефект

5 тенденции за луксозните бижута през 2024

Луксозните бижута са символ на елегантност, изтънченост и статус от векове. Днес това също важи, но не само за кралските особи. Бижутата са достъпни за всеки

>