Година на комарите в Пловдив: бързо се въдят заради жегата и високата влажност

20.07.2023 12:25 Радко Паунов
По течението на река Марица има заблатени участъци, които са развъдници на комари.

Много комари има - живо месо късат!
Така посетители на Античния театър в Пловдив описват нашествието на тези насекоми, което тази година е невиждано.

Сега върви фестивалът Opera Open на древната сцена и ако човек не носи репеленти, е невъзможно да изгледа едно представление.

“Два-три пъти пръскаха, но нищо не помага”, казва осветител на спектаклите. Не само там, а

в целия град комарите тази година са необичайно много

От общинското предприятие “Дезинфекционна станция” твърдят, че не са спрели да третират с препарати водни площи, храсти и дървета (Виж карето - какво казва директорката на “Дезинфекционна станция”- б.а.)

С какво пръскат? Да не би с нещо, което да помага на комарите да се размножават още повече, отвръщат гневни пловдивчани.

След 19 часа не смеем да се покажем навън. Безпощадни са. Летят на рояци, казват жители в района на Гребната база. И определят 2023-а като година на комарите.

Защо наистина това лято са необичайно много, питаме еколози и биолози. За борбата с комари, кърлежи и всякакви вредители градската управа е отделила тази година 765 000 лева. Но въпреки това хората не виждат ефект.

“Климатичните условия предполагат по–голямото им размножаване през този сезон. Тяхната популация е пряко зависима от климата. Високи температури с висока влажност позволяват бързото им множене”, обясниха паразитолози.

Според тях, където има застояла вода, се въдят бързо. А бреговете на Марица и каналите били идеални за тази цел.

Когато реката тече, ларвите не могат да се задържат

под повърхността и да се излюпят. Това става в застояли води, разливи и блатисти места. Нивите с ориз също са биотопи за комари, а около Пловдив е пълно с такива. Разстоянието не е голямо да прелетят до големия град.

Местата, където се въдят, са Гребният канал, бреговете на Марица, каналите до УМБАЛ “Пловдив” и на “Ягодовско шосе”.

Еколози твърдят, че в близките населени места около Пловдив тамошните кметства не пръскат и комарите прииждат към града.

“Още от март “Дезинфекционна станция” започна да обработва биотопите. И редува по две пръскания в месеца срещу възрастни и срещу ларви.

Разположението на града е такова и не можем да избягаме от него”, отговарят от общината.

Шефката на РЗИ д–р Сийка Димчева също признава, че комарите тази година са повече. И обяснява това с влагата.

“Пръска се, но след това завали един дъжд и отмива препарата”, казва тя.

Биолог от инспекцията присъства на всяко третиране и стриктно контролира

“Има цикличност в развитието на комарите. В определени години се наблюдава прогрес в размножаването им, а в други – не толкова.

В Пловдив винаги е имало комари, защото разполага с водни площи”, казва Надежда Михайлова, биолог и старши експерт в отдел “Паразитология” на РЗИ. Тя присъства винаги когато екипите на “Дезинфекционна станция” тръгват да обработват площите с препарати.

“Нямаме към момента тревожни данни, както и нямаме случай на малария”, твърди специалистката.
Преди години биолог от същата инспекция заставаше на определено място и броеше колко комара ще го ухапят преди и след пръскане. Така отчиташе ефекта от третирането с препарати.

“Този метод е остарял и отречен”, категорична е Михайлова. Попитана да не би никой да не желае да се подлага на подобно изпитание, тя отвърна, че не е това причината, а просто методът е субективен.

“При различните хора хапят различно”, каза още Михайлова. Категорична е, че се пръска само с биоцидни препарати, разрешени от здравното министерство и безвредни за водните организми и за човека.

Петя Дингилева, шеф на “Дезинфекционна станция”: Ако не пръскаме, ще е по-страшно, работим сериозно, тъй като популацията е твърде голяма

– Г–жо Дингилева, казвате, че не сте спрели да пръскате, а комари има в изобилие. На какво се дължи? 

– На проливните дъждове и влагата, която се задържа.

– Колко пъти пръскате в месеца?

– Имаме график и следим срока на действие на съответния биоциден препарат. От март започнахме с ларвицидните обработки и не сме спрели да редуваме срещу тях и срещу възрастни комари.

Толкова сериозно не сме работили от дълги години, защото популацията наистина е голяма. Извършваме мониторинг, виждаме какво е положението и започваме обработки по водните площи на река Марица и съответните биотопи. Биолог минава и взема проби.

За третиране срещу възрастните комари използваме генератори, които пръскат аерозолно и образуват гъста мъгла, която покрива листата на дървета и храсти, където се крият.

– И какво излиза – вие пръскате, те се въдят?

– Е, намалява популацията. Всяка вечер правим мониторинг с колегите. През деня разпитваме и граждани.  

– Но хора, посещавали Античния театър, се оплакват, че не могат да изгледат спокойно една постановка.

– Наскоро колеги ходиха там на представление и казаха, че няма комари. Явно е минал по-голям период от обработката и затова са се появили.

Но ако не се пръска, ще стане съвсем страшно. Идеята е да се намалява популацията.

Други от От Пловдив

Посрещнаха Митрофанова на Альоша с плакати на Путин и Сталин (Снимки)

"Забравят се нацистките концлагери и приноса на Русия за разгрома на фашизма.  Историята се пренаписва и изопачава". Това заяви посланичката на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова

Ограничават движението в част от кв. "Прослав" заради събора в събота

Движението на пътни превозни средства по ул. „Елин Пелин" – от ул. „Битоля" до ул. „Вяра", се спира на 11 май (събота) за времето 10 до 23,30 часа, съобщават от пловдивското предприятие „Организация

Бивша районна кметица на Пловдив: Бясна съм за Рогошко шосе. Знаците стоят, ние обикаляме

Утре премахваме знаците и го пускаме, увериха от фирмата изпълнител Преасфалтирани са само 1600 метра за 3,7 млн. лева За останалите три километра са нужни още 12 милиона "Хиляди са подложени на

Обявиха конкурс "Трезор за умове" за новите сгради на 3 пловдивски училища

Класираните на първите места ще получат по 20 000 лв.  Под мотото "Трезор за умове" община Пловдив обяви конкурси за концепция как да изглеждат бъдещите сгради на 3 пловдивски училища -

Община Пловдив търси 87 млн. лв. от Европа за електробуси и строителство

Община Пловдив ще кандидатства с проекти за 87 млн. лв. по европейската програма "Развитие на регионите". Досега се смяташе, че Пловдив може да получи финансиране само от 58 млн. лв., но според зам

>