Вече има дрога и във вейповете, които пушат децата

20.07.2023 08:30
Стефан Бакалов Кадър: bTV

Последните месеци има синтетичен канабинол, който е завладял масово чрез използването на вейпове. Това е възможността да се употребява доста по-масово, в момента е една от модите, пуши се от много младежи.

Това каза началникът на отдел "Борба с наркотрафика" на летище "София" Стефан Бакалов. Той коментира навлизането на фентанила у нас.

От 10 000 хапчета фентанил 100 са смъртоносни. 

Органите на реда са изключително внимателни при проверките, защото дори само отварянето на пратка, ако количеството фентанил е голямо, може да има фатални последици върху човек, обясни експертът.

Синтетичната дрога вече е в България, тя е 100 пъти по-силна от хероина и се предполага, че на нея се дължат увеличените смъртни случаи на наркозависими от началото на годината. Премиерът Николай Денков алармира на вчерашното заседание на Министерския съвет за новите рискове. Правителството реши да се създаде нов координационен механизъм срещу вноса и разпространението на наркотици.

Имаме наистина много случаи на задържане на различни пратки фентанил и негови аналози, разказа Бакалов. Това е субстанция, която нашето законодателство е дефинирало като рисково вещество и се ползва в медицината. Вложено в наркопроизводство, болкоуспокояващото постига с много по-малка инвестиция ефекта на други дроги. И води дори до стократно увеличаване на печалбите, обясни Бакалов.

От 1 грам се правят 10 хил. дози. Когато се прави в лабораторни условия и става дума за медицинска употреба, всяко хапче е правилно дозирано. Когато е при производството на дрога, това не е така и всяко 10-о е смъртоносно, обясни експертът. 

Служителите ни работят с ръкавици и маски при отварянето, още преди 5-6 години ги инструктирахме, защото вдишването води до летален резултат в рамките на минута. Трафикира се или с куриерски пратки (защото са малки), през големите сухопътни граници в различни легални или полулегални товари (официално разрешен фентанил, от който се отклоняват количества)

Има антидот, в САЩ всеки митнически и полицейски служител е снабден с това лекарство и то е спасило живота на 40 от тях през последната една година, съобщи Бакалов. В САЩ това наистина вече е огромна епидемия. Симбиозата между китайските триади и мексиканската мафия променила пазара там.

Чисто визуално няма как да се установи опасният опиат, става чрез уреди, които сме закупили, съобщи шефът на борбата с наркотрафика на столичното летище. Оборудването ни е много качествено, увери той. Хващало 99% от всички видове наркотични вещества. 

Други от От страната и света

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Бенямин Нетаняху

Международният наказателен съд (МНС) е издал заповед за арест на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, министъра на отбраната Йоав Галант, както и трима лидери на "Хамас"

Над 35 000 цветя ще красят един от символите на Русе – Вазата в Парка на младежта

Започна зацветяването на Вазата в Парка на младежта. За целта ще бъдат използвани над 35 000 килимни цветя, след като в края на миналата седмица основата бе подготвена от специалисти по озеленяване

Собственикът: Симеоновският лифт вече не може да се ремонтира. Трасето под него е застроено

"Проблемът с модернизирането на съоръженията на територията на Природен парк „Витоша" попада в обхвата на общественото внимание и се политизира за пореден път

Почина Франк Айфийлд - певецът, популяризирал "Бийтълс" (Видео, снимки)

Почина музикалната легенда Франк Айфийлд, който завладя Обединеното кралство през 60-те години на миналия век. По време на кариерата си той има четири хита под номер едно в британската класация за

Апелативният прокурор на София Радослав Димов е подал оставка

Апелативният прокурор на София Радослав Димов е подал оставка. По неофициална информация причините за това са лични. Неговото име беше замесено с убития в края на януари Мартин Божанов - Нотариуса

>