Мария Габриел и министър Димитър Илиев откриха световното първенство по гребане в Пловдив (снимки)

18.07.2023 21:44
Мария Габриел, Димитър Илиев, зам.кметът на Пловдив Георги Титюков и шефът в международната федерация по гребане Патрик Ромбаут по време на химна на България.
Мария Габриел и Димитър Илиев с българските национали, националния треньор Румяна Нейкова, шефът на гребането у нас Свилен Нейков и председателя на организационния комитет на световното първенство в Пловдив Иван Попов.

Вицепремиерът и министър на външните работи на България Мария Габриел и министърът на младежта и спорта Димитър Илиев откриха официално Световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 г. Церемонията по откриването се проведе на Летния театър в Пловдив. Шампионатът на планетата е от 19 до 23 юли на гребния канал в „Града под тепетата“.

След парада на знамената на 49-те участващи нации Мария Габриел отправи своите специални послания към младите спортисти, дошли в България.

„Благодарим ти, Пловдив, за силното послание, което изпращаш към целия свят. А то е тук заедно с нас. Показва силата на това да сме заедно, да покажем, че спортът не познава граници, а обединява – с ценности и спортен дух.

За мен е удоволствие да бъда с вас за откриването на Световно първенство по гребане за младежи до 23 години. Гордост е, че България за поредна година е домакин на престижната надпревара и че през следващите дни именно в Пловдив младежи от цял свят ще премерят сили. Светът на гребането винаги остава очарован от Пловдив и от пловдивския гребен канал. Радвам се, че традицията продължава и тази година и благодаря от сърце на организаторите“, започна вицепремиерът.

„Благодаря на Международната федерация по гребане за организирането на Световното първенство по гребане и че избрахте Пловдив да бъде домакин и тази година. Бих искала да поздравя специално и г-н Иван Попов, председателя на организационния комитет на първенството, за упоритостта, отдадеността и шансът, който давате на всички тези млади спортисти да бъдат вдъхновение и пример за други младежи да поемат по пътя на спорта.

През следващите дни Пловдив ще се превърне не само в световна столица на гребането за вас, скъпи младежи – елитни състезатели от цял свят, но и ще отправи посланието, което ни дава спортът. Спортът не означава само състезания. Той е приключение, воля и здраве. Това са и трите ми послания към вас, скъпи младежи.

Спортът е приключение. Осмелявайки се да участвате, вие срещате нови приятели, научавате значението на ценности като уважение, самодисциплина, постоянство. Запазете приключенския дух през целия живот. Бъдете пример и вдъхновение за по-младите. Продължавайте да поддържате спортния дух, защото той има силата да вдъхновява, да сплотява хората, да бъде източник на толерантност.

Спортът дава волята да бъдете шампиони – да преминавате през силни и по-трудни моменти, да се учите от разочарованията, да работите в екип. Спортът ви учи да давате най-доброто от индивидуалните ви качества и да имате доверие в себе си.

Не на последно място, спортът е здраве. Той докосва сърцата на както на млади, така и на възрастни и е начин да се грижим за физическото и психическото здраве. Благодаря на всички вас, че сте посланици на спорта и здравословния начин на живот! Благодаря и на Световната организация по гребане и на организаторите на първенството за поетия силен ангажимент да насърчавате спортуването, да предоставяте повече възможности на спортистите и спортните организации и да осигурявате здравословна спортна среда за младежите.

Скъпи спортисти, днес виждам млади таланти, положителни емоции и истинско тържество на спорта. Продължавайте да бъдете вдъхновение! Дерзайте и успех на Световното първенство по гребане – Пловдив, 2023 г.“, добави Мария Габриел в приветствието си по време на официалното откриване.

„За мен е чест да бъда сред най-добрите млади гребци в света. Горд съм, че това първенство се провежда именно в Пловдив – град, който се е доказал като отличен домакин за състезанията в този спорт“, заяви министърът на младежта и спорта Димитър Илиев.

„Благодаря на организаторите за положените усилия. Вярвам, че шампионатът ще протече отлично, защото разполагаме със страхотна инфраструктура – гребния канал в Пловдив. Пожелавам успех на всички състезатели и треньори. Сигурен съм, че ще дадете всичко от себе си, ще постигнете поставените цели и ще си тръгнете от България удовлетворени. Бъдете здрави и преследвайте мечтите си“, добави министър Димитър Илиев в своето приветствие.

„За мен е чест да приветствам от името на Община Пловдив и кмета Здравко Димитров участниците на Световното първенство по гребане до 23 години. Радостен съм, че за пореден път Община Пловдив е домакин на това емоционално спортно изживяване. Пловдив може да се гордее с това, че е град, в който се организират и провеждат състезания по гребане от най-висок ранг. За пореден път ще покажем пред света колко хубав е нашият град и колко богата е неговата спортна история.

Нашият Гребен канал е на стратегическа позиция и разполага с всичко необходимо, за да сме на световно ниво. Гребането донесе много гордост и жизненост на нашия град и се надяваме, че тук ще продължат да се провеждат редица състезания на национално и международно ниво“, заяви заместник-министърът на Пловдив Георги Титюков и пожела на състезателите и треньорите от участващите страни „на добър час“.

От името на Международната федерация по гребане приветствие отправи членът на Изпълнителния комитет Патрик Ромбаут.

В Пловдив ще пристигне и президентът на Международната федерация Жан-Кристоф Ролан.

Мария Габриел и Димитър Илиев се видяха с българския национален отбор, президентът на Българската федерация по гребане Свилен Нейков, треньорът на България Румяна Нейкова и председателя на организационния комитет на световното първенство Иван Попов. Вицепремиерът и министърът на спорта пожелаха и лично успех на родните гребци.

България ще участва с три лодки на световното първенство - Емил Нейков (скиф), Иван Янкулов и Цветомир Маринов (двойка без кърмчия) и Станислав Григоров и Иван Йорданов (двойка скул лека категория).

Други от Други спортове

Фюри: Дадоха победата на Усик заради войната в Украйна

"Усик спечели няколко рудна, но аз съм убеден, че спечелих повече. Страната му е във война и хората обикновено застават на страната на тези, които са във война. Вярвам, че спечелих този мач

Петър Стойчев стана първият българин, проплувал протока Молокай в Хавай!

Легендарният български плувец в открити води Петър Стойчев прибави и хавайския проток Молокай към прекосените от него. Ето какво написа той във фейсбук след подвига: "От тъмно до тъмно

Наш борец стигна до схватка за олимпийска квота

Българският национал Магомед Рамазанов направи перфектна серия от победи с техническо превъзходство на олимпийските квалификации по борба в Истанбул, а Миглена Селишка преодоля първите две от общо

Йоана Илиева - от “аз бях най-слабата” до вдъхновение за бъдещето на фехтовката!

Изключи социалните си мрежи и спечели най-нервното състезание, за да стигне до Париж. Сега има не мечта, а цел, защото вярва в нея - олимпийски медал Едно лъчезарно българско момиче през 2023 г

Стилияна Николова спечели историческата европейска купа с първите "крос битки"

На полуфинал с бухалки Стили отстрани Боряна Калейн в българско дерби Стилияна Николова спечели първата в историята европейска купа по художествена гимнастика.  Състезанието се провежда в Баку

>