Шефът на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив показа УНГ операция на живо на медсестри от страната

17.07.2023 07:25 24 часа Пловдив онлайн
Проф. Карен Джамбазов направи операция на живо ред медицински специалисти от цялата страна.

Какви са предизвикателствата и тънкостите по време на целия процес на УНГ операциите разкриха по време на двудневен курс за специалисти по здравни грижи от различни специалности на медицината в Пловдив. Тази година темата беше „Съвременни аспекти и предизвикателства в оперативното лечение на параназалните синуси и слъзни пътища”.

Медицински сестри от Пловдив и страната взеха участие в обучението, за да чуят интересни случаи и примери от работата на екипa на единствения по рода си в страната Интегрален център, който се намира в УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД - Пловдив.

Ръководител на обучението беше проф. д-р Карен Джамбазов, д.м., председател на Българското сдружение по оториноларингология и хирургия на глава и шия, ръководител на Катедра по УНГ болести към МУ - Пловдив, и изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Георги”.

Неговата откриваща лекция “Въведение в ендоскопската оптическа подкрепена ендоназална хирургия” върна лентата 20 години назад, за да разкаже за развитието и методите на УНГ операциите и да проследи исторически и любопитно как се стига до модерния и много по-лесен начин за интервенция на различни заболявания днес. Той даде примери с интересни случаи в дългогодишната си кариера и обясни основите на част от неговата работа.

На втория ден в практичната част от курса участниците имаха възможност да присъстват на хирургия на живо. Те наблюдаваха две операции в реално време, извършени от проф. Джамбазов и ст. мед. специалист Щерева, като той обясняваше през цялото време случващото се и отговаряше на въпроси. Щерева посвети колегите си в своята работа като операционна сестра в тази област и демонстрира нагледно пряката предоперативна подготовка на операционната зала и пациентите, като ги въведе и във възможностите на ендоскопската апаратура и инструментариум. 

Цел на курса беше запознаването на специалистите по здравни грижи със спецификите на предоперативната, интраоперативната и постоперативната грижа при пациенти със заболявания на околоносните кухини и слъзните пътища, както и с предимствата и предизвикателствата на ендоскопската ендоназална синус хирургия.

В курса взеха участие над 60 медицински специалисти по здравни грижи от различни специалности. 

Други от Нашите лекари

Лекари от УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив откриха тумори у деца при профилактика в Пазарджик

Дългогодишни проблеми в здравословното състояние на  деца бяха открити при безплатните профилактични прегледи, проведени в Пазарджик под ръководството на началника на Клиниката по детска хирургия към

Кметът на Пловдив с поздравителен адрес до д-р Веселина Кабакчиева от МБАЛ „Медлайн“

Кметът на Пловдив Костадин Димитров изпрати поздравителен адрес на хирурга от болница „Медлайн“ д-р Веселина Кабакчиева. От името на община Пловдив, на вашия пациент Георги Желязков Димитров от град

Проф. Ангелина Влахова е новият декан на Факултета по дентална медицина в МУ-Пловдив

Проф. Ангелина Влахова е новият декан на Факултета по дентална медицина в МУ-Пловдив.  Тя бе избрана след балотаж от 86 делегати  на проведеното днес Общо събрание.  Досегашният декан доц

38 отличници завършват Медицинския факултет в Пловдив

38 отличници завършват с успех над 5.50 Медицинския факултет на МУ-Пловдив, съобщиха от висшето училище. На тях ще им бъдат връчени  грамоти, плакети и стетоскопи на тържествената церемония

Проф. Шивачев остава шеф на детската хирургия в “Пирогов”, нищо че е “скъсан” на изпита (Обзор)

Професорът: Искам да разбера кой е сложил ниската оценка на работата ми. Може да не ми подновят договора Макар да бе “скъсан” на конкурс за шеф на Клиниката по детска хирургия в “Пирогов”

>