Гърци прииждат в Пловдив за концерта на най-големия им певец Йоргос Даларас (видео)

11.07.2023 20:48 Радко Паунов
Йоргос Даларас за първи път ще пее в Пловдив на 2 септември.

Знаменитият изпълнител идва с внушителен бенд от най-добрите музиканти в южната ни съседка

Цяла гръцка колония от близките погранични населени места се очаква да се изсипе в Пловдив на 2 септември за концерта на знаменития Йоргос Даларас. Бардът, пълнил най-престижните зали по света, както и стадион "Уембли", ще пее за първи път на Античния театър.

"Организираме се цяла група от Комотини. Миналата година го гледахме в Солун и беше невероятно изживяване. Много по-близо ни е Пловдив, отколкото да пътуваме до втория град на Гърция или до Атина, за да гледаме Даларас", каза пред "24 часа" Деспина Теодориду.

И българката Деси Танчева, която от десетилетия е омъжена за грък и живее в Комотини, се кани да пътува с приятели до Пловдив за концерта.

"Това е изпълнител легенда. Пее във всички стилове - ребетико, лаикос, класика, латино, поп. Гърците го боготворят", описа Танчева.

Наричат Даларас още „бащата на гръцки блус”, песните му са смислени, интелигентни и с послания, а музиката - впечатляваща. Бендът му е внушителен и включва най-добрите изпълнители на бузуки, пиано, китари, акордеон, контрабас, флейта, саксофон, барабани. "Даларас е перфекционист и няма как случайни музиканти да му свирят", коментират в южната ни съседка. 

Пял е с най-големите световни звезди като Стинг, португалката Дулсе Понтеш, Брус Спрингстийн, Пако де Лусия, Ал ди Меола, Питър Гейбриъл.

"Тези партньорства не са случайни и се дължат преди всичко на лични контакти и уважение", сподели  преди години пред "24 часа" Даларас.

За него е било мечта да пее с Пако де Лусия и тя се сбъдва. "Той е прекрасен музикант, добър човек и приятел, обичам го", казва за гръцкият певец самият Пако де Лусия.

Емблематична е песента  „Mad About You” (известна като Trelos gia Sena на гръцки), която Даларас записва със Стинг. Тя съчетава уникалните гласове на двамата.

„Винаги съм се възхищавал на Стинг заради хубавия му глас и песните, които пише. Също и заради обществените му каузи за човека и за природата”, казва гръцкият изпълнител.

С португалката Дулсе Понтеш имат многобройни участия. Прочута е общата им версия на нейната страстна „O mare e tu”, а винаги, когато я изпълняват, античният театър "Иродио" под Акропола в Атина изригва в аплодисменти.

Паметни са участията на Даларас и с Горан Брегович. Заедно издават албум в края на 90-те години. "За първи път срещнах български певици, които Горан доведе в Атина. Те изпълняваха български народни песни. Имат много високи гласове - тези традиционни български песни, които не знаеш дали са песни, с които оплакват, или са песни за радост", обяснява гръцкият бард.

Подготвил е за Пловдив богат репертоар с песни, които обединяват Изтока и Запада. И разбира се, няма да мине без прочутото ребетико.

Други от Афиш

Показват 44 снимки с големия бас Борис Христов в Пловдив

44 фотоса с лика на Борис Христов ще бъдат показани на 14 май от 17,30 часа в дома на културата в Пловдив. Изложбата е по повод 110 г. от рождението на големия бас и ще бъде във фоайето на втория

Яйца и концерти ни готвят по празниците в Пловдив - ето програмата

Боядисване на яйца и много концерти включва великденската програма, подготвена за празничните дни в Пловдив. Кулминацията е на 6 май, когато на площад „Стефан Стамболов" до шадравана с пеликаните от

От 450-те хита на Стефан Диомов само 23 ще звучат в мюзикъла “Здравей, как си, приятелю”, но подбрани с любов

Премиерата ще е на 20 и 21 април в Музикалния театър От над 450-те песни, които е написал Стефан Диомов, диригентът и аранжор Георги Милтиядов е подбрал първоначално около 40 от най-известните хитове

Великият китарист Ингви Малмстийн ще изнесе концерт в Пловдив на 20 юни

Един от най-великите китаристи на всички времена Ингви Малмстийн ще изнесе концерт на Античния театър в Пловдив. Шоуто му е на 20 юни. Големият изпълнител  е икона на рок музиката

Eто програмата на Държавна опера-Пловдив до края на март

Ето програмата на Държавна опера-Пловдив до края на месец март. "Дон Карлос" 22 март, петък,  19 часа  Дом на културата "Борис Христов Диригент - Григор Паликаров Солисти - Александър Носиков

>