Командос убива полицай от ревност – делото мина за трети път през военен съд с 2 оправдателни присъди

07.07.2023 12:41 Ваня Драганова
Ангел Желязков във Военния съд в Пловдив по време на едно от съдебните заседания.
Загиналият Добромир Лазаров, съперник на командоса Ангел Желязков
Дознателката Люба Алексова

“Деянието на Ангел Желязков не е обществено опасно, а е общественополезно и правомерно и не обосновава нито наказателна, нито гражданска отговорност за подсъдимия.”

Това се чете в мотивите към оправдателната присъда на бившия командос от Пловдив, който на 20 май 2018 г. наръга смъртоносно съперника си Добромир Лазаров за сърцето на карловската дознателка Люба Алексова.

Решението, че той е невинен по обвинението в

убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана,

е на Военноапелативния съд в София и вече е обжалвано пред ВКС.

Всичко започва от любовния триъгълник, в който в един момент заживява полицайката Алексова.

Двамата с Ангел Желязков, който служи в спецчастите, се запознали през 2008 г. Постепенно приятелството им прераснало в интимна връзка и заживели заедно.

В края на 2016 г. след скандал Алексова се изнесла на квартира, но продължили да се виждат и тя често нощувала при Желязков.

През май 2017 г. жената била назначена като инспектор в отдел “Разследване” в РПУ в Карлово. По това време получила покана за приятелство във фейсбук от полицая Добромир Лазаров, после той отишъл в кабинета и обяснил, че я харесва.

Отговорила му, че има сериозна връзка с друг мъж и може да бъдат само колеги. Лазаров също имал приятелка, с която съжителствал, но

бил упорит в ухажванията си

и двамата с Алексова се сближили.

След няколко месеца Желязков научил за отношенията им, преглеждайки съобщенията в нейния телефон. Жената обяснила, че не става дума за интимни контакти, а и срещите им вече са приключили, но командосът се усъмнил и написал съобщение на приятелката на Лазаров, че мъжът има връзка с жената, към която има сериозни намерения.

Полицаят отрекъл, но продължил да се вижда с Алексова и приятелката му го напуснала. Тогава полицаят започнал да притиска дознателката да се раздели с Желязков, твърдейки, че не той е човекът за нея, и настоявал да се съберат. Алексова отказала.

Лазаров споделял за силните си чувства на майка си, сестра си и дори на бившата си съпруга, а в опита си да накара Алексова да напусне Желязков един ден се обадил по телефона и я

заплашил, че ще се самоубие със служебното си оръжие

на терасата на жилището си в Сопот.

На 16 май 2018 г. Алексова пак била в дома на Желязков в Пловдив и двамата се скарали, защото той повдигнал въпроса за продължаващите контакти с другия мъж.  

Тогава тя решила да преустанови отношенията си с Лазаров и да остане само с Желязков и на другия ден съобщила на полицая, че това е краят. Поискал телефона на съперника си, тя отказала, но той намерил номера чрез бившата си жена, която била военнослужещ.

Лазаров се свързал с Желязков, докато разговарял с Алексова, за да я накара да се върне при него. Още преди да разбере с кого говори, жената чула репликата: “Ще те убия, пе*ерастче!”.

После звъннал самият Желязков, но тя скрила, че в момента е с Лазаров. Вечерта обяснила на командоса, че няма защо да предприема нищо и че

сама ще реши проблема

На фаталния 20 май 2018 г. Лазаров пристигнал в Пловдив и настоял да се видят с Алексова. Бил изключително превъзбуден и нервен.

Докато двамата разговаряли в заведение, Желязков няколко пъти звънил на приятелката си, но тя не вдигнала. Той си сипал ракия, после си извикал такси и тръгнал към квартирата , като продължавал да звъни по телефона.

В един момент тя вдигнала, Лазаров разбрал, че говори с конкурента му, и се вбесил. Без да му дава обяснения, Алексова се качила в колата си, намерила Желязков и тръгнала да го кара към дома му в кв. “Кючук Париж”.

В това време Лазаров звънял на конкурента си и жената чула да му казва: “Ще те намеря!”. Желязков отвърнал: “Пил съм. Ела друг път!”, и затворил.

Полицаят продължил да звъни и докато шофирала, Алексова чувала крясъци и заплахи с убийство. Призовавала Желязков да не вдига, но той не я послушал и при един от разговорите казал на другия мъж адреса си.

Когато спрели пред блока на командоса, жената позвънила на Лазаров и го попитала: “Какво искаш? Не разбра ли, че е пиян и неадекватен?”. Той заявил: “Това не ме интересува! Аз също не съм адекватен!”.

  Още в колата Желязков настоявал пред приятелката си да предаде на любовника си, че не може да се бие в момента. После

извадил от кожен калъф нож, който държал в автомобила

Алексова повтаряла, че оръжието няма да му трябва, после се обадила на полицая и го предупредила, че командосът има нож и отново го помолила да не идва.

В отговор отритнатият мъж заявил, че ще завре оръжието в задните части на съперника си. След известно време – малко след 23 часа, се появил с колата си и Алексова тръгнала към него, а Желязков вървял след нея с ножа.

Тя опитала да предотврати конфликта, но Лазаров започнал да нанася удари с юмруци на Желязков през нея и жената паднала на земята.

Командосът се отбранявал с ножа и нанесъл на полиция няколко рани, после успял да го прободе смъртоносно в сърцето и белия дроб. Когато рукнала кръвта, Алексова се обадила на телефон 112 и двамата с Желязков се опитали да помогнат на ранения.

Лазаров попитал Желязков: “Какво направи?”, а другият отвърнал: “Аз нали ти казах да не идваш. Опропасти ми живота!”. Линейка закарала Лазаров в болница, но след около 2 часа починал от острата кръвозагуба.

Делото тръгна през 2019 г. във Военния съд в Пловдив, който оправда Желязков по обвинението в умишлено убийство, но го призна за виновен за причинена смърт при превишаване на пределите на неизбежната отбрана. Присъдата беше 4 години и 3 месеца затвор.

През 2020-а Военно-апелативният съд го оправда, но ВКС върна делото за ново разглеждане. Друг състав на военните апелативни магистрати постанови наказание от година и половина условно, но върховните съдии отново върнаха процеса на въззивната инстанция.

При третото разглеждане Желязков беше обявен за невинен в превишаване на пределите на неизбежната отбрана.

“Фактите по конкретния случай несъмнено сочат, че предприетата от подсъдимия Ангел Желязков защита не е надхвърлила необходимото за отблъскване на нападението на пострадалия Лазаров.

Това е така, тъй като, макар пострадалият да е бил наясно, че подсъдимият държи в ръката си нож, той се е втурнал към него, разчитайки на физическото си превъзходство, наричайки го “пе*ерастче” и обявявайки, че “ще му завре ножа в задн*ка”.

При нападението пострадалият е бил наясно и че
подсъдимият е пил алкохол

и е разчитал, че поради това ще е затруднен в отбраната си, независимо от ножа в ръката му.” Това е записано в наскоро публикуваните мотиви към съдебното решение.

“Няма как да се съглася с оправдателната присъда, при положение че Желязков е чакал Лазаров с нож в ръката. Той е отговарял на обажданията му и сам му е дал адреса си очевидно с намерението да се саморазправи с него.

Преди фаталния удар му е нанесъл и други, този във врата е направо зверски. А когато ножът е проникнал в тялото на Лазаров, е засегнал 2 жизненоважни органа, което показва, че острието е завъртано.

В никакъв случай не става дума за чиста отбрана, Желязков е предприел много повече действия, отколкото е било нужно, за да се защити”, коментира пред “24 часа” адвокатът на близките на убития Кирил Николов.

Жалбата му до ВКС вече е факт и този път върховните магистрати ще трябва да решат делото, възможности за повече връщане няма.

Други от От Пловдив

3421 са свободните места за първолаци в Пловдив, почна кандидатстването

Заявления за първо класиране се подават до 5 юни Родителите на бъдещите първокласници могат да подават заявления за прием на адрес priem.plovdiv.bg, съобщиха от община Пловдив

С 16 нарушения на пътя е Кристиан, причинил кървавата баня в Пловдив с две жертви и трима ранени (Допълнена)

Има и причинена катастрофа за неспазена дистанция, но според шефа на КАТ той не бил рисков водач Наблюдаващият прокурор отказа да съобщи дали в джипа ковчег са намерени бутилки с алкохол

Местят в Интензивното ранените и пострадалия пожарникар при катастрофата с 2 жертви в Пловдив

Момчето и момичето, на по 22 години, които са се возили на задната седалка в разбилия се тази нощ джип в дърво на бул. "Руски" в Пловдив, ще бъдат преместени в Клиниката по анестезиология и

Връчиха златен почетен знак на бившия шеф на Апелативния съд в Пловдив за пенсионирането му

Бившият шеф на Апелативния съд в Пловдив Георги Чамбов се пенсионира и по този повод Съдийската колегия на ВСС го поощри  с „личен почетен знак първа степен-златен" и с парична награда в размер на

Катастрофа затруднява движението по Карловско шосе, двама са в болница

Двама пострадали са откарани в болница след катастрофа на Карловско шосе в Пловдив, в посока село Труд. Изчакват се резултатите от прегледите им, съобщиха от полицията

>