Работещите в Спешна помощ се пенсионират като миньори и водолази - с I категория (Обзор)

06.07.2023 21:12
Заради побоя над медик през януари Спешното отделение във Враца бе завардено от полиция.
През януари тази година 37-годишен медицински брат от Враца бе зверски пребит с юмруци

Работещите в Спешните центрове в страната да се пенсионират при условията на най-тежката - първа категория труд. Това предложение е изпратило Министерството на здравеопазването до социалното.

В момента работещите в центровете за спешна медицинска помощ са трета категория труд. Предстои да се сформира междуведомствена работна група, която ще обсъди възможностите и сроковете, обясни здравният министър Христо Хинков пред БНТ.

В първа категория влизат хората, които са били специалисти и шефове, работещи под земята в рудници, хидротехнически обекти, в тунелното и подземното минно строителство. В нея са и минни спасители, водолази и работещи в кесони. В най-тежката категория попадат и пилоти, щурмани, радисти, бордни инженери, парашутисти, стюарди. Тук са и част от работниците в атомната електроцентрала и в металургията. В първа категория влизат още екипажи на кораби, специализирани за превоз на химически вещества, нефтопродукти и въглища, както и работещи в машинното отделение на плавателни съдове от морския флот (без тези в крайбрежния флот).

През тази година жените в първа категория се пенсионират на 50 г. и 4 месеца, а мъжете на 54 г.

Едва 40 българи са се пенсионирали с първа категория през миналата година.

22 778 души са имали смесен стаж, тоест част от него е натрупан и в професии, определени за първа и втора категория. В този случай три години стаж от първа категория или четири години от втора се зачитат за пет години от трета. Предложението на здравния министър е заради тежките условия за спешните медици.

Само през миналата година жертва на агресия са били 26 екипа в София, а според проучване на Българския лекарски съюз 55% от медиците у нас са ставали жертва на физическа агресия.

През януари тази година 37-годишен медицински брат от Враца бе зверски пребит с юмруци от роднина на загинало на място в катастрофа тригодишно момче. Миналия август 25-годишна докторка от Шумен бе душена от мъж и жена по време на нощно дежурство, защото искали детето им да бъде прегледано преди другите пациенти.

В четвъртък служители на Спешна помощ излязоха на протест пред здравното министерство с искане за увеличение на възнагражденията. Те настояват с 30% да се повишат заплатите на медицинските специалисти, а с 60% - на шофьорите. В момента средната заплата на лекар с една специалност в спешно отделение е 2630 лв, 1270 лв. получават парамедиците, а шофьорите на линейки - 1160 лв. Общо в системата работят около 8000 медици.

Половината от работещите в центровете за спешна помощ са над 50 г. и трудно се намират нови кадри. Ремонтите на центровете за спешна помощ не са завършени, тъй като проектът за модернизиране на системата се провали и сега ще се наложи да връщаме европейски средства, обясни председателят на синдикат “Защита” Красимир Митов.

Други от Докторе кажи

Д-р Аспарух Илиев: Новият вариант на коронавируса не е лек

COVID-19 атакува с нов вариант, наречени „флирт". Ръководителят на лаборатория в Берн, д-р Аспарух Илиев, каза в „Твоят ден" по "Нова нюз", че протичането му е сходно с предишните варианти

Тези билки изхвърлят шлаки и токсини от дебелото черво

Хиляди българи решават проблема със запека с помощта на Колон Клийнър В червата на всеки от нас могат да се натрупат до 15 кг отрови, които могат да причинят тежки последствия за организма

Няма нови случаи на коронавирус у нас

Не са регистрирани нови случаи на коронавирус в страната през последното денонощие, съобщават от Единния информационен портал. За последното денонощие са направени 194 теста, всички - антигенни

Галя Кондева за частната детска болница: Не ми е упражняван никакъв лобистки натиск

„Постъпвайки в Министерството на здравеопазването, една от първите преписки, които ми бяха предоставени, беше точно тази, която е входирана на 6 март към министъра на здравеопазването с всички

Раждане чрез операция удвоява риска за неуспешна ваксината срещу морбили

Раждането чрез цезарово сечение удвоява възможността за неуспех на ваксината срещу морбили, предупредиха учени с публикация в сп. Nature Microbiology. Проучването на британския университет Кеймбридж

>