Педиатрията: Истината за двете деца, която частна болница ползва за реклама

05.07.2023 13:52
Специализираната болница по детски болести – „Проф. д-р Иван Митев" Снимка: Столична община

Двете деца не са транспортирани в животозастрашаващо състояние. Децата са били стабилни, на спонтанно дишане без нужда от кислородотерапия или друг вид подпомагане на жизнените функции, гласи позиция на ръководството на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев". Позицията е по повод платена рекламна публикация на частна болница под заглавие „Две деца в критично състояние изпратиха за лечение в Плевен от детската болница „проф.д-р Иван Митев в София”, публикувана 03. 07. 2023 г. 

Публикуваме цялата позиция на детската болница:

Във връзка с рекламни публикации на частна болница под заглавие „Две деца в критично състояние изпратиха за лечение в Плевен от детската болница „проф. д-р Иван Митев в София”, се налага да изясним фактите, защото материалът е пълен с некоректни внушения и с твърдения, които са далеч от истината.

Твърдения на рекламодателя: „Специализирана линейка и екип от клиниката за майчино и детско здраве ,Мама и Аз' пътува до столицата, за да поеме за лечение в Плевен две деца в животозастрашаващо състояние“.

Фактите: Твърдението не отговаря на обективната истина. Двете деца не са транспортирани в животозастрашаващо състояние. Децата са били стабилни, на спонтанно дишане без нужда от кислородотерапия или друг вид подпомагане на жизнените функции. Нещо повече – за всеки специалист, на когото поне веднъж се е налагало да транспортира деца в критично състояние следва да е ясно, че няма как в една линейка един екип – лекар и сестра, да полага адекватни грижи за повече от един критичен пациент, още по-малко в кърмаческа възраст.

Превеждането на децата в Плевен се наложи не, за да бъдат спасявани, а за да получат специфични сестрински грижи, които родителите нямат възможност да им предоставят в домашни условия – хранене през сонда/гастростома, тоалет и аспирация, а също така и поради високата натовареност на Клиниката ни с реално критично болни новородени от цялата страна.

Твърдения на рекламодателя: „Поради невъзможността да им бъдат предоставени необходимите интензивно наблюдение и грижи и с аргумента, че те вече са надскочили възрастта за неонатология от там се обръщат за съдействие към колегите си в Плевен. Те създават организация и в спешен порядък децата са транспортирани и настанени в интензивното детско отделение на ,Мама и Аз'...“

Фактите: Клиниката по неонатология на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев" е с трето ниво на компетентност и на всички неонатолози и акушер-гинеколози в страната е ясно, че в нея постъпват най-тежките случаи на новородени деца от цяла България. Никой от екипа на болницата ни никога не е заявявал, че не могат да бъдат предоставени необходимите интензивно лечение и грижи за децата. Още по-абсурден аргумент е надхвърлянето на неонаталната възраст от 28 дни след раждането. От цитирание пациенти – момче и момиче – момченцето е лекувано в Клиниката ни по неонатология почти четири месеца – в периода 09.03.2023г. - 26.06.2023г. Момиченцето е било на лечение в същата структура в периода 02.05.2023г. - 26.06.2023г. Нашите специалисти са положили всички необходими грижи за лечението им в критичния за тях период.
Не става ясно и за какъв спешен порядък и организация претендира рекламодателят след като за трансфера на децата се знаеше 4 дни по-рано, а непосредствено преди транспорта ръководителят на екипа от плевенската болница имаше време за кафе и общи разговори в администрацията на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев".

Твърдения на рекламодателя: „Децата са диагностицирани с хипоксично-исхемична енцефалопатия – увреждане на мозъчната функция поради намален приток на кислород към мозъка, и с атрезия на хранопровода – състояние, при което хранопроводът не се свързва със стомаха, а „завършва сляпо“ и погълнатата храна не може да достигне до стомаха на детето“.

Фактите: Посочените диагнози на децата са правилни, но рекламодателят не уточнява, че неговите екипи нямат принос в това отношение, тъй като пациентите са диагностично уточнени много преди транспортирането им до Плевен и лекувани по следния начин:

Момченцето постъпва в Клиниката по неонатология на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев" за интензивно лечение след оперативна корекция на тежка вродена малформация – атрезия на хранопровода, извършена в УМБАЛСМ „Пирогов“. Поради невъзможност на родителите да полагат специфични грижи в дома им – аспирация, хранене през сонда/гастростомата и тоалет, е задействана административна процедура по настаняването му в Дом за медико-социални грижи за деца (ДМСГД), гр. Плевен.
Момиченцето е родено с тежка перинатална асфиксия и хипоксично-исхемична енцефалопатия трета степен, с необратими мозъчни увреждания. Храни се през сонда и е на антиконвулсивна терапия. Диагностиката и лечението и на това дете започват от родилното отделение и продължават в максимално разширени параметри в Клиниката по неонатология на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев".

И двете деца, преди транспортирането им в Плевен – в болницата, която си е поръчала тази некоректна реклама, бяха в напълно стабилно състояние, на спонтанно дишане, без нужда от кислородотерапия.

Твърдения на рекламодателя: „Богатият клиничен опит на плевенските педиатри, високотехнологичната апаратура с най-модерни възможности за поддържане и съхраняване на живота на децата прави ,Мама и Аз’ единственото място в страната, където може да бъде предоставена адекватна интензивна, дългосрочна и безплатна грижа за деца с подобни тежки диагнози.“

Фактите: Според твърденията на частната болница в Плевен, до нейното появяване преди няколко месеца, в България не е имало място, в което на децата да се предоставя адекватна интензивна, дългосрочна и безплатна грижа. Никъде в рекламното съобщение не се цитира каква е високотехнологичната животоспасяваща апаратура, която съществува единствено на територията на частната структура в гр. Плевен. За числеността на екипа, неговите възможности и професионални умения също няма конкретика.

Екипът ни смята, че медийното отразяване на теми в ресор „Детско здравеопазване“ не би трябвало да се профанизира до нивото на псевдоексклузивитет и претенции за уникалност и неповторимост на извършените медицински дейности. Особено когато тези претенции се базират на видоизменена фактология или откровена манипулация.

За нас най-важната цел остава подобреното здравословно състояние на пациентите ни и доверието на техните родители. Всичко това постигаме не със сензации, а с реално изпълнени високи стандарти на медицинската дейност и лично отношение към всяко семейство.

Други от Докторе кажи

Д-р Аспарух Илиев: Новият вариант на коронавируса не е лек

COVID-19 атакува с нов вариант, наречени „флирт". Ръководителят на лаборатория в Берн, д-р Аспарух Илиев, каза в „Твоят ден" по "Нова нюз", че протичането му е сходно с предишните варианти

Тези билки изхвърлят шлаки и токсини от дебелото черво

Хиляди българи решават проблема със запека с помощта на Колон Клийнър В червата на всеки от нас могат да се натрупат до 15 кг отрови, които могат да причинят тежки последствия за организма

Няма нови случаи на коронавирус у нас

Не са регистрирани нови случаи на коронавирус в страната през последното денонощие, съобщават от Единния информационен портал. За последното денонощие са направени 194 теста, всички - антигенни

Галя Кондева за частната детска болница: Не ми е упражняван никакъв лобистки натиск

„Постъпвайки в Министерството на здравеопазването, една от първите преписки, които ми бяха предоставени, беше точно тази, която е входирана на 6 март към министъра на здравеопазването с всички

Раждане чрез операция удвоява риска за неуспешна ваксината срещу морбили

Раждането чрез цезарово сечение удвоява възможността за неуспех на ваксината срещу морбили, предупредиха учени с публикация в сп. Nature Microbiology. Проучването на британския университет Кеймбридж

>