Пловдивчани: Да не би да пръскат с препарат, който размножава комарите?

30.06.2023 15:22 24 часа Пловдив онлайн
Пръскане срещу комари - снимката е илюстративна. Снимка: Архив

765 000 лева харчи общината за битка с насекоми, кърлежи, плъхове и листни въшки

С какво пръскат? Да не би с нещо, което кара комарите да се размножават още повече?

Тези въпроси задават пловдивчани, след като не виждат никакъв ефект от битката с насекомите това лято. "След 19 часа не смея да се покажа навън. Безпощадни са. Късат живо месо", твърди жителка от ул. "Младежка". Ценители на оперното изкуство пък ходят на Античния театър въоръжени с репеленти. Иначе било невъзможно да се изгледа спокойно един спектакъл.

В целия Пловдив това лято нашествието на комари е невиждано. От градската управа твърдят, че не са спирали да пръскат. Хората обаче не вярват, защото виждат резултата.

Еколози твърдят, че в близките населени места около Пловдив не пръскат и комарите прииждали оттам в града.  За да се установи ефекта от борбата с тях, преди години биолог от РЗИ заставаше на определено място около Гребната база и броеше колко комари ще го ухапят преди и след пръскане. Тази практика обаче е преустановена, защото никой не желае да се подлага на такова изтезание вече.

Тази година община Пловдив е заделила 765 000 лева за борба с комари, кърлежи, плъхове и всякакви вредители - листни въшки, бяла американска пеперуда и други. Хората обаче не виждат на този етап ефект от борбата.

В същото време градската управа информира за поредните пръскания срещу комари.

На 3 юли ще обработват дървета и храсти в районите "Тракия", "Северен" и "Западен" срещу възрастните кръвосмучещи. На 4-и и 5-и отново ще мине през трите района, а също и в траурните паркове.

На 6-и и 7-и ще третират в "Южен", "Източен" и "Централен". На 10-и пък ще пръскат в тези три района.

Обработките се извършват от „Дезинфекционна станция“ с биоцидни препарати, разрешени за употреба от здравното министерство. При влошени метеорологични данни (дъждовно и ветровито време) дейностите ще продължи при следващ работен ден с подходящи за обработките условия, уточняват оттам.

Други от От Пловдив

Окончателно: 32 г. затвор за убийците на клошаря Лалко на Джумаята в Пловдив

В продължение на 10 минути биячите нанесли 20 удара по несретника, като вдигали  и изправяли тялото на жертвата Общо 32 години затвор получиха Кирил Стоянов и Цанко Петрунов

Гросмайстор Виктория Радева: Сега в България не е време за експерименти, ГЕРБ са сериозна партия

Гросмайстор Виктория Радева е европейска шампионка с отбора на България през 2023 г., 3 пъти републикански шампион за жени, 11 пъти  - за девойки, и е печелила много други състезания

Емили Тротинетката празнува рожден ден в чужбина през юли, не може да се яви в съда

Отложиха делото за вързаното като куче момче заради болен адвокат "На 9 юли ще бъда извън страната, ще празнувам рождения си ден", с този аргумент познатият като Емили Тротинетката Даниел Йорданов

Аварии по мрежата оставиха без вода мнозина в Пловдив и региона

Много жители на Пловдив и региона останаха тази сутрин без вода заради аварии по мрежата. За проблемите съобщиха от ВиК. В областния център пресъхнаха чешмите на живеещите на булевардите "Дунав"

Моторист и шофьор пострадаха при катастрофа на "Коматевско шосе" в Пловдив, движението е блокирано

29-годишен моторист и възрастен шофьор на автомобил пострадаха при катастрофа, станала тази сутрин на "Коматевско шосе" в Пловдив. За инцидента съобщиха от групата "Забелязано в Кючука"

>