Млад пловдивски лекар мина курс за оказване на помощ по въздух

30.06.2023 07:27 24 часа Пловдив онлайн
Д-р Владимир Илиев (вдясно).

Анестезиологът-реаниматор д-р Владимир Илиев от УМБАЛ "Св. Георги" е един от 97-те специалисти, който премина обучение за оказване на медицинска помощ по въздух. Курсът се проведе във ВМА.

По време на обучението, продължило 10 дни, се представи спецификата на авиационната дейност и стрес при полета: шум, вибрации, температурни амплитуди, осветление, хипоксия, ускорения, умора. Д-р Владимир Илиев работи и с малките пациенти на Клиниката по детска хирургия.

“Стресът и отговорността са огромни, но възможността да помогнеш за живота на пациент наистина доставя радост за лекарите”, казва той.

Желанието му да бъде част от екип на въздушна помощ идва години преди в България темата да стане актуална и наболяла.

“За пациент, изпаднал в беда, без значение дали при пътно произшествие, планински спорт или битова травма, е от особено значение навременно да му се оказаже адекватна помощ и да бъде транспортиран до болница с необходимите звена. В практиката ми съм виждал многобройни случаи, които за съжаление достигат при нас след толкова много загубено време в транспорт с линейки и понякога, колкото и да се стараем и да даваме всичко от себе си, не можем да помогнем, защото за него е изтекъл така наречения “златен час“, добавя анестезиологът.
Курсът се е състоял основно от теоретично представяне на основните спешни състояния, налагащи незабавен транспорт, организация на HEMS в развитите страни и как се планира да се приложи в България. Във времето ще се проведат допълнителни обучения за спешна ехография по време на инцидент, ще се организират пътувания и в чужбина за обмен на практика с възможност за симулация на всякакви метеорологични, организационни и спешни ситуации.

Други от Нашите лекари

Лекари от УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив откриха тумори у деца при профилактика в Пазарджик

Дългогодишни проблеми в здравословното състояние на  деца бяха открити при безплатните профилактични прегледи, проведени в Пазарджик под ръководството на началника на Клиниката по детска хирургия към

Кметът на Пловдив с поздравителен адрес до д-р Веселина Кабакчиева от МБАЛ „Медлайн“

Кметът на Пловдив Костадин Димитров изпрати поздравителен адрес на хирурга от болница „Медлайн“ д-р Веселина Кабакчиева. От името на община Пловдив, на вашия пациент Георги Желязков Димитров от град

Проф. Ангелина Влахова е новият декан на Факултета по дентална медицина в МУ-Пловдив

Проф. Ангелина Влахова е новият декан на Факултета по дентална медицина в МУ-Пловдив.  Тя бе избрана след балотаж от 86 делегати  на проведеното днес Общо събрание.  Досегашният декан доц

38 отличници завършват Медицинския факултет в Пловдив

38 отличници завършват с успех над 5.50 Медицинския факултет на МУ-Пловдив, съобщиха от висшето училище. На тях ще им бъдат връчени  грамоти, плакети и стетоскопи на тържествената церемония

Проф. Шивачев остава шеф на детската хирургия в “Пирогов”, нищо че е “скъсан” на изпита (Обзор)

Професорът: Искам да разбера кой е сложил ниската оценка на работата ми. Може да не ми подновят договора Макар да бе “скъсан” на конкурс за шеф на Клиниката по детска хирургия в “Пирогов”

>