СЗО: Аспартамът може да бъде квалифицират като канцерогенен

29.06.2023 15:40
Аспартамът е част от повечето газирани напитки на пазара.

Аспартамът може да бъде квалифициран като канцерогенен, заедно с фризьорството, нощният труд и твърде горещите напитки (над 65 градуса). Това твърдят вътрешни лица от Агенцията за изследване на рака IARC към Световната здравна организация (СЗО), цитирани от Ройтерс. Според информационната агенция решението е взето по-рано този месец след среща на външните експерти на групата, но се очаква да бъде обявено официално през юли.

Нискокалоричният подсладител е одобрен за употреба в Европа като трапезен подсладител. Той е наличен в множество напитки, десерти, сладкарски изделия, млечни продукти, дъвки, нискокалорични продукти и такива за контрол на теглото. Колко опасен обаче може да боде аспартамът?

Дори СЗО да квалифицира подсладителя като канцерогенен, все още е рано да се каже какво означава това за безопасността на храните и напитките. Защото IARC не взема под внимание колко продукти може безопасно да се консумират от даден човек, както и колко често да става това, предаде bTV.

Подсладителят аспартам е обстойно изследван от десетилетия. JECFA – комисията, която се занимава с безопасността на хранителните добавки, също проучва въпроса и се очаква да изнесе данните от доклада си на 14 юли тази година. Това, което се знае към момента е, че възрастен човек с тегло 60 кг би трябвало да изпие около 36 кенчета с някаква диетична безалкохолна напитка в рамките на един ден, за да бъде изложен на риск. Тази оценка се споделя до голяма степен и от националните регулатори, включително тези в САЩ и в Европа.

Въпреки това аспартамът е многократно критикуван. Миналата година например френско проучване сред 100 000 възрастни показа, че хората, които консумират по-големи количества изкуствени подсладители - включително аспартам, имат леко повишен риск от рак. То обаче не успя да покаже, че подсладителят причинява повишен риск от рак.

Също така, в началото на 2000 г., проучване на института „Рамазини“ в Италия установи, че някои видове рак при лабораторните мишки и плъховете могат да бъдат свързани с аспартам. Методологията на изследването обаче беше поставена под въпрос.

Агенцията за изследване на рака също така смята да класифицира фризьорската професия като „вероятно канцерогенна“, тъй като коафьорите влизат ежедневно в контакт с боята за коса, която е пълна с химикали. Освен фризьорството, IARC планира да обяви за канцерогенно червеното месо, топлите напитки над 65 градуса и нощния труд съобщава още агенция Ройтерс.

Други от Докторе кажи

От Здравната каса ще поискат с бюджета за 2026 г. да се въведе електронна здравна карта

От Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще поискат с бюджета за 2026 г. да се въведе електронна здравна карта. Това каза на среща с журналисти управителят на НЗОК доц. Петко Стефановски

ВМА – първата болница в България с бърза активация на еЗдраве на място

Военномедицинска академия (ВМА) реализира първата в страната инициатива за улеснена активация на електронни здравни досиета директно в структурата на лечебното заведение

Проф. Ива Христова: COVID достигна пика си и се оттегля, но грипът настъпва

Огромна част от заболелите от грип остава скрита. При всички случаи те са много повече от официално регистрираните. Набират скорост и другите респираторни заболявания. Първо, разбира се, е SARS-CoV-2

Сънната апнея удвоява риска от Паркинсон

Хората с нелекувана обструктивна сънна апнея имат двойно по-висок риск да развият болестта на Паркинсон, показва ново мащабно изследване върху 13,7 млн. американци

Нова онлайн платформа за обучение ще подпомага българските педиатри

Нова онлайн обучителна платформа  „Основи на успешната детска болница" ще подпомага български педиатри. Програмата се реализира с помощта на Фондация „Америка за България"

>