Дани Каназирева за зала „Строител“: Харчене на милиони без ясни приоритети обрича на финансов колапс Пловдив

29.06.2023 09:25 24 часа Пловдив онлайн
Дани Каназирева и общинският съветник Евелин Парасков.

Групата на „Съюз за Пловдив“ няма да подкрепи предложението на Общината да купи залата за 5 млн. лева

Лидерът на „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева категорично се обяви против хаотичното харчене на милиони от пловдивските данъкоплатци, без да са определени ясни приоритети. Повод за острата й реакция е предложението до Общинския съвет градската управа да купи зала „Строител“ за 5 млн. лева, платени в две бюджетни години. Такова предложение е входирано отново на днешната сесия.

„Прекрасно е да придобием не само зала „Строител“, а и редица други частни имоти, които например попадат в зелени площи. Но дават ли си кметът и неговият екип ясна сметка, че бюджетът на Пловдив не е изчерпаема величина и че има граници за разходите, колкото и да са добри намеренията“, пита Каназирева.

Тя напомня, че само през този мандат са изтеглени два кредита общо за 84 млн. лв., които пловдивчани ще изплащат в продължение на 20 г.

„Освен тези дългове са поети и други задължения, например, 30 млн. лв. заем за ремонт на улици, взет в предходния мандат, който ще се погасява до 2027 г. Едновременно с това в бюджетите за следващия управленски мандат отсега са заложени в аванс милиони левове.

Ще посоча няколко примера. За стадион „Ботев“ са планирани 16,5 млн. лв. , които ще се изплащат на изпълнителя в три поредни години до 2025 г. А на последната сесия бяха гласувани още 6 млн. лева, разсрочени за две години. В три бюджетни години ще изплащаме и 16,5 млн. лв и на „Локомотив“.

Отделно от това, според Евелин Парасков, председател на групата на „Съюз за Пловдив“ Община Пловдив не е показала добри “умения” по мениджмънт на спортни съоръжения - зала “Олимпиада” е в окаяно състояние, новата зала “Дунав” се строи вече повече от 6 години, за “Колодрума” не може да си “изкара” парите си дори и за тока. В процес на изпълнение в момента са доста спортни обекти - стадионите на двата футболни гранда, за които имаме изтеглен кредит и плащания в следващите 3 бюджетни години, зала Дунав е пред финализиране, двете спортни зали в район “Западен”, спортен комплекс до елитните езиковите гимназии в район “Северен”.

Отделно се строят спортни игрища на Руската и Английската гимназии, за които Община Пловдив ще плаща и догодина. Успоредно с това има редица договори, включително за ремонт и реставрация на Хуманитарна гимназия за 12 млн. лева, за които трябва да се осигурят средства през 2024 г., а и след това. Да не забравяме Рогошко и Голямконарско шосе, чийто ремонт струва милиони и ги няма във финансовите разчети на Общината за 2023 г“, коментира Каназирева.

И подчертава: „В същото време Общината си постави като приоритет придобиването на така наречените бели дробове на Пловдив – частните 81 дка на Гребната база. За тях също трябва да се намерят средства, ако се вземе такова решение, и да се разсрочат напред в годините. Да не забравяме и парка зад хотел „Санкт Петербург“, за чието запазване вече няколко години настоява кварталът.

Не може без ясни приоритети и ясно планиране на всяка сесия да се харчат милиони, сякаш общинският бюджет е бездънен. Кой и как в годините ще плаща тези задължения?

„Въпреки, че съм сантиментално свързан със зала Строител, с успехите, най-вече на женския баскетболен отбор от поколението на Лалка Хорозова и Цонка Вайсилова, групата на “Съюз за Пловдив” ще гласуваме въздържали се, с един единствен аргумент- неправилно подреждане на приоритетите при разходване на публичния ресурс“, коментира Евелин Парасков.

Ако продължава това лавинообразно поемане на задължения, следващият мандат е обречен на финансов колапс. Не съм против придобиването на зала „Строител“, но трябва да има ясни приоритети, когато се разпореждаш с публични средства. В противен случай лавината ще ни затрупа“, счита Дани Каназирева.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>