Йоргос Даларас идва в Пловдив с песните на велики гръцки поети и композитори (видео)

19.06.2023 16:33 Радко Паунов
Йоргос Даларас

Всеки негов концерт е събитие в родината му

За хубавата музика няма граници, казва бардът

Да пееш с имена като Стинг, Пако де Лусия, Ал ди Меола, Ариел Рамирес, Горан Брегович, Брус Спрингстийн и Питър Гарбиел, няма как да се случи, ако ти самият не си на тяхното ниво.

"Това не се дължи на случайност", отговаря големият гръцки изпълнител Йоргос Даларас, който на 2 септември за първи път ще изнесе концерт на Античния театър в Пловдив.

Определян е като най-емблематичния гръцки певец, а в родината си е смятан за икона.

"Концертите ми със световни имена не са били организирани от мениджъри или звукозаписни компании. Преди всичко се дължат на лични контакти и уважение", обясни самият Даларас в пространно интервю за "24 часа" преди време.

За него са писали най-великите гръцки композитори като Микис Теодоракис, Ставрос Куюмдзис, Апостолос Калдарас, Манос Лоизос и други. Текстовете на песните му са по стихове на големи поети, сред които Нобеловият лауреат Одисеас Елитис.

Първите си стъпки в музиката прави, когато е 15-годишен. До момента е продал над 20 милиона копия на своите албуми. Силен глас, завладяваща мелодия, темперамент, талант, смислени песни със социални послания, перфекционизъм – това е ключът към успеха на му.

Даларас пълни до краен предел Олимпийския стадион в Атина два пъти, като билетите са разпродадени седмици по-рано. Събират се над 160 000 зрители. Събитието се запомня като единственото по рода си в Гърция.
Всеки негов концерт е събитие в родината му, а билетите се разпродават бързо. Наскоро се завърна от Австралия, където пя пред пълни зали в Сидни, Мелбърн и Пърт. С него бе огромният му бенд и знаменитата Аспасия Стратигу, която по всяка вероятност ще го съпровожда и в Пловдив.

"Баща ми Лукас Даларас беше изпълнител на ребетико. (Характерно за гръцката музика направление, което я откроява и я прави разпознаваема в цял свят – б.а.) Баща ми беше много добър певец, музикант и композитор. Благодарен съм, че наследих неговия талант", обяснява бардът.

Емблематична е песента по музика на Теодоракис "Вали в бедняшкия квартал". Знаковият композитор, който м.г. си отиде, Даларас определя като легенда. "С неговата музика и песни той винаги е бил опора за нас, гърците, в тежки периоди и кризи", казва изпълнителят.

"Mного ценя балканската музика. Смятам я за изключително богата, много силна и емоционална. В България имате невероятни певци, с три от тях, които са в състава на Горан Брегович, съм пял. Зная за “Мистерията на българските гласове”, които ме докоснаха дълбоко емоционално", допълва изпълнителят, чийто репертоар се простира в различни стилове.

Досега е имал два концерта у нас - през 2015 г. в Созопол и през 2019 г. в НДК. Тогава поднесе песни, които обединяват Изтока и Запада.

Обикновено завършва концертите си с една емблематична песен “Не ми се сърди, мила”(Mi mou thimonis matia mou), написана от Ставрос Куюмдзис. По всяка вероятност ще я изпълни и в Пловдив.
"Тя е от най-любимите ми. Това е много мила песен, която действа емоционално дори на хора, които не разбират текста. Това е песен за живота в чужди страни и за общата болка на хората, които са далеч от родината си. Навсякъде по света, когато я изпълнявам, публиката много я харесва и силно аплодира", казва Даларас.

Други от Култура

Поет от Пловдив с наградата от конкурса за поезия "Дамян Дамянов"

Наградата „Дамян Дамянов" за 2024 г. от десетия национален конкурс за поезия на името на поета в родния му град Сливен получава Кръстьо Раленков от Пловдив

Милена Велчева показа в сърцето на Пловдив православните покровители на Европа (Снимки)

Картините ми не са композиции от цветове и абстракции, стремя се да излъчват красота, която доближава до божественото, казва художничката Съпругът й - големият поет и писател Иля Велчев

Смразяващите “Съседи” от България в топ 10 на проектите, които трябва да се видят във Венеция

В 218 дни - до 24 ноември, творците интерпретират темата "Чужденци навсякъде" Най-голямото откритие беше малък павилион на брега срещу Джудека, където артисти и историци са намерили начин да направят

Пловдивският "Одисей" зашемети Будапеща, някои плакаха (снимки, видео)

С 11–минутни нестихващи аплодисменти публиката в Будапеща възнагради актьорите на Драматичен театър – Пловдив за представлението "Одисей", с което беше открито единадесетото издание на международния

Стихосбирка на Георги Господинов с номинация за френска награда за преводна поезия

Стихосбирка на Георги Господинов е номинирана за френската награда "Маларме" за преводна поезия, съобщи той в публикация в профила си във Фейсбук. "Много се радвам, че стихосбирката "Там

>