Да спре войната на пътя - мисия за “Инса ойл”

19.06.2023 06:30 Албена Арабаджиева
“Инса ойл” връчи парични премии на състезателите по ски алпийски дисциплини Алберт Попов и Радослав Янков като част от подкрепата си за българските спортисти.
Подпомогна и иновативното заснемане на хитовия филм “Чалга”.
"Инса ойл" бе отличена с почетен знак от БЧК за подпомагане на семействата на деца, пострадали при катастрофи.

Не е достатъчно само да продаваш качествени горива, отговорността отива и отвъд това, вярват от компанията

Когато осигуряваш гориво за автомобилите, си отговорен за случващото се на пътя. И не само с това да предлагаш качествени продукти. От “Инса ойл” са приели тази отговорност много по-сериозно и са превърнали борбата с пътния травматизъм в своя мисия.

Съвсем скоро приключи поредната кампания на петролната компания - “Виждам те на пътя!” чиято основна цел е

да повиши отговорността на шофьорите и да се подобри поведението им зад волана

Компанията се провежда в партньорство с Държавната агенция “Безопасност на движението по пътищата”, а участниците в нея имаха възможност да спечелят и 130 видеорегистратора. От “Инса ойл” вярват, че използването на тези устройства ще намали катастрофите. В много държави с повишен пътен травматизъм като Русия и редица азиатски страни видеорегистраторите са задължителни. Те помагат за адекватното отразяване на ситуации и могат да помогнат за изясняване на причините за пътнотранспортно произшествие и виновника за него. Освен това

могат да покажат кой се държи арогантно и неадекватно в трафика

В България кадри от видеорегистратор могат да послужат за започване на проверка от контролните органи, но все пак шофьорът, станал свидетел на ситуацията, трябва да се яви и да даде показания. На фейсбук страницата на “Инса ойл” има редица видеоклипове, които разясняват използването на устройствата, как може да се подаде сигнал след заснето нарушение, както и какви са отговорностите след това.

Ключово за повишаване на пътната дисциплина е да се обърне внимание на младите шофьори, които тепърва се качват зад волана. Именно затова инициативата “Най-добър млад шофьор на България”, организирана от Съюза на българските автомобилисти, от години е едно от най-успешните събития за превенция на пътния травматизъм. Това е ефективен начин да се подобри вниманието и възпитанието на все още неопитните шофьори. Затова от тази година “Инса ойл” стана партньор на инициативата, в която се включват и много държавни институции и неправителствени организации.

Състезанието изисква младежите да покажат различни умения

- в първата част мерят сили в решаването на тестове с листовки, а практическите задачи включват паркиране, маневриране, рязко спиране и контрол над автомобила.

До тях на финала тази година достигнаха само най-добрите 25 младежи от цяла България, които демонстрираха какво могат на затворено трасе в “София Тех парк”. В края на изпитанията състезателите трябва да покажат и не по-малко важните умения за оказване на първа помощ на пострадал при инцидент на пътя. Подготовката им се оценява от експерти от Българския червен кръст, а представителите на агенция “Безопасност на движението по пътищата” изпитват реакциите на състезателите при евентуално възникване на произшествие.

В името на каузата да подпомогне пострадалите при катастрофи

“Инса ойл” за втора поредна година преобърна традициите

Вместо подаръци към партньорите за коледните и новогодишни празници предвидените за това средства бяха дарени на “Националния фонд за подпомагане на семействата на деца, пострадали при катастрофи”, управляван от БЧК. “Инса ойл” дари 100 000 лева, благодарение на които помощта за родителите се увеличи значително.

Годишно над 500 деца стават жертви на катастрофи в България, а много от тях остават сираци. По данни на МВР през 2021 г. при пътни инциденти са ранени 968 деца. Повечето от тях се нуждаят от продължително възстановяване и специализирани грижи, което често е непосилно за техните родители или настойници.

Тези деца получават помощ два пъти в годината от фонда, но тя се оказва крайно недостатъчна.

За тази своя инициатива компанията беше отличена с почетен знак от БЧК. “Надяваме се повече компании да се присъединят към нашата инициатива.

Нека повече фирми се присъединят към дарителските инициативи на Българския червен кръст, защото това е ефективен начин да бъдем полезни на обществото”, призова Димитър Панайотов, член на Управителния съвет на “Инса ойл”, при получаването на наградата.

Миналата година компанията се отказа и от рекламната си коледна кампания и изпращането на коледни картички до партньорите си, а със средствата

изцяло обнови дом за деца в неравностойно положение в с. Зелениково,

като продължава да подкрепя дома и децата. За по-малко от месец беше поправен покривът на сградата, а в стаите бяха изкърпени и боядисани стените, таваните и беше сменен паркетът. Помещенията, които обитават 28-те деца, бяха обзаведени изцяло с нови легла и матраци, шкафчета и скринове. Баните и санитарните помещения също бяха ремонтирани и оборудвани с нови душове.

Сериозна подкрепа за спорта и културата

Българската култура и спорт също са във фокуса на подкрепата, която “Инса ойл” оказва чрез корпоративната си социална политика.

Иновативно е заснета една от хитовите нови български кинопродукции - “Чалга”, която е първият в света пълнометражен филм, направен изцяло с мобилен телефон. Премиерата му беше през март и предизвика фурор в киносалоните. “Инса ойл” стана партньор и на този проект, осъществен от Мариан Вълев, който е посветен на приятелството. Историята разказва за обичта и подкрепата между две момичета, в чиято роля влизат Елеонора Иванова и бившата състезателка по художествена гимнастика Цветелина Стоянова.

Друга кауза, посветена на малцинствени групи, е подкрепата на петролната компания за осъществяването на един различен спектакъл. “Двете малки свраки, носещи късмет” е детско представление за чуващи  и нечуващи деца, представено от чуващи  и нечуващи актьори. Въпреки че свраките все се забъркват  в някакви приключения и бели, това всъщност е едно поучително представление за приятелството. То се играе от Театър “Мим-арт”, а режисьор е актьорът Ивайло Захариев. 

От “Инса ойл” се гордеят и с всеки спортист, който е прославил нашата страна и е вдъхновил още млади хора да се посветят на спорта. Най-яркият пример в последните години е състезателят по ски алпийски дисциплини Алберт Попов, който успя да върне славата на България в зимните спортове.

Петролната компания е един от официалните спонсори на българските състезатели в зимните спортове и основен спонсор на Българската федерация по тенис в мачовете за купа “Дейвис”.

Други от От страната и света

КС отказа да „отмени“ прекратяването на концесията на „Лукойл“ за „Росенец“

Конституционния съд единодушно отхвърли искането на президента Румен Радев да „отмени" прекратяването на 35-годишния концесионен договор на държавата с „Лукойл" за ползване на концесия на нефтеното

Вижте катастрофата на Кирил Петков (Галерия)

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" пътувал за предизборна среща, когато станал сблъсъкът Фоторепортер на "24 часа" е на мястото на катастрофата с Кирил Петков

САЩ отменя освобождаването от мита на вноса на някои китайски соларни продукти

Американското правителство отменя освобождаването от мита за вноса на някои соларни продукти от Китай, основният икономически конкурент на САЩ, предаде Ройтерс

Падна джакпот от 10 млн. в тотото, фишът е пуснат във Велико Търново

Вторият по големина джакпот в история на Българския спортен тотализатор вече е спечелен. Пуснат във Велико Търново фиш донесе на притежателя си сумата от 10 095 908 лв

Областният управител на Монтана изрази своето категорично възражение за възможен обходен маршрут за МПС над 3,5 т в посока Монтана - София да бъде използван този по републикански път II-81 /през прохода „Петрохан"/.

Възражение до АПИ Във връзка с публикувания на интернет страницата на Агенция „Пътна инфраструктура" за обществено обсъждане проект на заповед за въвеждане на временна организация и безопасност на

>