Учени допускат, че италиански супервулкан може да изригне с мощта на Везувий (Видео)

11.06.2023 10:18 Богомила Костадинова
Кампи Флегрей КАДЪР: Туитър/@RaiScuola
Местността Кампи Флегрей КАДЪР: Туитър/@jsanders1974

Изследователи предупреждават, че супервулкан в много гъсто населена част на Италия може би е на прага на първото си изригване от 1538 г. насам. Името му е Кампи Флегрей и ако изригне последиците вероятно ще могат да се сравнят с тези след изригването на Везувий, а то унищожава градовете Помпей и Херкулан през 79 г. след Христа.

Според експертите вулканът Кампи Флегрей е станал по-слаб и по-податлив на изригване. Той се намира в Южна Италия близо до Неапол. Намира се на около 14 километра западно от Неапол и е един от малкото активни супервулкани в света.

На 360 000 души, които живеят в местността Кампи Флегрей може да им се наложи да се евакуират, ако експертите преценят, че има опасност от изригване. Въпреки това обаче, според учените няма никаква гаранция дали това може да се случи скоро.

Проучването е дело на експерти от Националния изследователски институт по геофизика и вулканология на Италия (INGV) Лондонския университетски колеж (UCL).

Според професор Кристофър Килбърн от катедрата по науки за Земята на Калифорнийския университет Кампи Флегрей е податлив на пробив или счупване на скалата, която изгражда корпуса на вулкана. Това е нормален и естествен процес, при който вулканът се разтяга, тъй като под земята се натрупва налягане, казва още той.

Стигне ли се веднъж до разкъсване, вулканичните течности ще могат по-лесно да се отделят. Разкъсването може да отвори пукнатина в земната кора, въпреки че магмата все пак трябва да се изтласка на правилното място, за да се стигне до реалното изригване.

Огромната и широка почти 13 км калдера (вулканично образувание, получено при сриване на кратера навътре в самия него) на Кампи Флегрей е подобна на котловина вдлъбнатина. Тя е получена в резултат на предишно изригване и се намира под западните покрайнини на Неапол.

Около една трета от калдерата е частично потопена под залива Поцуоли, но останалите две трети са на сушата, където живеят над 360 000 души.

Кампи Флегрей (горящи полета) се определя като супервулкан, тъй като има потенциал да предизвика изригване с магнитуд 8, способно да изхвърли повече от 200 кубични мили материал.

Хората, живеещи в района ще бъдат застрашени, ако вулканът изригне отново и изхвърли пирокластични потоци. Това са горещи и бързо движещи се потоци от газ и втвърдени частици лава. Последното изригване на Кампи Флегрей е било по времето на Хенри VIII.

Учените предупреждават, че големи калдери от този вид често преминават през няколко десетилетия на смущения, преди да изригнат. Кампи Флегрей е неспокоен от средата на 20-ти век, което е особено тревожно за изследователите.

Нещо повече подклажда още тревогите. През последното десетилетие земята под Поцуоли се надига с около четири сантиметра годишно. Това се случва, защото газът увеличава налягането в магмата, което кара земната повърхност да се издува и деформира, пише dailymail.

Вулканът показва признаци, че кората отслабва, тъй като продължава да се разтяга, обяснява още професор Килбърн.

Други от От страната и света

На масата по-малко хляб, повече месо и плодове (Графика)

Парите, които даваме за храна, се увеличават с 11,8% за година, но за развлечения – с над 55% Консумацията на олио, хляб и хлебни изделия у нас е намалява за последната година

Православен календар за 18 май

Св. мчци Теодот, Петър, Дионисий. Св. 7 девици Св. Теодот живял по времето на император Диоклетиан.Той подпомагал своите единоверци, давал им храна и подслон

Само в "24 часа" на 18 май - На масата по-малко хляб, повече месо и плодове

Само в "24 часа" на 18 май четете: На масата по-малко хляб, повече месо и плодове Разтърсен от случилото се на Дебора, Пламен от Ловеч слага транспаранти с послания за добро Татков съвет: Синът да

Техники да печелите доверие, което ви води към успех

Най-честа грешка е да удавите събеседника с компетентност още в началото "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие

Бивш шеф на НСО: Шофьорите може да карат по-бързо заради опасността от атентат

"При 50-60 км/ч автомобилът на НСО става уязвим. Може да има 20-30 километра бонификация от гледна точка на сигурността на охраняемото лице". Това обясни пред БНР ген

>