Писателят Владимир Зарев: "Васил Левски" - гордо име за летището. Горещо приветствам

08.06.2023 01:00
Летище "София" СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Писателят Владимир Зарев

Трябва ли да се прекръсти летище София от “Враждебна” на “Васил Левски”? Зададохме този въпрос на читателите на “24 часа” в анкета, публикувана на сайта ни 24chasa.bg.

Мнението си изразиха 4789 души и то е категорично - около 2/3, или 63,91% от гласувалите в анкетата, са на мнение, че столичното летище трябва да се преименува на “Васил Левски”.

Предложението за името дойде от председателя на БАН Юлиан Ревалски и е по повод 150 години от рождението на Апостола. Идеята за смяната на името на столичното летище не е нова - още през 2009 г. известният журналист Петър Пунчев я повдига в “24 часа”.

И предложи столичната аерогара да промените името си, след като фигурираше в резервационните системи като София - “Враждебна”. Самото име произлиза от старобългарското “враждение”, което значи “преследване”.

Така на 16 ноември 2009 г. се ражда инициативата на “24 часа”, в която се включиха и БНТ, и БНР. Започнахме допитване за ново име на летището, а темата породи голям национален интерес.

Проучване на “24 часа” установи каква е практиката при именуването на летищата - тъй като в началото те възникват на равни места, повечето носят имената на местностите или близки селища. С времето все по-често към тях се добавят имена на знакови за нацията личности. Така например е и с централното летище на Рим - Фиумичино, което се казва “Леонардо да Винчи”. В Париж има “Орли”, но и “Роаси - Шарл дьо Гол”, в Москва са “Шереметиево”, “Внуково”, “Домодедово”, “Биково”, “Тушино”.

Мнение изрази и писателят акад. Владимир Зарев, според когото "Васил Левски" е гордо име за столичното летище. 

Васил Левски е най-високата еманация на българския дух, той е най-величественият знак и подвиг на българския ни живот, най-прекрасната и осъществена днес част от свободата, пише Зарев за "24 часа". 

"Апостола възвестява пророчеството: “Времето е в нас и ние сме във времето”, но със своя гений и гордата си смърт Васил Левски надраства себе си, той не просто изпълва времето със своята саможертва, със смисли и пророчества, а се възвисява над времето, превръща своето кратко битийно съществуване в безсмъртие.

Днес Дякона го няма и е с нас, той е в умовете и най-вече в сърцата на българите, той е оня величествен пример, който ни обединява, както ни обединяват езикът и националното ни самосъзнание.

Левски е нашето българско единство, единството, че въпреки истеричния егоизъм на политическата класа и на олигархията ни България съществува и че ние всички сме нейни чада и сме свободни.

Ето защо аз горещо приветствам националното ни летище да се нарече с гордото и непреходно име Васил Левски. Убеден съм, че е добре тези, които посрещаме, и тези, които изпращаме, да свързват България с неговото свято име!", казва още Зарев.

Други от От страната и света

Вече ще увеличават пенсиите с по-малък процент през следващите години

Пенсиите през следващите години ще се вдигат с по-малкът процент, отколкото през миналите години. Това става ясно от Конвергентна програма на Република България 2024 – 2027 г

Близо 3000 яйца бяха осветени навръх Велики Четвъртък в старата столица

В Катедралния храм „Рождество на Пресвета Богородица" великотърновският митрополит Григорий отслужи литургия и освети близо 3000 великденски яйца. Службата уважиха кметът на Велико Търново Даниел

ВАС разреши инсталацията за горене на RDF отпадъци в София

Върховният административен съд окончателно отмени решението по Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за инсталацията за горене на RDF отпадъци от "Топлофикация" - София

Камарата на строителите: Очакваме сериозна заетост и работа

Очакванията на строителния бранш са за сериозна заетост и работа. Това написа председятелят на Управителния съвет на Камарата на строителите в България инж

Почетоха се 148 г. от избухването на Априлското въстание в Оборище

148-та годишнина от избухването на Априлското въстание беше почетена в местността Оборище. Там беше и зам.-председателят на 49-тото НС Росица Кирова. Много хора изпълниха гористата местност Оборище

>