Трус от 4,8 по Рихтер удари Пловдив, усетиха го в Русе и София, стигна до Атина (Обзор)

07.06.2023 23:00 Ваня Драганова
Мазилка от покрива на сграда на ул. “Д-р Вълкович” в центъра на Пловдив падна след земетресението.
Сеизмологът Николай Милошев

Всички ученици бяха изведени извън класните стаи, освободиха от работа общинарите от високите етажи на бившия партиен дом


Чакаме инструкции от Регионалното управление на образованието - няма наредби как се реагира при такова бедствие. Някои деца се уплашиха, обясни директор на гимназия

Трус с магнитуд от 4,8 по Рихтер разтресе Пловдив в 15,26 часа в сряда и стресна хората по високите етажи.

Земетресението продължи секунди, размина се без пострадали и сериозни поражения. В Спешна помощ не е имало обаждания от паникьосани хора.

Срути се част от мазилка на комин от сграда в центъра на града,

но от пожарната съобщиха, че нямат сериозни сигнали.

Дълбочината на труса беше 5 км, а епицентърът - между Асеновград и Садово.

Шест минути по-късно последва втори трус на същата дълбочина, но по-слаб - 2,1 по Рихтер.

До 18,07 ч имаше още две разклащания на земята, най-силното – с магнитуд от 3,2 по Рихтер.

“Бюрата се разскърцаха, трусът беше кратък, но интензивен. Със сигурност беше над 4 по Рихтер”, коментираха подплашени пловдивчани. Най-стресирани бяха живеещите по високите блокове.

“Просто се разтресе, не е паднало нищо, но се усети. Както бях задрямала, ме разлюля и се уплаших”, разказа Катерина Милева, чийто апартамент е на 8-ия етаж в Пловдив.

“Разтресе като бомба”, описаха случилото се асеновградчани.

Една от най-високите сгради в Пловдив е бившият партиен дом, където е част от администрацията на общината. Служителите бяха пуснати да си ходят, защото били много уплашени, но

бяха инструктирани в никакъв случай да не използват асансьора. Паника нямаше

Учениците, които били втора смяна, бяха евакуирани от класните стаи.

“Чакаме инструкции от Регионалното управление на образованието, защото няма наредби какво да се прави при земетресение. Някои деца се уплашиха, но вече са спокойни”, обясни директорът на хуманитарната гимназия Емил Начев. Сградата на училището е на 138 години, но според него е строена така, че последна в Пловдив ще падне.

“Във всички училища, където е имало учебен процес, децата са изведени на двора. Дадени са указания по-малките да не бъдат връщани в стаите и да изчакат родителите им да ги приберат”, обясни шефката на Регионалното управление на образованието Антоанета Пакова.

В Инспектората ще бъде обобщена информация дали има щети по сградите на учебните заведения.

“Бях на 4-ия етаж в сградата на общината. Картините от стаята изпопадаха на земята. Добре, че беше кратко”, разказа пред “24 часа” кметът на Садово Димитър Здравков.

Той проверил ситуацията в детските градини, не се наложила евакуация никъде.

Това е най-силното земетресение, което той помни, трусовете край Крумово отпреди 15-ина години почти не са усетени в Садово.

Силният трус беше усетен и в Русе - на 209 км о епицентъра, както и във Велинград, Велико Търново, Пазарджик, Враца, Перник, Шумен, Комотини, Серес. Трусът е почувстван леко и в Атина, както и в Румъния. Силно са го усетили в Стара Загора, а софиянци по високите етажи съобщиха, че са доловили разклащане.

“Размина се леко, в града има един паднал комин”, обобщи кметът на Пловдив Здравко Димитров. 

Сеизмологът Николай Милошев: Земетресението край Крумово няма общо с вчерашното в Румъния

Земетресението е с магнитуд 4,8, епицентърът е около летище Крумово. Трусът няма общо с вчерашното земетресение в Румъния.

Това каза Николай Милошев, директор на Института по геофизика, геодезия и география към БАН.

Целият Пловдивски район е усетил силно земетресението. Това е сеизмично активен район. Земетресение с такава сила, за съжаление, и по-силно е възможно да се очаква, но да се надяваме, че това беше най-голямото, каза още Милошев.

До момента са регистрирани три слаби вторични труса, съобщи БНТ.

Николай Милошев препоръча на хората при земетресение да се опитат да не губят присъствие на духа, защото притеснението и паниката не са добър съветник.

Ако може, в следващия час-два да са извън домовете си.

“Няма сигнали за пострадали граждани или щети”, коментира комисар Георги Мандараков пред Нова телевизия.

“Земетресението е на 5 км дълбочина. Усетено е на територията на цялата страна. Възможно е да има увреждания по сградите близо до епицентъра”, обясни сеизмологът доц. Ирена Александрова.

Областният управител на Пловдив Ангел Стоев също потвърди, че няма постъпили данни за разрушения и пострадали хора в града.

В село Крумово по данни на кметицата има сигнали за паднали керемиди и частично напукани и разрушени комини.

Други от От страната и света

Президентката на Северна Македония е потомка на род на български генерали

Новият президент на Северна Македония Гордана Силяновска встъпи в длъжност. Тя е родена в Охрид и споделя, че в детството си, си е играла с български деца

Сашко от Перник изчезна за втори път

Сашко от Перник изчезна отново, но го намериха само час по-късно. В 17,45 ч е получен сигнал от баща му Александър Цветанов, че при разходка в гората между БЧК Лозен и Лозенски манастир

МЕУ: Разпространяват се неверни твърдения за удостоверяването на машините

"Министерството на електронното управление няма да допусне внушения, уронващи прозрачността в процеса по удостоверяване на техническите устройства за машинно гласуване

Радев прие в резиденцията "Бояна" Вьоса Османи

Държавният глава Румен Радев прие днес в президентската резиденция в "Бояна" президента на Република Косово Вьоса Османи. Двамата разговаряха по теми от дневния ред на двустранните отношения между

Руски съд запорира активи на "Дойче банк"

Руски съд разпореди да бъдат запорирани сметки, имущество и акции на "Дойче банк" (Deutsche Bank) в Русия в рамките на съдебно дело срещу германската банка, предаде Ройтерс

>