Силно земетресение от 4,8 по Рихтер удари Пловдив, усети се в цяла България, Гърция и Румъния (обновена)

07.06.2023 15:27 24 часа Пловдив онлайн
От покрива на сграда на ул. "Д-р Вълкович" в Пловдив изпопада мазилка.

Разтресе като бомба, пишат от епицентъра асеновградчани

Изведоха учениците от Хуманитарната гимназия,  сградата е на 138 г.

Точно в 15,26 часа силно земетресение разлюля Пловдив и стресна мнозина по високите етажи. Срути се част от мазилка на комин от сграда в центъра на града.

"Бюрата се разскърцаха, трусът беше кратък, но интензивен. Поне беше над 4 по Рихтер", коментират подплашени пловдивчани. 

Мнозина, които живеят по високи етажи, са се стреснали сериозно. "Просто се разлюля, не е паднало нищо, но се усети. Както бях задрямала, ме разлюля и се уплаших", разказа Катерина Милева, чийто апартамент е на 8-ия етаж в Пловдив.
По данни на Геофизичния институт към БАН магнитудът е 4,8 по Рихтер, а дълбочината - 5 км. Епицентърът е между Асеновград и Садово. Шест минути по-късно последва втори трус на същата дълбочина, но по-слаб - 2,1 по Рихтер. Трусът е продължил 10-12 секунди. "Разтресе като бомба", пишат асеновградчани.

Междувременно служителите на община Пловдив, които обитават бившия партиен дом, са пуснати да си ходят, защото са много уплашени. Инструктирани са да не използват асансьора на 12-етажната сграда.

Учениците от Хуманитарната гимназия, които са втора смяна, са изведени навън. "Чакаме инструкции от Регионалното управление на образованието, защото няма наредби какво да се прави при земетресение. Някои деца се уплашиха, но вече са спокойни", коментира директорът Емил Начев. Сградата на училището е на 138 години, но според него е строена така, че последна в Пловдив ще падне.

"Във всички училища, където е имало учебен процес, децата са изведени на двора. Дадени са указания по-малките да не бъдат връщани в стаите и да изчакат родителите им да ги приберат", обясни шефката на РУО-Пловдив Антоанета Пакова. И добави, че събира информация дали има щети по сградите на учебните заведения.

До този момент няма хора, които да са ни потърсили, съобщиха от Спешна помощ в Пловдив.

"Бях на 4-ия етаж в сградата на общината. Картините от стаята изпопадаха на земята. Добре, че беше кратко", описа пред "24 часа" кметът на Садово Димитър Здравков. Той проверил ситуацията в детските градини, не се наложила евакуация никъде.

Усетено е и във Велинград, Велико Търново, Пазарджик, Русе - 209 км от епицентъра, Враца, Перник, Шумен, Комотини, Серес. Трусът е почувстван леко и в Атина, както и в Румъния.

Силно са го усетили в Стара Загора, а софиянци по високите етажи съобщават, че са доловили разклащане.

Други от От Пловдив

Митрополит Николай: Моля се възкръсналият Исус Христос да дари на всички душевно спасение

"Моля се възкръсналият от гроба наш Господ и спасител Исус Христос да дарува на всички вас благоденствие, здраве, мир и душевно спасение!" С тези думи се обърна към събралите се в църквата "Света

Пловдивчани обсадиха на Възкресение Гребната база, някои минаха през пазара и онемяха

Малцината търговци  надуха още цените в празничния ден Производители се отказаха от борсите, продават стоката на съселяни  Блесналото слънце на Великден изкара десетки пловдивчани рано–рано на

Авария остави Старосел без вода на Великден

Навръх Великден Старосел остана без вода. От ВиК - Пловдив не посочват час за възстановяване на захранването, това ще се случи, когато бъде ремонтиран излезлият от строя водопровод

Биг бенд Пловдив с концерт пред общината на Великден

Великденската програма на община Пловдив продължава и днес, навръх празника Възкресение Христово, когато от 11 ч. на площад „Стефан Стамболов" започва концертът „Великденски чудеса в страната на

Задигнаха колелото на пловдивчанин от Главната посред бял ден (Видео)

Неизвестен крадец е задигнал велосипед от Главната на Пловдив. Посегателството е станало днес около 15,50 ч., съобщи собственикът на колелото Тенчо Бортоласов

>