Турската лира се срина със 7%

07.06.2023 15:08
Лира Снимка: Pixabay

Турската лира поевтиня със 7% до рекордно ниско ниво в сряда в най-голямата си дневна разпродажба след историческия срив през 2021 г. Причина за срива са действията на новото правителство към разхлабване на стабилизиращите мерки в опит да направи завой към по-ортодоксални политики.

Лирата е подложена на натиск, след като президентът Реджеп Ердоган беше преизбран на 28 май. В сряда сутринта лирата беше на ниво 22.98 спрямо долара. По-рано тя достигна рекордно ниско ниво - 23.16, с което загубите ѝ през тази година достигнаха повече от 19%, съобщава Reuters.

През уикенда Ердоган обяви новия си кабинет и назначи за финансов министър Мехмет Шимшек, бивш заместник министър-председател, който се приема добре от чуждестранните инвеститори. По-късно Шимшек заяви, че икономическата политика трябва да се върне на "рационална" основа.

Пазарите очакват и назначаването на нов управител на централната банка на мястото на Шахап Кавджъоглу, който ръководеше намаляването на лихвените проценти при неортодоксалната политика на Ердоган. Наследник на Кавджъоглу може да е Хафизе Гайе Ердан - бивш съдиректор на фалиралата преди месец First Republic Bank. Тя се е срещнала с Шимшек според източници на Bloomberg, пожелали да запазят анонимност. Ердан ще бъде петият ръководител на централната банка на страната в рамките на четири години, след като Ердоган уволни предишните управители като част от честите промени в политиката.

"Наблюдаваме нормализиране на политиката", казва пред Reuters Тим Аш от BlueBay Asset Management. "Мисля, че виждаме въздействието на натиска на Шимшек (върху Турската централна банка) за рационална политика."

През по-голямата част от годината властите играеха активна роля на валутните пазари, като използваха десетки милиарди долари от резервите си, за да поддържат стабилен курс на лирата. Според банкерите продължаващото постепенно обезценяване на лирата ще доведе до подобряване на пазарните условия и ще спре намаляването на резервите на централната банка.

"С всеки изминал ден лирата се доближава до ниво, което няма да се налага да бъде защитавано с резерви. Очаквам загубите да продължат още известно време", заяви валутен трейдър, добавяйки, че резките загуби в рамките на деня показват, че валутата се доближава до "очаквани нива". Някои анализатори очакват лирата да отслабне към диапазона 25-28 спрямо долара, предаде "Капитал".

Завръщане към ортодоксалността
Под натиска на Ердоган, самоопределящ се като "враг" на високите лихвените проценти, централната банка намали основния си лихвен процент до 8.5% от 19% през 2021 г., за да стимулира растежа и инвестициите. Но това предизвика рекорден срив на лирата през декември 2021 г. и изстреля инфлацията до 24-годишен връх - над 85%, през миналата година.

Завръщането на Шимшек, който беше министър на финансите и вицепремиер в периода 2009 - 2018 г., сигнализира за отдалечаване от неортодоксалните намаления на лихвите въпреки високата инфлация, които предизвикаха над 80% обезценяване на лирата за пет години.

Сега турските власти се надяват, че чуждестранните инвеститори ще се завърнат след дългогодишно оттегляне, но пазарни наблюдатели предупредиха, че в миналото Ердоган се е обръщал към конвенционални политики само за да промени мнението си скоро след това.

"Дори и без политическа намеса, процесът на извеждане на Турция на устойчив път ще бъде бурен и вероятно ще включва значителна девалвация и по-висока доходност", каза Пол Макнамара, директор на отдела за дългови инструменти на развиващите се пазари в компанията за управление на активи GAM.

"Смятаме, че справедливата стойност на лирата вероятно е с около 15% по-ниска, но овладяването на девалвацията без съществена външна подкрепа ще бъде отчайващо трудна задача", каза той преди спада в сряда. "Ортодоксалността би включвала (преди всичко) да се позволи на лирата да намери устойчиво ниво без интервенция и да се изостави фактическият капиталов контрол, който е в сила в момента."

Други от От страната и света

Зоокътът в София е отворен по празниците

Зоологическата градина в София ще работи с редовно работно време по време на празничните дни до 6 май включително, съобщиха днес от столичният зоопарк на своята страница във Фейсбук

Запечатаха кола с монтажна пяна заради спор за паркомясто

Спор за паркомясто в столичния кв. „Западен парк" завърши с автомобил, запечатан с монтажна пяна. Собственикът на колата е видял с очите си как съседката му извършва хулиганската проява и дори я е

Няма загинали при катастрофи в страната през последното денонощие

Няма загинали при катастрофи в страната през последното денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР. В 10 тежки катастрофи в страната са ранени 13 души, съобщава БТА

Българка е примамена и отвлечена в Гърция, трима са арестувани

Арестуваха трима гърци в Александруполис за отвличане на българка. Жертвата успяла да подаде сигнал до полицията, което отвежда униформените до мястото на престъплението

ВМРО: Контрера е водач в 23 и 24 МИР в София, Джамбазки поема евролистата и 25 МИР

ВМРО регистрира листите за Европейските избори и за участието си на извънредните парламентарни избори в София. Представители на войводите внесоха документи в ЦИК и в столичната ОИК

>