18 месеца след отказа да го разследва за “затаената истина” чий гражданин е прокуратурата поиска имунитета на Кирил Петков (Обзор)

06.06.2023 22:40
Бойко Борисов и Кирил Петков се поздравяват след гласуването на правителството. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

През декември 2021 г. държавното обвинение отказа да образува досъдебно производство, защото декларацията на бившия премиер пред президента имала уведомителен характер

18 месеца след като отказа да разследва Кирил Петков за невярната декларация, че когато е станал служебен министър на икономиката, е бил само български гражданин, Софийската районна прокуратура (СРП) предложи на главния прокурор да поиска имунитета му. Причината - бил излъгал в документа, че е нямал и канадско гражданство към май 2021 г. “24 часа” единствен прогнозира в понеделник, че след Бойко Борисов Петков ще е вторият бивш премиер, когото Гешев ще притесни тази седмица.

Прокуратурата обяви, че разследва съпредседателя на ПП, 4 часа преди гласуването на кабинета “Денков - Габриел”.

От информацията стана ясно, че се води досъдебно производство. От събраните доказателства можело “да се стигне до извода, че в подадената пред президента декларация е затаена истина - наличие на двойно гражданство”.

На 16 декември 2021 г. точно същата Софийска районна прокуратура обяви, че няма да разследва Петков заради декларацията.

“Действително в нея е отразена невярна информация, но тя има единствено заявителски и уведомителен характер, а няма доказателствена стойност”, съобщи тогава шефката на СРП Невена Зартова. До този извод стигнал екип от прокурори от СРП, които работили по казуса. Липсата на дело от прокуратурата обясниха с несъвършенство в законите.

Сагата с невярната декларация, подадена от Петков, преди да стане служебен министър на икономиката, е от юни 2021 г. За двойното гражданство първи съобщиха от ИТН. След това с казуса се занимаваха Специализираната прокуратура, която вече не съществува, Софийската районна и дори Конституционният съд (КС), който беше сезиран от ГЕРБ.

Именно КС на 27 октомври 2021 г. обяви указа на президента Румен Радев от 11 май 2021 г. за назначаването на Кирил Петков за служебен министър на икономиката за противоконституционен. Съдиите казаха, че освобождаването на Петков от канадско гражданство е станало на 20 август 2021 г., независимо че той е декларирал отказ пред нотариус на 21 април същата година и е върнал канадския си паспорт. След решението Петков се снима с табела, на която пишеше: “Аз съм Кирил Петков и не ме е страх”. Обяснението му беше, че е мислел, че щом е върнал паспорта и декларирал отказ, то вече не е канадски гражданин.

По делото пред КС бяха събрани много доказателства - документи от президентството и от Канада. След като конституционните съдии се произнесоха, те ги изпратиха в Специализираната прокуратурата, която правеше още две проверки на Петков. Оттам доказателствата отидоха в Софийската районна, защото той подал декларацията като редови гражданин, а не като министър. Така че не е ясно какви доказателства са събирани през последните 18 месеца.

Други от От страната и света

Кирил Петков: Имаше заплаха за живота ми и затова ми назначиха охрана

Кирил Петков разкри, че заплаха за живота му е причината, поради която той има охрана. Съпредседателят на ПП-ДБ публикува пост в своя фейсбук профил, в който споделя подробности относно катастрофата

Бащин съвет: Синът да гледа порно като нормалните деца вместо "Евровизия"

Сложните въпроси на половата идентичност, обяснени от родители, психолози и самите различни субекти - Тате, може ли със съучениците да гледаме “Евровизия”

Църковна камбана за пръв път прозвуча в село Крапчене, община Монтана

КАМЕЛИЯ АЛЕКСАНДРОВА За хората от село Крапчене в община Монтана днес е голям празник. Отсега те ще се молят заедно на Бога в свой храм. Досега такъв те не са имали

Васил Терзиев: София не заслужава да прилича на гето с надраскани фасади

На гето с надраскани фасади определи София Васил Терзиев. В пост в своя фейсбук профил кметът на столицата споделя, че столичани не заслужават да живеят в такъв град

През нощта асфалтират улиците в Благоевград по нов начин

В Благоевград вече асфалтират улици по нов начин, като работниците са на терен и през нощта. Преди дни общината започна ударно изкърпването на уличната мрежа, а идеята след фрезоването през деня

>