Управление на “сезони” по 3 месеца (Обзор)

06.06.2023 22:10
Новото правителство с премиер Николай Денков се закле, след като получи подкрепата на 132-ма депутати.
Знаково лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и депутатът Делян Пеевски също гласуваха “за” Денков и кабинета.
Служебният министър на правосъдието Крум Зарков разговаря с Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ бе особено настоятелен да се приемат “Крумовите закони” за съдебната власт.
Представители на повечето чужди посолства следиха с интерес дебатите.
Акад. Николай Денков приема властта от Гълъб Донев.

На “сезони” - от по 3 месеца, ще е управленският ритъм на новоизбраното правителство “Денков”, излъчено след 309 дни служебна власт.

А от това как отмята графика със задачите си, зависи и колко ще изкара.

“Имаме план. Разчетена е програмата на тримесечия. Доколкото знам,

всеки от министрите ще разбие този график на седмична програма”,

обясни съпредседателят на “Промяната” Кирил Петков. Той си пожела правителството да работи 4 г., през които България да стане нормална европейска държава, част от Шенген, с работещо правосъдие. А парламентът, където той и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов остават, ще подкрепя кабинета със законови промени. Официално акад. Николай Денков е новият министър-председател на България от 15, 38 ч на 6 юни с гласовете на 132-ма депутати, 69 бяха “против”. След 9 месеца трябва да подаде оставка и начело на кабинета да застане Мария Габриел, избрана за външен министър и вицепремиер.

Знаково лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и депутатът Делян Пеевски също гласуваха “за” Денков и кабинета му, останалите депутати от движението не участваха във вота, въпреки че бяха в залата. Това е първа крачка към преодоляване на политическата криза. Реформата не може да стане без промени в конституцията, а тя - без ДПС, обясни лидерът и обеща да бъдат проактивни в комисията по конституционни промени. Пеевски добави, че не подкрепят кабинета като състав, а само конституционната реформа. Малко по-късно стана ясно, че ДПС прави рокади в комисията, която ще гледа тази реформа - изтегля Гюнер Ахмед и вкарва Пеевски.

Само един депутат от ГЕРБ - Делян Добрев, гласува като опозицията от БСП, ИТН и “Възраждане” срещу новото правителство, подкрепено от собствената му партия. “Оценката ми за ПП не се е променила. Ще гласувам “за” при първия вот на недоверие към това правителство”, закани се Добрев.

Бойко Борисов пък потвърди думите на Петков от прословутия запис, че БСП са били готови да подкрепят кабинет на ГЕРБ, но се отказали в последния момент. “Ако г-жа Нинова не се бе дръпнала, щеше да има правителство с първия мандат и Гроздан Караджов щеше да е министър на транспорта. Бяха договорени дори министрите, да не си отварям повече устата. И изведнъж, като не се получи - във втория мандат имаме избрано редовно правителство”, обяви той. Любен Дилов пък подхвърли, че Нинова е размислила след разговор с главния прокурор. Тя яростно отрече и обвини Борисов, че лъже.

По-късно напрежението от пленарната зала се пренесе и в Министерския съвет. Там на официална церемония Гълъб Донев “даде ключа” на Денков. Академикът обаче се скара на служебния премиер заради решението му

час по-рано да освободи всички зам.-министри

Останала единствено Велислава Петрова във Външно, защото ще представлява България след два дни на среща на ОИСР, научи “24 часа”.

Това може да се нарече саботаж, коментира Денков. “Аз съм известен с това, че в МОН направих всичко възможно да има приемственост. Това е разбирането ми за политика. Ще опитам и сега, доколкото мога. Не разбирам защо трябваше да бъдат освободени всички зам.-министри, това не позволява да имаме приемственост”, обърна се той към Донев. Най-нормалното нещо е парламентът да избере редовно правителство и той не разбирал защо това е проблем за президентството.

“Не подценявайте работата на държавните служители. Отнасяйте се към тях с уважение”, заръча му пък Гълъб Донев.

Нов кръг преговори подхванаха Денков и Мария Габриел веднага щом влязоха в МС - този път как да си разпределят ресорите и най-вече кои да минат под личното наблюдение на бившата еврокомисарка, която е единственият вицепремиер. Тя поискала контрола над еврофондовете, към които обаче интерес имал и Асен Василев с идеята те да станат дирекция в МФ.

За Денков по право ще е надзорът на специалните служби.

Дебатът - обиди, изкуствен интелект и чий прах ще бъде положен в изборните урни

Гроздан Караджов, посочен като неслучил се министър, показа среден пръст в залата, Слави поиска оставката на кабинета на 5-ата минута

Среден пръст и обиди - това произведоха депутатите в 3-часовия дебат, предшествал гласуването на правителството. От него отсъстваха коментари за професионалните качества на кандидатите за министри.

В стилистиката от последните дни новата коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ бе обявена за годеж и сватба от “Възраждане”, БСП и ИТН. А Слави Трифонов поиска през фейсбук оставката на правителството още на 5-ата минута и го определи като “най-неморалното и безпринципно” след 1989 г.

Депутатът му Гроздан Караджов, когото Бойко Борисов посочи като нереализиран министър, пък размаха среден пръст към дясната част на залата и получи забележка.

Корнелия Нинова дала на изкуствения интелект да ѝ напише реч за корупцията у нас и цитира от нея. Цитира и онзи запис, за да я сравни с “естествения интелект” на новите управляващи.

“Али-бали е програмата ви, всичко е опаковано с целофан на разумния компромис. Така си мислите, че не мирише, обаче вони. Поне 200 души в тази зала сме за съдебна реформа, бюджет и еврозона. Какво и от кого пазите, лъжливи политици? Целта е друга - някои ще изпълнят мечтата си да са министри, други ще запълнят банковите си сметки”, атакува Караджов.

Съпартиецът му Атанас Чорбанов се включи с историческата справка, че средният пръст е отговорът на английските стрелци срещу заканите на французите да ги унищожат по време на 100-годишната война. А сценаристът Филип Станев пророкува: “В урните за следващите избори ще бъде положен прахът на вашата политическа смърт”.

 И докато Любен Дилов от ГЕРБ жалеше новите министри, че са “жертвени агнеци” и отиват на места, където няма любов, Тошко Йорданов го атакува, че той и Настимир Ананиев, който в момента е в ПП, са “най-известните политически пеперудки, опрашили коя ли не партия”. Дилов обаче напомни, че винаги се е явявал на избори от “Гергьовден”.

Всички обиди и закани се отправиха въпреки призива на доайена на 49-ото НС Вежди Рашидов, който отново призова за повече смирение. “Днес реших много трудно. Пожертвах справедливите си емоции в името на България. Ще гласувам за правителство - за да успокоим страстите, да създадем спокойствие и баланс в обществото и то да си отдъхне от тая спирала от избори. Да тръгнем по път, който носи съзидание”, обясни той подкрепата си за правителство с мандата на “Промяната”.

И отново призова колегите си: “Стойте близко до хората, чуйте ги, разберете ги, за да им служите честно. Вярвам в народа си, в страната си. Дошло е време да надделее разумът и нищо друго”.

Родихте еднорък и двуглав Франкенщайн, продължи обаче Корнелия Нинова. Тезата на лидерката си доразви Иван Ченчев, който обясни, че “този еднорък политически двуглав Франкенщайн води със себе си две малки булки - СДС и ДБ. Не се е сгодил, ожени се. Горчиво”.

“Днес би трябвало поне двама джентълмени трябва да си отрежат по една ръка - не го правете в залата, за да не окървавите парламента, излезте навън”, призова още Нинова. Тя описа съюза на ГЕРБ и ПП-ДБ като коалиция на страха, на имунитетите, на задкулисието, на възстановяването на паралната държава и я определи като пералня на страха. Лидерката дори си направила експеримент, като използвала възможностите на изкуствения интелект GPT и му възложила да ѝ напише реч срещу корупцията и мафията в България - получила 3 страници, части от които цитира в пленарната зала.

Основната теза на “Възраждане” пък беше, че се извършва държавен преврат, зад който стои американското посолство. Посланиците у нас изслушаха неговите и на съпартийците му обвинения, че са редили кабинета.

Протестът срещу “преврата” отвън, организиран от “Възраждане” и “Левицата”, обаче се оказа много далеч от отправените закани за бунт и контрапреврат. От ИТН излязоха при протестиращите още на старта, а от “Възраждане” - чак накрая, когато хората вече се разотиваха.

Денков, който не се изнервя (По Петков):

Детската ми мечта не беше да съм премиер

“Детската ми мечта не е била да съм премиер на държава в тежка политическа криза и с дълбоко разделено общество. Беше да съм учен и успях да я реализирам. Поемам този риск, и ви уверявам - ако приоритетите бъдат подменени или плануваните промени тръгнат в грешна посока, ще си подам оставката”. Това обеща премиерът Николай Денков пред депутатите.

“Видяхме, че акад. Денков не се изнервя”, похвали го съпредседателят на ПП Кирил Петков. Въпреки това още в първия си ден като премиер на академика му се наложи да направи няколко забележки. Едната бе към предшественика му Гълъб Донев заради решението му да освободи всички зам.-министри. Преди това пък се скара и на “Възраждане” и БСП в парламента.

“Принципът на “Възраждане” е - колкото по-зле за България, толкова по-добре за ръководството ни”, коментира той и предупреди, че целта на тази партия от самото начало е да взриви демократичния процес. А на лидера Костадин Костадинов напомни, че никой няма право да говори от името на българския народ, каквато претенция заяви той.

Към БСП пък се обърна с думите: “Благодаря ви за съветите, но през последните години колко пъти получихте мандати и с колко от тях успяхте да направите правителство? Поне да имате уважение, че в много трудна ситуация ние се опитваме да направим правителство”.

По адрес на президента новият премиер коментира, че е успял да “премине граница” с изказванията си от последните дни.

Гордея се с този състав от министри, те могат да свършат работата, заяви още акад. Денков.

Други от От страната и света

Галин Цоков: Сезирахме ДАНС и полицията за теча на отговори от матурата

Сезирахме ДАНС и полицията за това да се направи възможно най-щателно разследване за теча на данни, свързани с част от отговорите на матурата по български език

Пещера се поклони пред Осман Ефенди

Пред паметната плоча се събраха местни жители и гости на града. За да почетат делото и живота на видния пещерец спасил града от тежка драма, на поклонението организирано от Община Пещера пристигнаха

Ново дарение от Швейцария получи държавната болница в Пазарджик

Ново дарение от Швейцария беше получено в МБАЛ- Пазарджик по инициатива на директора на Института по анатомия към Университета в Берн, проф. д-р Валентин Джонов

Тежка катастрофа с камион на АМ "Струма". Свидетели: Има човешки останки по пътя

Тежка катастрофа с камион е станала на 1 км преди магистрала "Струма" в посока Перник. Това съобщават във фейсбук групата "Катастрофи в София". Според очевидци е имало и човешки останки на пътната

Арестуваха 16-годишен и 22-годишен за нападение и обир на две жени

Младеж на 16 години и мъж на 22 години са арестувани след като нападат и ограбват две жени, съобщи във фейсбук Министерството на вътрешните работи (МВР). Случаите са от Перник и София

>