Ако този ВСС започне процедура за нов главен прокурор, това ще взриви управлението

06.06.2023 18:32 Милен Любенов, политолог
Кирил Петков и Николай Денков от ПП връщат изпълнен мандата на президента Румен Радев

Новото правителство няма да има и ден толерантност, убеден е  политологът


    "Ожесточените дебати и поведението на президента от днес показват, че новото правителство няма да има и ден толерантност и ще има яростна опозиция. Войната в Украйна промени драстично и средата за сигурност, и вътрешната политика, включително и в структурите на политическото задкулисие, организираната престъпност и корупционните механизми". Това каза пред БНР политологът доц. Милен Любенов.

И допълни, че в правителството ще има много вътрешни предизвикателства, затова е трудна прогнозата за неговата работа заради многото неизвестни. "В един момент можем да изпаднем в ситуация на вътрешно напрежение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ с оглед на развитие на процесите в прокуратурата. Ключово ще бъде дали ще има опит този Висш съдебен съвет да започне процедура по избор на нов главен прокурор. Ако това се случи, това ще взриви управлението".

Според него поведението на Румен Радев ще сплотява коалицията и ще има мобилизиращ ефект, а това на ДПС той определи като очаквано - "те ще се опитат да бъдат в ролята на този фактор, който ще дава гаранции за конституционно мнозинство".

Доц. Любенов подчерта, че не очаква скорошни успехи, които да стабилизират правителството в рамките на 3-4 месеца. По думите му президентът има дългосрочни политически амбиции.

Той поясни, че "Възраждане" не могат да растат електорално с крайно яростна реторика, защото научно е доказано - радикалните партии получават електорален прираст, когато са по-умерени, а агресията отблъсква хората. "БСП вижда шанс. Оставайки като опозиция, партията може да преживее оздравителен процес и да привлече част от изгубените избиратели. Това могат да направят с умерена политика".

Други от Лични

Ако Априлското въстание беше избухнало днес...

Ако Априлското въстание беше избухнало днес, щяхме да видим коментари като: 1. Ужас, ще скочи инфлацията и ще се повиши цената на хляба. 2. Ох, сега ще се затруднят пътуванията. 3

ГЕРБ - 70, ПП-ДБ - 50, ДПС и "Възраждане" по 40 и БСП - 20 депутати

"Изненадата ще е "Солидарна България", прогнозира географът ГЕРБ ще има 70 депутати, ПП-ДБ ще е с 50, ДПС и "Възраждане" с по 40, БСП – 20 и остатъкът до 240 ще го поеме "Солидарна България"

Предложението забрана на рекламата на хазарт в онлайн медии е целенасочен удар в предизборна ситуация

Пълна забрана на рекламата на хазарт в онлайн медии, радио и телевизия - това предлагат от ГЕРБ и ДПС и във вторник предстои гласуване на второ четене. Звучи прекалено хубаво, за да е истина

Отварят широко вратите за кабинет на националното спасение

Тоталното изопачаване на фактите - от двете страни и с често припяване от третата, дето е била в брачното ложе Главчев може да стане най-дълго управлявалият премиер за последните 4 години Тази

Борисов излиза на плюс - всички се борят за любовта му

За ПП-ДБ ще бъде сладка роля за останат известно време в опозиция, смята политологът    Ваня Григорова може да отъпче пътека за президентския проект, допусна той Епизод от предизборната надпревара и

>