Президентът иска той да изглежда политическата алтернатива

06.06.2023 17:22 Димитър Ганев, изследователски център "Тренд"
Всички министри в кабинета на Денков/Габриел ще са излъчени от ПП.

"За мен е Кутията на Пандора. Всякакви идеи ще започнат да се пръкват." Това заяви в интервю за БНР политологът Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд", който изрази страховете си от радикални промени в Конституцията.

Не съм фен на такъв тип радикални промени, коментира Ганев намеренията да се преосмисли статута на служебния кабинет.  "Той се ражда като форма на неутрална власт. Не е български, привнесен е. Има такива модели в Европа, но активирането му при други модели е по-трудно – при по-задълбочена политическа криза", поясни той.

Запитан успяват ли служебните министър-председатели да се еманципират от държавния глава, Ганев изтъкна, че еманципацията е процес, а не момент. "Министър-председателят, за да се еманципира от президента, му трябват поне няколко месеца, а мандатът свършва. Не им стига времето да се еманципират напълно от президента. Изборът на премиера също предполага дали той ще се еманципира по-лесно, по-бързо, отколкото обратното. Президентът Радев от опита си с Огнян Герджиков се спря на модела "Стефан Янев" и "Гълъб Донев".

За репликата "ала-бала с президента", произнесена от Кирил Петков в оповестените записи от Национален съвет на ПП, и сметките му, че формацията ПП заедно с ДБ всъщност има 7-10% представителност, Димитър Ганев коментира: "Анализът на Петков е точен. Това пространство е около 300-350 000 избиратели. Той казва - ние не можем да излезем от това поле. Ала-бала-та е легитимацията на президента -  ПП беше припозната като политическия проект на президента, което ги изкара много извън това политическо пространство на либералната градска общност."

Радев си дава сметка, че в парламента опозиция може да бъде само "Възраждане", но те са по-радикални. Президентът иска той да изглежда политическата алтернатива, а не БСП, да се позиционира спрямо новия редовен кабинет, както се позиционираше спрямо Борисов преди няколко години, подчерта Ганев.

Други от Лични

Ако Априлското въстание беше избухнало днес...

Ако Априлското въстание беше избухнало днес, щяхме да видим коментари като: 1. Ужас, ще скочи инфлацията и ще се повиши цената на хляба. 2. Ох, сега ще се затруднят пътуванията. 3

ГЕРБ - 70, ПП-ДБ - 50, ДПС и "Възраждане" по 40 и БСП - 20 депутати

"Изненадата ще е "Солидарна България", прогнозира географът ГЕРБ ще има 70 депутати, ПП-ДБ ще е с 50, ДПС и "Възраждане" с по 40, БСП – 20 и остатъкът до 240 ще го поеме "Солидарна България"

Предложението забрана на рекламата на хазарт в онлайн медии е целенасочен удар в предизборна ситуация

Пълна забрана на рекламата на хазарт в онлайн медии, радио и телевизия - това предлагат от ГЕРБ и ДПС и във вторник предстои гласуване на второ четене. Звучи прекалено хубаво, за да е истина

Отварят широко вратите за кабинет на националното спасение

Тоталното изопачаване на фактите - от двете страни и с често припяване от третата, дето е била в брачното ложе Главчев може да стане най-дълго управлявалият премиер за последните 4 години Тази

Борисов излиза на плюс - всички се борят за любовта му

За ПП-ДБ ще бъде сладка роля за останат известно време в опозиция, смята политологът    Ваня Григорова може да отъпче пътека за президентския проект, допусна той Епизод от предизборната надпревара и

>