Учители, икономисти и лекари - топпрофесии за бизнеса (Графики)

06.06.2023 17:11 Цветелина Стефанова
Над 4800 лекари ще са необходими в следващите 5 г.

В Пловдив ще са нужни педагози, в София и Бургас - IT специалисти 

Над 123 хиляди кадри с висше образование ще са нужни на бизнеса през следващите 5 г. Най-търсени ще са учители, лекари, медицински сестри и икономисти. Глад за кадри ще има в IT сферата. Това показа проучването на Агенцията по заетостта за потребностите на бизнеса от работна сила.

(Виж кои ще са най-търсените специалности по области на графиката.)

Най-много ще са свободните места за педагогика - 11 144, като тези кадри ще са нужни във всички области. Нуждата ще е най-осезаема в Пловдив, където са заявени 1542 места. Следват Варна с 892 и Бургас - със 784. В София обаче работодателите са заявили, че в следващите от 3 до 5 г. ще имат нужда само от около 300 педагози.

В здравето общо ще са нужни 18 838 подготвени специалисти

през следващите от 3 до 5 г.

“Това са 15,3% от всички заявени потребности от висшисти”, пресмятат експертите от Агенцията по заетостта.

“Проблемът с липсата на достатъчно кадри ясно се вижда, ако се отчете фактът, че сега много лекари и медицински сестри работят в повече от едно болнично заведение. Не по-различно е положението с персонала, полагащ здравни грижи за хора. Именно последният е и сегментът от системата на здравеопазването, който е най-слаборазвит у нас - грижите за възрастни хора, за деца, за хора с увреждания и болни”, обясняват експертите.

В този сектор най-търсени ще са лекарите - 4843 специалисти. Нуждата от тях ще е най-остра във Варна, Враца и Търговище. В още три области ще има нужда от повече от 1000 подготвени медицински специалисти - Благоевград - 1226, Пазарджик - 1034, и Пловдив - 1030. Нито една позиция не е заявена в Кюстендил, Разград, Сливен и Смолян.

После са “Медицински сестри” - 4300. Всяка трета свободна позиция тук ще е в София. Следват отново Варна и Враца. А

1686 ще са търсените зъболекари

8706 са заявените от бизнеса свободни места за икономисти. През 2021 г. бизнесът е заявил потребност от 5188 икономисти, а през 2020 г. - 8101. Най-много икономисти ще се търсят в София - 1532. Варна заема второто място, но се наблюдава сериозен спад на заявките от работодателите. Сега бизнесът е посочил нужда от 1530 души. А през 2021 г. са били нужни 2005 души. В Пловдив пък ще трябват 1028 икономисти. Работодатели в Габрово, Ловеч, Перник и Разград не са заявили нужда от висшисти със специалност “Икономика” през следващите 3-5 г.

Търсените специалисти от направление “Икономика” и “Администрация и управление” са общо 11,2% от заявените нужди на работодателите от специалисти с висше образование. Това обаче е наполовина по-малко от нуждите през 2021 г. Нужните кадри в администрацията ще бъдат 5090. В четири области те няма да са нужни - Видин, Кюстендил, Плевен и Шумен.

Висшисти в професионално направление “Информатика и компютърни науки” ще са най-търсени от работодателите в София. Свободните места за тях ще са 3165. На второ място е Варна, но с доста по-малко заявени позиции - 1345 души. В Кюстендил, Разград, Сливен, Хасково и Ямбол бизнесът не е предвидил нужда от специалисти с висше образование в това направление.

За завършили “Електротехника, електроника и автоматика” свободни ще са 6830 места, но нито едно в Ловеч, Перник и Ямбол.

В направление “Архитектура” ще са нужни 2043 кадри, а в геодезията - 1294 кадри.

Свободните места за юристи ще са 1274, въпреки че това е най-желаната специалност от кандидат-студентите. В 10 области бизнестът не е заявил нужда от кадри, които са завършили право - Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Перник, Плевен, Сливен, София-област, Стара Загора и Шумен.

Машинни инженери ще са нужни в 26 области, работници в администрацията и управлението, икономиката, медицината са посочени от работодателите в 24 области.

Само по 1 област ще е нуждата от висшисти по специалностите “Социология, антропология и науки за културата”, “Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми”, “Инспектор по обществено здраве”, “Теория на изкуствата” и “Национална сигурност”.

Нито един работодател не е посочил, че в следващите 5 г. ще му трябват политолози и служители, завършили “Електрообзавеждане на кораба”, “Корабна радиоелектроника”, “Организация и управление на военните формирования на тактическо ниво” и други професии от област “Военно дело”. “Поради спецификата на тези регулирани специалности бизнесът не проявява интерес”, обясняват от Агенцията по заетостта.

Други от Просветни

Българските ученици спечелиха 8 медала на Балканската олимпиада по математика

Българските участници в Балканската олимпиада по математика във Варна спечелиха 8 медала, а над 200 са отличията за страната ни от нейното основаване през 1984г

Мария Александрова, застъпник към УНИЦЕФ, е носител на президентския медал на АУБ

Мария Александрова, български застъпник към УНИЦЕФ, е носител на президентския медал на Американския университет - най-голямото отличие на университета

1429 ще са професионалните паралелки в гимназиите, 945 – профилираните

Общо 2374 паралелки в гимназиите са заложени в план-приема за учебната 2024/2025 година. От тях профилирани са 945 (39.80%), а 1429 са професионални (60.19%)

Илиана Иванова: Образованието е основата, върху която всичко останало се гради

Инициативата за общоевропейската диплома поставя основите на общото европейско образователно пространство, каза еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата

Красимир Вълчев: Няма да има освобождаване от семестриални такси тази година

Със сигурност през тази учебна година няма да има освобождаване от такси за студентите, приети да следват по държавна поръчка. Това съобщи пред БНР Красимир Вълчев, бивш образователен министър

>