Евростат: Търговията на дребно в България е спаднала с 2% през април

06.06.2023 13:23
СНИМКА: Pixabay

Търговията на дребно в Европейския съюз е нараснала минимално – едва с 0,1 на сто през април спрямо март 2023 г., докато в еврозоната е останала без промяна. Това показват най-новите данни на европейската статистическа агенция Евростат, публикувани днес на страницата й.

В България месечният показател отчита спад от 2 на сто.

На годишна основа, спрямо април 2022 г., обемът на търговията на дребно се е свил с 2,9 на сто в ЕС и с 2,6 на сто в еврозоната.

България на годишна основа отчита спад на показателя с 2,7 на сто.

На месечна основа обемът на търговията на дребно в ЕС се е увеличил с 0,6 на сто при нехранителните продукти, а се е свил с 0,4 на сто при храните, напитките и тютюна и с 2,2 на сто при автомобилните горива.

В еврозоната повишение от 0,5 на сто се наблюдава при нехранителните продукти, а спад от 0,5 на сто – при храните, напитките и тютюневите изделия, както и от 2,3 на сто при автомобилните горива.

Сред страните членки, за които има налични данни, най-голямо месечно повишение на показателя се регистрира в Хърватия (+3,4 на сто), Люксембург (+3,3 на сто) и Швеция (+3,1 на сто). Най-силен пък е бил спадът в Словакия (-5,8 на сто), Румъния (-3,7 на сто) и Словения (-2,4 на сто).

При годишно сравнение, спрямо април 2022 г., по сектори обемът на продажбите на дребно се е свил с 4,4 на сто при храните, напитките и тютюневите изделия, с 1,8 на сто при автомобилните горива и с 1,1 на сто при нехранителните продукти.

В ЕС се отчита годишен спад от 4,6 на сто при храните, напитките и тютюневите изделия, от 2,3 на сто при автомобилните горива и 1,5 на сто при нехранителните продукти, пише БТА.

Сред страните членки, за които има налични данни, най-силен е бил годишният спад в Унгария (-12,6 на сто), Естония (-10 на сто) и Словакия (-9,8 на сто), а най-голямо повишение има в Кипър (+9,4 на сто), Испания (+7,8 на сто) и Люксембург (+6 на сто).

Други от От страната и света

Момиче от Стара Загора спечели поетичен конкурс на българското училище в Париж

12-годишната Мария-Роза Мирчева от VI „д" клас на Шесто основно училище „Свети Никола" спечели първо място в Международния литературен конкурс "Вълшебното перо" за 2024 г

Трима министри търсят вариант плажовете да не останат без медици

Туристическият министър, социалният и здравният прецизират новата наредба за водноспасителните дейности Новата наредба за водноспасителната дейност, която бе приета и влезе в сила дни преди

Слави Трифонов губи делото за 100 000 лв. срещу Радостин Василев

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов губи дело за 100 000 лв. срещу независимия депутат Радостин Василев, показа проверка в електронното деловодство на Софийския градски съд

В гората за гъби – вече само с позволително и с платени данъци

Берач се превръща в професия, ако предадеш събраното в изкупвателен пункт Новите изисквания не плашат мераклиите, но засягат най-бедните Ако парламентът днес гласува данъкът да отпадне

Велики вторник е

Последната седмица от земния живот на Господ Иисус Христос се нарича "Велика" или "Страстна седмица", т.е. Седмица на страданията, прелюдия към вечния живот. Животът на Господа наближавал своя край

>