Ще забуксува ли делото за имотите на Братя Галеви, собственост на офшорки, след смъртта на Геле?

06.06.2023 10:49 Антоанета Маскръчка
Улицата към имението в Ресилово на Братя Галеви. СНИМКА: Тони Маскръчка

Вече 11 г. държавата не успява да конфискува имуществото на Братя Галеви и близки до тях офшорни фирми. Преди дни изненадващо се разбра, че Ангел Христов си е в България и е починал, а полицията активно издирва Пламен Галев.

Докато двамата са в неизвестност от 11 г.  КПКОНПИ се опитва да конфискува имотите им. Искът бе внесен в Окръжен съд-Кюстендил през 2012 г. Възможно е делото по казуса да се забави още, след смъртта на Христов, коментира юристи.

Искът бе на обща стойност 4 250 189 лв., насочен както срещу двамата, така и срещу съпругите им Радмила Христова и Емилия Галева, офшорките от Сейшелските острови “Ем Пи Ви Трейдинг лимитид” и “Пи Ей Джи Норд Адамс лимитид” чрез българските им клонове, на които двамата са представители, и офшорката от Британските Вирджински острови “Макса лимитид”.

Искането бе за отнемане на имущество на обща стойност 4 250 189 лв., в което са включени имението в с. Ресилово, дялове в български фирми, луксозни коли, оръжия и пари.

След 9 г. окръжният съд в Кюстендил уважи искове за 2 474 582 лв. Оказа се обаче, че на свое име те имат само дялове в български фирми, в някои от тях са съдружници с Христофорос Аманатидис-Таки, както и малко пари в банковите сметки.

Сериозните имоти в Ресилово и скъпите коли са собственост на офшорките. Заради това съдът трябваше да установи пряката връзка на двамата с офшорките,  което отне доста време. Пращани бяха съдебни поръчки за разпит на свидетели в Кипър и другите офшорни зони, назначавани бяха няколко експертизи на имотите, колите и оръжията, разпитваха се свидетели.

Строителството на имението в Ресилово започва през 1998 г., когато двамата изкупуват 10-ина съседни имота, обединени след това в един с площ 10,6 дка, както и още няколко, обединени в площ 4,4 дка. Променено е предназначението на земята и строителството на две триетажни къщи, закрит басейн, спортна зала и други постройки започва около 2000 г. и имението е завършено поетапно 5-6 г. по-късно. В съда са представени и договори за наем. Оказва се, че двете семейства живеят там срещу 300 лв. месечно за всяко семейство. В община Сапарева баня редовно се плащат дължимите данък сгради и такса смет и задължения към общинския бюджет офшорната фирма няма. 

Братя Галеви са били представители и пълномощници на част от офшорките. Една от тях е превеждала пари по банковите сметки на клона у нас за оперативната издръжка, за командировки на Галеви и техните семейства в страната и чужбина, за телефонните им разговори.

Следват пререгистрации на офшорните фирми, една от тях се мести в Република Сейшели. През 2004 г. имението е продадено на друга офшорка - “Макса лимитид” от Британските Вирджински острови, на която представител е счетоводителката на Галеви Христина Ангелова.

След като е събрал хиляди страници доказателства, съдът е категоричен, че прехвърлянето на недвижими имоти цели прикриване на незаконния произход на пари.

Според магистрати от Кюстендил сделките с отстъпено право на строеж и прехвърляне след това на собствеността на втора офшорка са абсолютно симулативни. Тези имоти винаги са били собственост на Братя Галеви и следва да бъдат отнети в полза на държавата, а всички сделки по прехвърляне на правото на строеж са обявени за недействителни.

Съдът не успя да отнеме суми, които са преминавали през банковите сметки на двамата, защото те са били изтеглени към момента на внасяне на искането от КПКОНПИ и са останали само общо около 2000 лв.

“Делото е на втора инстанция в Софийски апелативен съд, като последното заседание бе в края на миналата година и очакваме решение. Сега, когато официално стане ясно дали Ангел Христов е починал, съдът и КПКОНПИ ще трябва да решат дали като ответници ще се явят неговите наследници”, коментира за “24 часа” адвокат Йонко Гергов, особен представител на Ангел Христов.

Особеният представител на Пламен Галев адвокат Антоанета Винарова допълни, че на първа инстанция делото се е бавило близо 9 г., защото е над 50 тома книжа, много обемисто, налагало се е да се изпращат съдебни поръчки за разпити на свидетели в чужбина, назначаваните експертизи са били много сложни и обемисти. "Не е напълно доказано, че Галев и Христов са собственици на имението. То е на фирма, а те са извършвали строежи, ремонти с пълномощно. При едно дело са важни документите, а не кой кого е виждал, дали го е познавал и др.", каза адвокат Винарова.

Очаква се решението на Софийския апелативен съд по казуса с имотите на Братя Галеви, като не е ясно при положение, че единият от тях е починал преди произнасяне на съда, дали това няма да забави отново развитие на казуса.

Други от От страната и света

Мръсните тайни на БГ историята: Хитлер дарява на ген. Никола Жеков 500 000 марки

Фюрерът иска с това да го награди за действията по време на Първата световна война На 6 август 1915 година генерал Никола Жеков е назначен за министър на войната

Уволниха прокурорка, осъдена за склоняване на своя колежка да прекрати дело срещу врачка

Прокурор Райна Бачева от районната прокуратура в Перник, осъдена за склоняване на своя колежка да прекрати дело срещу врачка, бе окончателно освободена от съдебната система

Печалбата на БНБ допринесе за излишък в държавния бюджет към края на април

През април държавата е похарчила извънредно 300 млн. лв. за майските пенсии, тъй като заради многото почивни дни в началото на този месец парите е следвало да бъдат заделени по-рано

Икономисти: Цената на хляба пада, не е нужно да има таван на надценката му

Тя трябва да стане 15% от юли, но първо ще има анализ за мярката от две министерства Годишната инфлация при хляба и зърнените храни се сви от над 30% в своя пик през май-юни 2022 г

Акулата на плажа в Бургас заблудена, в Черно море са до метър и половина и не са опасни

Най-много са от вида катран и до 1 метър Намаляват заради изчезващата цаца Ловят се много навътре в морето и на голяма дълбочина В наши води най-хищен е леферът Тези дни на плажа в Бургас изплува

>